Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

Az a szög, amely mentén az evolvens végig gördül.
Tehát ha egy fogaslécet 20 fokos egyenes oldalakkal fogaznál meg, akkor a kerék foga teljes hosszában végigcsúszna rajta, amint odébb tolja.
Ezért a léc is evolvens görbével fogazott (pl. tárcsamaróval) akkor csak egy vonalon gördül a fog végig. De a kapcsolódási szög így is 20 fok.
A diametrál rendszerben más a szög, de már 40 éve tanultam, utána kéne néznem...

KoLa

Ez az eltérés még így is 0.0005mm nagyságrendű!
Nem ezt mondtam, hanem azt hogy szorozzuk ki 10tizedesjeggyel, és az eredményt, a 1570.8-t configoljuk, de hát lehet akármennyi is az elmozdulás fogszám szerinti értéke! kit érdekel?
Egy cnc vezérlésben pont ez a lényeg , a valós megtett úthoz kell illeszteni a gép paramétereit!
Ha azt mondom a gépnek hogy menj 1500mm-t és itt téveszt 0.8mm-t akkor korrigálom a beállítást hogy annyi legyen, ehhez semmi köze a fogasléc osztási pontosságának, de csak szerintem!

zozo

Jaaa, elbeszélünk egymás mellett :)
-én arra gondoltam, amikor egy profi (nem fogasléces!) gépen akarunk legyártani egy fogaslécet, akkor kell a lépést 10 tizedesig meghatározni[#mf2] a fogasléc pontossága érdekében.

KoLa

Ja! akkor jó![#mf2]ez nem cnc?

zozo

-áh, csak ahhoz a gondolatsorhoz írtam a 10 tizedes jegy szükségességét, hogy a képen lévő tárcsamaróra 5tizedesig volt írva az osztás. Arra akartam utalni, hogy ez kevés lehet egy sokszáz fogú léc esetén :)

4um5b65d

Éreztem én, hogy itt valami nüansznyi eltérés van mondandódban.

Ismereteim szerint a kapcsolódási szög két fogaskerék forgástengelye közt létrejövő szög.

Amiről Te beszélsz az a kapcsolópontok által alkotott kapcsolóvonalnak a szöge. Vagyis a kapcsolószög.

Az evolvens fogazatnál ez a kapcsolószög megegyezik a fogasléc profilszögének felével.
Vagyis 40 fokos a fogasléc, 20 fokos a kapcsolószög.
Arról viszont nem tudok, hogy evolvens profillal gyártanának fogaslécet, hisz a fogasléc geometriai profilja nem íves. Az egyenes fogú fogaslécen ugyanúgy gördül az evolvens profilú kerék, mint ahogy evolvens kerék az evolvens keréken.

Például ciklois fogazatnál már más lenne a helyzet.

jani300

Már majdnem belenyugodtam hogy nem hallottam a kapcsolódási szögről .Belenéztem a régi könyvembe ,az alámetszés kapcsán ír a kapcsolási szögről , a szerszámkiemelés számításánál . Akkor még volt 15 fokos és 20 fokos kapcsolási szög is .
Nem találom mikor készült , de még a Weiss Manfred Acél-és Fémművek Rt. reklámja benne van .

svejk

Köszönetem, hogy kiveséztétek az adatokat.

zozo

[#worship] Ok, köszi, jogos a kiigazítás.  

8j72w5ff0

Egy sima ékszíjat vajon szabad visszafele megtörni? Egy kecskelábas eszterga meghajtásánál kellene egy ilyen támasztó/feszítö görgővel megoldanom a hajtást, hogy ne kelljen messzire rakni a gépet a faltól. Bírná ezt a sima ékszíj?

zozo

Elég jól tolerálja, mert a felső negyedében van a textilszövés. Ha bordázott(fogazott) az ékszíj akkor méginkább elviseli. (hobbi felhasználási idővel) Persze az élettartamát azért kissé befolyásolja.

8j72w5ff0

Köszönöm, akkor így fogom megoldani. Bár sima ékszíj van rajta, de akkor lehet hogy lecserélem bordásra.

iy567t72g

Én az EAN-t úgy vittem le a picébe, hogy szereltem alá hátra monárkocsi kereket előre pedig alátettem egy forgózsámolyos raktári kocsit, kötöttem rá egy kötelet mögé álltam autóval és azzal leengedtem.
A kereken egészen a helyére tudtam tolni.

ce93xphjd

köszi, de a lépcső a hátsókert felé mutat, oda pedig nem lehet bejutni kocsival.  
Azthiszem a pallós megoldás lesz, amit Atti19 javasolt. Ha az E2N lement úgy normálisan, akkor ennek is le kell.

4um5b65d

Hű de faszán mutatja az animáció a kapcsolópontokon érintkező fogakat, meg ahogy a kék nyíl vánszorog a kapcsoló vonalon, ami teszem azt 20 fokos szögben (kapcsolószög) áll a függőlegeshez képest.
Ezt még a nem értők is értik.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/Involute_wheel.gif" border=0>