Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

ha nála görbültek, ... valószínűleg akkor mégis valahol a esztergályos a hibás. Holnap viszem vissza. Így egyeztünk meg most telón. Megnézi, mit tehet.

000000000

Egyengetés az miképp történik? Lentebb volt említve, hogy egyenesbe lehet hozni az orsókat.

keri

Pl, satuban is történhet.
A sok ellenőrzés, mérés és apró korrigálás a lényege egy ilyen egyengetéseknek.

000000000

Egyengetés megoldva. :) Megcsináltam mind a négyet egy kis kézi munkával meg. Egy kicsit megvagyok még lepve, mert azt hittem, hogy ezekkel betont lehet törni, oly kemények, hajlíthatatlanok, stb. "Gondolta egy kezdő..." De most már gyönyörűen siklanak az üvegasztalon a konyhában. :)

hostya

Na ugye.. [#taps]

Nem is olyan nagy ördöngősség az egész.
Az orsóknak csak a felülete van edzve, a belseje inkább csak szívós.
Ha belegondolsz a 16x5 orsónak a magmérete kb 13,6mm.

Ahogy © keri írta ezek nincsenek kitéve hajlító igénybevételnek. (A bringa küllős hasonlata nagyon tetszett..)

vjanos

Milyen módszerrel egyengetted végülis?

000000000

Kézbe fogva és térdhez nyomva. :)

595852ar

Nem lehetnek túl minőségi anyagból, vagy kurva erős vagy és hihetetlen a jó mozgáskoordinációd.
CNC Örnagy vagy Tibikém. ;)

595852ar

zozo

Keri, ne ajánlj ilyen satuban egyengetést :)  
Még komolyan veszi az őrnyagy :)
Azért jó a keresztszán nóniusza az esztergán, mert az ember nyomatja, nézi, méri, újra nyomja...és van összehasonlítási alapja az előző nyomáshoz képest. Századokra be lehet hozni.
Attól meg hogy az üveglapon gurul, lehet benne még görbeség. (hiszen van a guruláshoz elég tömege) Tiborőrnyagy, egyszerűen az esztergába kés helyett keményfát fog az ember és szépen megnyomja a szükséges helyen az anyagot, ahol az indikátor óra jelzi. Vidd el az esztergályosodhoz nyugodtan, frankón megcsinálja. Amúgy meg öreg rókák szemre is látják, ha öt századot üt, azt is :)

PSoft

"Amúgy meg öreg rókák szemre is látják, ha öt századot üt, azt is :)"

Erre próbáltam utalni a #24252 második mondatában.:)

Torro60

Szerintem nem az esztergályos volt a hunyó!
Én nemrégen munkáltam meg egy 1m-es 16x5-ös Isel golyós orsót.Megmunkálás előtt a mérőgép gránit asztalán görgetve lehetett érezni,hogy görbe.Igaza van hostyának, ezeknek csak a felülete edzett,kb 12.5mm-ig.Nemkell izompacsirtának lenni ahhoz,hogy kézbe fogva és térdhez nyomva simán u-alakúra meghajlitsd!Zozo leirta precizen ,hogyan lehet "kiegyenesiteni".

keri

És ezt hogy csinálod? Valamivel megtámasztod hátulról? Vagy simán elnyomod rugalmasan?

Mint mondtam hidraulikus csőhajlítóval egyenget egy ismerős motor teló szárakat.

Satuba is úgy képzeltem, hogy két fadarab az egyik pofa két szélére, egy fadarab a másik közepére, és finoman vissza lehet nyomni ott ahol görbült, még órázni is lehet közben.

Motor esetén ez mondjuk egyszerű, mert a kormánykifli alatt görbül mindig.

000000000

Esztergályos észreveszi?
Egy mezei esztergályosnak ez ugyan olyan menetes szár, mint a normál 16-os szár, csak fényesebb.
Nem foglalkozik az csak a két végével.
Ezt én tapasztaltam két volt kolegával is.
Mármint egy cégnél dolgoztunk.
Az esztergályosok esztergályosai voltak, mert minden fusit faszául megcsináltak.
Mikor pontos munkáról volt szó, akkor semmi nem volt méreten.
Tehát, nem foglalkozik vele.
Ha mondod neki, hogy hogyan is kéne megoldani, akkor lehurrog, hogy ne oktasd.
A végeredmény persze nem az lesz, ami kéne.

zozo

Hosszabb tengely ha elgörbül, akkor az nagy valószínűséggel egy kifli formát vesz fel a külső behatás miatt. (ledobták valamire, megnyomták valamivel stb)  
Általában elég ha a közepe táján, ahol legnagyobbat üt, ott nyomatod, miközben a két vége van támasztva. Miután a közepe és természetesen a végi szaladnak, megfogom a közepét a tokmányban és csúccsal támasztva ismét   órázom. ha üt még valahol, szintén nyomni kell, majd megfordítva a másik oldalát is. Végül újra ellenőrizni a két végén támasztva.  
Ha satuban nyomod meg, ahogyan írtad, akkor egy törést teszel a közepébe, és egy lágy  hullámvonal lesz az egész tengely.  Ha ez szemmel láthatóan így van, akkor kb. egyharmad részt eresztesz ki a tokmánytól, ellenőrzöd a végei felé, meddig egyenes. Lehet, hogy tokmány és állóbáb között kell megnyomatni.
Mutatja magát.