Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Azt is vedd figyelembe, hogy ha befogsz a 160-as tokmányba egy akkora darabot, ami nagyobb, mint ami befér a 100-asba, akkor a tokmánypofák annyira ki fognak lógni, hogy belevernek az ágyba

keri

Ha ott van nálad akkor én felraknám.

A csapágy bírja a statikus súlyt, amiatt ne aggódj, ha meg excentrikus az egyik gépnek sem tesz jót.

Ami probléma lehet inkább az hogy a nagyobb befogható átmérő, nagyobb erőkart és nagyobb terhelést okoz, illetve a keresztszán nem tud kimenni a szélére (nálam ez a probléma)

Éppen ezért nem feltétlenül praktikus a nagy tokmány, de mint alternatív lehetőség, én kihasználnám.

mxjj54gxi

MEg szokták adni, hogy mekkora a legnagyobb munkadarab, amit javasolt felrakni a gépre.
Például az EMU200-on is elforog  200 mm, de a legnagyobb az, valami 80x500.
Szóval ha 200mm átmérőt akar valaki rajta megmunkálni, az valami rövid darab kell legyen, amit inkább síktárcsára kéne felfogni szerintem

keri

Szerintem pont nem ér bele még, ha hármas tagolású a pofa.

000000000

Figyelembe kell azt is venni hogy a keresztszán illetve a késtartó  meddig mozog kifele.Hiába fogsz be 200 mm-es anyagot ha a késsel nem érsz végig főleg ha az élén kell valamit csinálni,pl: ékszíjtárcsát.A 100-as tokmányba is befoghatsz akkorát persze nem fordított povával.

000000000

Késtartóba befogok egy késtartó betétet és akkor már is hátrább van a kés. Alapvetően nem az a célom hogy 220mm átmérőjű és 500mm hosszú dolgot munkáljak meg. Az elsődleges cél amiért beszerzésre került a 160/3 tokmány hogy olyat is betudjak fogni amit a 100/3ba nem tudtam. Sokszor volt az a probléma hogy 110-120mm gyűrűt kellett kívülről megfogni de ezt már a 100 tokmány nem tudta befogadni. 250mm síktárcsát tudni szerezni E3N1ről de az meg nagy lenne az Én kis gépemre. A 125ös tokmány meg nem lenne nagy előrelépés ezért is döntöttem a 160as mellett. Hétvégén megálmodom a közdarabot vagy lehet hogy a gyári illesztő tárcsáját alakítom majd át. Meg aztán nem utolsó sorban mivel minden kínai így lenne egy kis tokmányom meg egy nagy tokmányom a géphez. Mivel gyárilag kiegészítők gyanánt nincs semmi a géphez. Köszönöm a tanácsokat.

mxjj54gxi

Ööööö.... a tagolástól mért is függ?

Vetesi75

Helyedben szereznék a 100/3-ashoz puhapofa-alaptest garnitúrát, amire azután olyan felsőtesteket is lehetne szerelni, amivel egészen nagy átmérőt is meg lehet fogni.

keri

mert R/3-ra lóg ki, az meg pont 210valamire jön ki.

000000000

Az a baj hogy a 100/3 tokmányom kínai. Ahhoz meg aligha találok alaptestet. Egy 160astokmánynak a pofái is hosszabban kinyúlnak stabilabban lehet megfogni viszonylag nagy dolgokat. Álló-és futóbáb híján ez is nagy előre lépés lenne e téren Nekem. Tudom nem egészséges egy ilyen pici gépre ekkora tokmányt felrakni. De ha nincs más és mondhatni a szükség ezt kívánja... Most már csak az a kérdés hogy hosszú távon milyen károkat okozok ezzel és itt elsősorban a főorsóra gondolok.

000000000

Azt még nem  írtad, mekkora a főhajtásod teljesítménye, vannak-e mechanikus lassító áttételeid. Ugyanis nagy átmérőn dolgozva ez is erősen bekorlátoz, ha csak netán pár 100 W-os a motorod.

595852ar

Szevasz Tibor!
Régóta vártam hogy belépj. Lenne hozzád néhány kérdésem, mert azt gondolom, hogy tudod a választ, de nem szeretném a topicot terhelni a hülyeségeimmel szóval légyszíves adj valami elérhetőséget.

nvnshmpmn

Állóbábot csináltam az enyémhez. Az alapja egy kisméretű U vas volt, amibe belevágtam, reszelte, a prizma profilját, aztán egy darab szögvasat belehegesztettem, hogy az feküdjön a prizmán fel.
A másik végére pedig egy laposvasat, ott a sima ágyvezetéken az feküdt fel.
Az U vasra pedig egy háromszöget hegesztettem szögvasból. A háromszögek oldalainak a közepére, meg a csúcsához kerültek az állítható pofák, amiket a gépen esztergáltam. 76-os átmérőjű csövet támasztottam meg vele, hogy belül tudjam megmunkálni a végeit. Nem volt túl szép, de jól lehetett használni. Sajnos képem nincs róla, mert a gépemmel együtt eladtam.

000000000

Működnek az elérhetőségeim, írjál nyugodtan.

keri

Bizony.
Nálam is az alacsony fordulati nyomaték a problémás, de ha olyan mint az enyém, akkor sima T5-ös fogasszíj áttétel van rajta, amit könnyű nagyobbra cserélni.