Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

keri

Na ezt nagy vonalakban elmondhatnád hogy mi a különbség a siklócsapágya és görgős gép leszúró kése között, meg egyáltalán milyen célt kell elérni a késnél.

Ha tudom milyen leválasztást akarok azt én már megköszörülöm magamnak, de jelenleg olyan problémám van, hogy főleg mély leszúrásnál, feltekeredik a forgács pici spirálba és beszorul. Ilyenkor leállás, kipiszkálom és egy kicsit megy tovább. Persze ez mély leszúrásnál.

Azt szoktam csinálni hogy kicsit megmozgatom oldalra a kést, ettől kitágul a horony, és nem szorul be, de mély horonynál már ez sem megoldás.

Első körön arra gondoltam, hogy nem csak a homlok élt köszörülöm meg, hanem az oldal éleket is teknő szerűen, hogy befelé terelje a forgácsot.

Ja és aluról van szó folyamatos forgáccsal. Kenés nem sokat segít.

KoLa

Az éles kés a lényeg! és az hogy ne álljon szögben sem az él sem a forgácstörő a forgó anyaggal!
Ahogy kivágjuk az éllel azt a kis szalagot, annak a szélessége egyre nő ahogy kopik az él, mert elkezdi nyúvasztani az anyagot, és így szélesedik az élhez képest,leszúrásnál kézzel kell tekerni, hogy érezzük mikor kell egy pillanatra megszakítani, hogy kidobja az előző csigát!
A kétirányú forgácstörőt én homlokbeszúrókra szoktam tenni! nagyon biztonságos, és lehetetlen beszorítani a forgácsot vele!majdnem mint a lapka, csak rapidból van.
Kazánlemezek kiszúrásánál nagyon 'hálás'ez a geometria!

vadember

Ma megmértük, hogy a fordulatszám függvényében mennyit csökken a tokmány szorító ereje. CNC eszterga, hidraulikus tokmány. Az induló szorítóerőt 48 KN-ra állítottuk.Az erőmérő kb. 80 miliméteres átmérőjű volt. 1200-as fordulatnál már 10 százalék volt a szorítási erő csökkenése és 4000-es fordulaton lecsökkent 23 KN-ra, tehát kevesebb mint az induló erő felére.  Nekem meglepő volt, ezután biztos jobban belekapaszkodok a tokmánykulcsba.

KoLa

Csak félig válaszoltam!
A görgős és a siklócsapágyas gépnél is jó ha nem lötyög a főorsó!Ha van már egy kis kottya a görgősnek akkor terhelni kell! a központtól magasabbra befogott késsel,és a hátszöggel kell nyomni egy kicsit az anyagot, és már szépen is dolgozik,tehát nem finomkodni kell ha remeg, hanem egyensúlyba hozni az erőket! ha végképp nem sikerül akkor csökkenteni kell a fordulatszámot, az előtolást anyagtól függően kézzel kell belőni a köszörült késekhez!vagy csak kézzel tekerni, mert érezni lehet hogy mikor sok vagy kevés az előtolás.
Siklócsapágynak jobb a csillapítása mert nagyobb felületen tapad fel, de a helyzet ugyanaz mint a görgősnél, ha kopott,lötyög, ha közel akkora  a forgácsoló erő emelő hatása főorsóra, mint a főorsó+tokmány+anyag súlya akkor jön a remegés!

svejk

A működési elvükből adódóan hidraulikusnál igen, de hagyományos tokmánynál alig változik a szorítóerő a fordulatszám, vagyis a centrifugális erő hatására.

KoLa

Biztosan azért írta hogy jobban belekapaszkodik a tokmánykulcsba!
80-s anyagot nem esztergálunk 4000-s fordulaton, csak a közepe felé haladva tudom elképzelni, de ott meg, sokkal kisebb forgácsoló erők vannak, úgyhogy elég a fele is a 48 KN-nak

keri

Köszönöm! Hasznos leírás nekem.[#worship]

Igen azt már kitapasztaltam, hogy alacsony fordulattal és jó nagy előtolással szinte bármit le tudok szúrni, csak nem gondoltam hogy pont a nyomóerő stabilizálja, de így már mindent értek.

jsugc4fsx

E2n-es esztergának a tokmány felfogótárcsának mennyi a kúpszöge ?

KoLa

Akkor, egyre értékesebb lesz a tudásunk! nem valahogy másképp nevezik ezt mostanában? na nem cnc esztergályos, mert az egy másik kategória, inkább beépülhetett ez a képzés , lehet hogy a szerszámkészítésbe?[#nemtudom]

keri

Úgy nézem gépi forgácsolónak nevezik.

Dakota25

Forgácsoló. Létezik.

svejk

1:4-es un. rövid kúp.

svejk

A félkúp szöge egyébként 7fok 7ཚ".
A főorsón a kúp nagy átmérője 53,975 mm.