Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

A kérdésben ez szerepel " 0.375, (3/8) inch, 26 Tpi".

Virbo

Az. 5 lamellás S50-es kuplung.
Az eset után (ahogy tudtam fogni :D ) természetesem fogóztam. Jó sok kartonpapír alátéttel... :)

4um5b65d

Igen, de a kérdés viszont ez volt:

"Kerékpár hátsotengely menetének mi a neve?"

A válaszhoz tudni kell a gyártót is. :))

3m9kaxws5

Üdv. Hiányzott egy fogaskerekem a E2N- cserekerekekből Mivel ezt nem sokat használom vagy talán soha hát csak hogy teljes legyen a készlet . 127 fog ,1,25 modul. A csavarokat lehegesztem tengelyméret 1mm alatta van még fel kell bővítsem.

Bicska

És ez mi volt eredetileg? :O

3m9kaxws5

4mm vastag rozsdamentes lemez, lézerrel kivágva.

ANTAL GÁBOR

Gratulálok. Én is csinálok hasonlót de 2 modul alá még nem mentem . Mi indokolja hogy KO az alapanyag ? ( Azért mert ott nem oxigént hanem inert gázt használnak ? és még jobb a felület?    vagy csak esztétika ?
Én Cad ben egy fogasléccel fejtem le a kereket

svejk

Nem fogja ez a kor anyag nagyon bántani az eredeti öntvény kerekeket?

D.Laci

„Az alapkérdés az marad, hogy az adott ország, vagy közösség melyik szabványt fogadja el mindenki számára kötelezővé és követendővé.  
Mivel az unió tagjai vagyunk, így azt kell követnünk.”

Tehát az EU szerint csak FG szabvány szerint készült kerékpár hátsó tengely vagy akár BSC szabvány szerint készült is forgalomba hozható?  

Tehát pusztán csak feltételezés a részedről az, hogy FG szabvány szerint készült a menet, az hogy Német gyártmányként árusították az még nem jelenti azt, hogy FG szabvány szerint készült.
Továbbá Lámpás kolléga ezred milliméter pontosan megadta az átmérőt „0.375, (3/8) inch, 26 Tpi a mérete, de mi a neve? (60 fokos menet).” Azaz nem 9.5mm…
Lámpás szakértelméhez kétség nem férhet így nem vonhattam kérdőre hogy neme véletlenül 1” az átmérő… :) ) hiszen ha 9.5mm átmérőt irt volna akkor én is és ő is megtalálta volna az FG szabványt.
Ahhoz hogy kétséget kizáróan meglehessen állapítani a menet típusát ahhoz a kerékpáron található több menetet azonosítani kel. (feltehetően egy kerékpáron egy szabványt használnak. De nem feltétlen igaz…) a legpontosabb eredményt egy menetmérő mikrométer adná.

Azt meg végkép nem értem, hogy miért mindig engem baszogat?
Lámpás már nem először tette fel a kérdést melyre kapott jó pár helytelen választ köztük nem létező szabványút is írtak, de csak engem baszogatsz…

A magfurat témához annyit fűznék (esztergályos topik révén), hogy azért nem ártana megemlítened a magfurat és a magátmérő közötti különbséget is, mert nagyon sok hobbi esztergályos van a fórumon és egy kicsit megtévesztő az átmérőből levonom menetemelkedés, nem beszélve arról, ha orsóra is eszerint szeretné vágni a menetet.

7cim5mm0

A szorzótábla más kérdés, a számológépet meg nem alapműveletekhez használom. Van függvénytáblázat is számológép helyett, és sajnos azt sem tudom fejből, csak mindig kéznél van, és nem kell bele elem. :)
A gyakorlati életben teljesen jó, használható megközelítés amit írtál.
Néhány esetben azonban ez sajnos nem állja meg a helyét.
A szabvány szerint a magfurat átmérője D-1,066P,
amely szerint nagyobb menetemelkedéseknél már számottevő eltérés adódhat.
Tűrésezett menetek esetében is probléma lehet a leegyszerűsítés miatt.  
A fenti okok miatt azért nem kellene úgy kezelni az elméleti dolgokat, hogy "el kell felejteni"...
Amúgy meg szerintem erősen két malomban őrölünk, mert én az "F" kiegészítést tartom haszontalannak, nem pedig azt, ha ki van írva a menetemelkedés. Ha már mindenki tesz az elméletre, és fejből tudja a menettáblázatokat, akkor nem mindegy hogy finom vagy normál menet? :) Úgtyis ki van írva az emelkedés...

7cim5mm0

Helyesen: úgyis

keri

Te vagy az én emberem. Hogy fejted le CAD programban? Egy ideje már töröm a fejem a matematikai algoritmuson, de az esetleges alámarásra még nincs ötletem.

s7manbs8

keri, esztergáltál valamit ?

keri

Magamnak igen. Megcsináltam a maradék 3db lin.csapágy konzolt.

Neked viszont nem, mert nem jött rajz tőled. [#vigyor2]

s7manbs8

Milyen rajz, itt néztük együtt, ebben a topicban.