Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

A nagy vágósebességhez nem feltétlenül tartozik a jó(finom) felületi érdesség.
Csak a hobbysták gondolják, hogy nagy vágósebesség az mindig = jó felület...

Én például a trapézmenetet gyorsacél késsel mindig a leglassúbb fordulaton,(+ hűtő-kenő folyadék) szoktam simítani.
Az eredmény, szinte tükrös felület a menetprofilon...

Azért azt tegyük hozzá, hogy a menetfúró; menetmetsző; kézi dörzsár vágóélei az élek mentén,a teljes felületükön forgácsolnak, mintegy átmásolva az él felületét a munkadarabra.

A dörzsköszörülésnél (hónolás) sem alkalmaznak nagy vágósebességet.

zozo

Szabályzáshoz: azért fogunk gyűrűt a pofák elejébe, hogy az meghúzáskor az pofák elejét feszítse szét. Ugyanis azért szabályozunk, mert csak hátul (belül) fog a pofa. Ha az orrát szétfeszíted, tutira újra párhuzamosan fog.

Az után a faékelős módszer után ha egy köszörült tengely fogsz meg finoman, nem vagyok meggyőződve, hogy nem csak a hátulja fogja és hogy stabilan áll elől is.  

hostya

Bizony, bizony ez így van ahogy írtad..[#eljen]

keri

Ez csak azért van, mert hobbi kategóriában a kés nyomai így sűrűbben vannak :)

hostya

Értem én, hogy érted...  :)

595852ar

A fával való megfeszítés nekem eléggé bizonytalannak tünik, mert a fák a szerkezetükból adódóan nem azonos erőhatást bírnak elviselni, így a pofák sem azonos átmérőn fognak majd. Persze a tévedés azért jogát fenntartom. ;)

df7vv4ry9

a vas ,vagy aluminium ,nalam zsakutca lett,fura ,hogy csak a puhafa mutatott jó eredmenyt,ahogy kezded szoritania lecek deformalódnak,hol kevesbe hol jobban és a végén , összepreselve vannak mind,
aztan jőhet a kőszőrű

595852ar

Kérdés, ha tényleg befognál egy köszörült tengelyt, vajon mit mutatna az óra?

df7vv4ry9

595852ar

Nem tudok tippelni.

df7vv4ry9

100mmután azóra 0,01 -0,03 ami hobbyszintre elmegy

595852ar

Akkor ezek szerint működik a trükk. :)

df7vv4ry9

a rúd merete fí 20x200.potosra köszörűlt

595852ar

,és nem állítgattad, hanem csak úgy befogtad és abban az állásban kióráztad?

df7vv4ry9

nyers pofáknál ez a mérés  1,5--1,7mm