Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mxjj54gxi

Magyarán lórosszt van ott a finommenet jelölése F betűvel.

4um5b65d

Ne örülj túl korán...
Milyen gyártmányú a kerékpár, Angol ?

4um5b65d

Magyar honban lehet érvényes egy szabvány, de azt nem fogod exportálni.
Az uniós belépésünkkel egy rakás szabványt át kellett vennünk.
Lásd:
KO33-es anyag.
Melyik anyagkereskedésben láttad így ?
Mindenhol az uniósnak megfelelő WNr jelzés rendszert használják. 1.4301.

yuagaci9g

Ne hozd rám a sírást!

Német a bicaj.  [#circling][#confused]

4um5b65d

FG9,5 -26

D.Lacit meg elküldjük továbbképzésre. :)

4um5b65d

Tök egyszerű a magyarázat.
Ha egy szabványban azt rögzítik, hogy a metrikus finom meneteket MF -el fogják jelölni, de nem veszik bele a szabványba az M10x3-at akkor nincs is értelme a kérdésednek. Egyszerűen nem szabványos, vagy egy másik szabványban benne van, de ebben a másikban viszont nincs benne az MF jelölés.

Az alapkérdés az marad, hogy az adott ország, vagy közösség melyik szabványt fogadja el mindenki számára kötelezővé és követendővé.
Mivel az unió tagjai vagyunk, így azt kell követnünk.
Kezdhetsz megbarátkozni az új jelöléssel. :)
Csak idő kérdése míg természetessé válik.

4um5b65d

Nem voltál itt mikor úgy egy éve hatalmas vihart kavart az egyik fórumtárs egyszerűnek tűnő kérdése:

Mennyi az M32x1,5 menetnek a magfurata. Lehet, hogy nem jól emlékszem a pontos menet típusra, de nem is ez a lényeg.
Mindenféle balfék adatok születtek (sajnos még kollégáktól is)
Sokan beugrottak a táblázati méreteknek meg a tisztán matematikai képleteknek. Volt aki a 0,8-as szorzóval volt elfoglalva. Volt aki nem vette figyelembe, hogy a menet csúcsok le vannak törve... stb...stb.

Közben meg annyira pofon egyszerű a dolog.
Ha tudod a menet emelkedést akkor azt levonod a menet átmérőből, oszt annyi a magfurat.
M10-nek 1,5-ös az emelkedése, magfurata 8,5.
M32x1,5-nek 30,5 a magfurata.
Ennyi az egész. Az elméleti adatokat meg el kell felejteni, azt hagyjuk meg a kaliber (idomszer) készítőknek.

yuagaci9g

Szerintem a kettő felcserélhető...

http://www.britishfasteners.com/threads/bsc.html" TARGET=_fnew>BSC
ezzel :http://www.fahrradmonteur.de/Fahrradgewinde.php" TARGET=_fnew>FG

átmerő  9.525, 26 menet egy colban mindkettő...vagy nem?

4um5b65d

Csak nem fogunk a végén ott kilyukadni, hogy azért nem tudod a szorzótáblát, mert van számológéped. Így értelmetlen lenne azt megtanulni.

Nekem hasznosnak tűnik az MF jelölés.
Hirtelen nem tudnám fejből megmondani, hogy az M39-nek mekkora a menetemelkedése.
Milyen jól jön ilyenkor ha azt látom M39x3,5.
Odalépek a géphez és beállítom a 3,5-ös menetemelkedést, mindenféle táblázat nélkül. Ja és táblázat nélkül csinálom a magfuratot is. Eddig a ritkán gyártott normál meneteknél ellenőriznem kellett táblázatban a menetemelkedést.

4um5b65d

Elvileg igen, de a gyakorlatban nem.
Nem lenne jó ha azt jegyeznéd meg, hogy a Te bringádon BSC menetek vannak, mikor ez nem igaz.
Ennél a 9,5-ös menetnél simán használhatnál BSC-s menetfúrót az FG-s helyett, de nézd csak meg a táblázat többi elemét is....

jani300

Jó . A 0,8 ról illene tudni hogy M12 ig(vagy M10-ig?) működik . Nem vagyok igazán szakmabeli de szoktam forgácsolgatni , meg tanultam is róla nem utolsósorban mindig is érdekelt ez a szakma . Amit írsz hogy levonom az emelkedést az átmérőből ez eddig nem volt meg , de jónak tűnik . Eddig úgy számoltam a magméretet hogy M14 ig tudom az emelkedéseket a hozzátartozó magmérettel (persze anyagtól , pontosságtól is függ ). A menetmélység pedig nem átmérő függő . Ami ezen kívül esik arra meg ott a táblázat .  Köszönöm a válaszod !

4um5b65d

A 0,8-as szorzóhoz gyorsan tegyük hozzá, hogy :

1 - Ahogy írtad M10-ig használható
2 - De csak 3 fokozatú kézi menetfúróval
3 - Csak normál menetekhez.

Kérdésem, hogy van e értelme egy olyan szabályt megjegyezni ami nem használható minden menethez.
A "levonom" típusú megközelítés minden metrikus menetre alkalmazható kivétel nélkül.
Ha egy M26,8 x 0,75-ös menetet kérnek akkor is azonnal tudom a szükséges gyártási adatokat.

jani300

A levonom típusú megközelítés már megérte az itt töltött időmet . :) A 0,8 meg inkább lakatosnak való mint forgácsolónak azt hiszem  , durva megközelítés , így is tanították  , vagy csak megemlítették .

000000000

Minden menethez használható:
A menet névleges átmérője-menetemelkedés=magfurat átmérő

000000000

D-p=magfurat átmérő