Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

zozo

M betűt metrikusnál, de lehet Whitworth is az a különleges menyét és akkor nem M bötű :)

7cim5mm0

Abban az esetben, ha metrikus a menet, valóban igen, de ez egyértelmű, ha nem írod ki a menetfajtának megfelelő betűjelölést csak egy méretet jelölsz, nem menetet.

sufnituning

Nem, mert a finommenet igaz, hogy metrikus, de a jelölése MF, amit nem szoktunk kiírni, csak a menetemelkedést, a whitwort is különlegesnek számít nálam, meg a különféle amcsi menetek, az más tészta. A whitwortnál meg odaírják, hogy W nem???

sufnituning

7cim5mm0

A Withworth nem különleges menet, csak egy másik szabvány. Különleges menet lehet pl. a bal emelkedésű metrikus menet, vagy a több bekezdésű metrikus menet. Egyedi alatt pedig olyan menetet értettem, ha a példánál maradunk, amelynek a menetprofilja metrikus, csak éppen az átmérője, vagy az emelkedése nincs benne a szabványsorozatban. Ebben az esetben kötelező kiírni az átmérőt és az emelkedést is.

sufnituning

Jó akkor legyen Whitworth balmenet 3 bekezdésű,
az már akkor különleges.[#vigyor2]

sufnituning

Bocs vaskukac, neked akartam válaszolni

7cim5mm0

Igen, elég különleges, annál is inkább, mert a Withworth menetet lehetőleg kerülni kell új gép tervezésekor. Hazánkban a metrikus szabvány használata ajánlott. (az anyázás elkerülése végett is):)

jani300

Hát az amiknak van külön jelük a finom menetre . A Magyar rajzban még nem láttam .http://csapagy.net/a-finommenet-meretek-tablazata/

7cim5mm0

Az újabb szabványokban talán létezik az MF jelölés, de ha jól tudom elegendő az emelkedés megadása. Számomra ez az MF jelölés értelmezhetetlen, mert attól hogy M helyett MF van a menet mérete elé írva, még nem tudom az emelkedést, csak azt hogy finommmenet.

mxjj54gxi

Arról nem iu beszélve, hogy akkor kéne egy MD jelölés is, hiszen léteznek a szabványosnál nagyobb emelkedések is, és akkor azok meg a durvamenetek?

7cim5mm0

Az az én értelmezésemben az egyedi kategória, de természetesen ettől még létezik, és ritkán szükség is van rá.
Nekem régen úgy tanították a műszaki rajzot, hogy csak a "szükséges és elégséges" méretek és jelölések legyenek jelölve. Szerintem az F egyik kategóriába sem esik...

jani300

Lehet érdemes lenne nézegetni egy új szakrajz könyvet ,de arra a pár évre már elleszek . Csak megértjük ha jó a rajz .

sufnituning

annyiban rosszul fogalmaztam, hogy az MF jelölést nem szoktuk kiírni, amit mondotok többen is, de az M betűt kiírjuk ugyanúgy mint a normál métermenetnél, csak annyi különbséggel, hogy a menetemelkedést is megadjuk Pl normális menet M6, M8 M10 itt nem írjuk a menetemelkedést, a NORMÁLATLAN metrikusnál meg kiírom, hogy M6x0,8  vagy M10x1 stb

7cim5mm0

Értem, hogy nem kell kiírni. lsd.:24939, mert ha ki lenne írva akkor sem lenne értelme. Igazából így sincs, mivel általában a táblázatokban kiírják, hogy "finom" menet.
Viszont boldogok vagyunk, hogy ilyen jelölés is van... :)