Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

5z7aew5x

A leírásod alapján szerintem görbén kaptad az orsót. Ha postán jött az orsó akkor, akkor bár mi megtörténhetett...[#ejnye1]

000000000

Na most mivel olvastam soraitokat. Akkor most szerintem nem fogjátok elhinni. Fogom a két végét kézzel, és a lábamhoz, az izmomhoz nyomva tudom egyengetni, vagy hajlítani bele görbét... Akkor most is hogy is van ez???

r2u4n063m

,,de ne ehhez az esztergályoshoz vidd..."
De ha nem hozzá viszi, akkor esetleg nem fogja tudni az ember, miben hibázott, és elkövetheti újra.

keri

Azért esztergálás közben szerintem nem lehet meggörbíteni mindet, mert az elsőnél észrevenné a legbénább drehás is hogy ugrál az eszterga.

Amúgy motorkerékpár teleszkópokat hidraulikával keményfán szoktak visszagörbíteni. Szinte teljesen tünetmentesre vissza lehet hozni, gondolom orsót sem nehezebb egyengetni.

keri

Teljesen normális, ha 1200mm-en bele tudsz görbíteni 1-2mm-ert kézzel.

Acélról van szó, nem valami csoda anyagról mint amiből a Vasemberes filmben a csóka páncélja volt :D

Feszültség mentes állapotban kell egyenesnek lennie, tehát ha ráteszed sík felületre, vagy lógatod.

keri

Úgy azért nem fogod kiegyengetni, mert a hajlás általában kis rádiuszon jelentkezik, ha a végénél fogva görbíted, akkor marad benne az eredeti törés, plusz még mellette két ellenkező irányú :)

hostya

Ha így volt, akkor a #24237-ben írt utolsó mondatom második részét visszavonom.

Az a rugalmas orsó valahogy elgörbült, tehát ki is lehet egyengetni.  
Ne kalapácsos módszerre gondolj.. :)

Ha az orsó mindkét végén csapágyazott, akkor nem is kell "századra" egyengetni, mert az anya is vezeti.
Egy 1200mm hosszú orsót egyébkén is illik két végről csapágyazni.

000000000

Ezt értem. De ha emberi erővel "simán" hajlítgatok egy orsót, akkor egy cnc s gépbe hogy lehet ilyet beépíteni például? Élettartam? Mert egy 1/2os vascsövet se tud az ember meghajlítani térddel. Akkor hogy lehet 60valahányas rockwelles cuccot meg simán ...

000000000

Értettem. 24247es szövegemet visszavonom.

hostya

A #24239-ben leírtak szerint, nem az esztergályos hibázott.

keri

Én meg tudom hajlítani a félcolos vascsövet. Van ilyen hajlítógép is, azon sem nagyobb az erőkar. 1200mm-nél.

Sőt én a jóval keményebb üveget is meg tudom hajlítani, gondolj csak az üveggyapot szálaira.

Egyszerűen vékony az anyag. Pontosan lehet számolni mekkora erőre mekkora rugalmas és mekkora maradandó deformációt szenved el, és hidd el nem túl nagy ez az erő 1 méteres hosszon.

CNC gépben meg egész egyszerűen úgy lehet használni hogy még csak véletlenül sem hajlító igénybevételnek van kitéve, hanem húzónak, és ha láttál már küllős bringát, akkor tudod hogy az acél ebben a legjobb.

Éppen most építek egy CNC-t így számoltam 20mm vastag sima edzett acéltengely 400mm-en is hajlik 2-3századod 10kg erő hatására. Kézzel akár 80kg erőt is ki lehet fejteni, tehát kényelmesen bele tudok egy vastagabb és rövidebb tengelybe tizedeket hajlítani.

keri

Bocs, én előbb küldtem, mint hogy ezt olvastam.

PSoft

Minden képpen hibát követett el az esztergályosod.:((

Ha "görbén" kerültek hozzá az orsóid,Őneki a " 15 éves gyakorlattal" látni kellett volna a befogáskor,és szólni,hogy...Te cimbi,ez így nem lesz ok.

Ha meg nála görbültek,......:((((

r2u4n063m

Nem, mint kiderült, de most gondolj bele, ha a kérdező nem tudja, hogy meg volt vezetve, akkor hiheti azt is, hogy az esztergályosnak róható fel, és nem menne hozzá többet, tetejébe még mással is megosztaná a tapasztalatát. Gondolom érted, mire akarok kilyukadni, te sem örülnél neki hasonló szituációban. [#circling]
Amúgy aki nem csinál semmit, az nem is hibázhat, és nem is tanulhat általa [#vigyor2]

keri

Kicsit az enyém is görbe, de ha befogom akkor pont az két megtámasztás miatt ez nem nagyon látszik, az orsó belsejébe meg nem látok.