Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

Ez bizony EAN szegnyereg a régebbi (170) fajtából.

xg2w6ib9x

Üdvözöllek és köszönöm szépen az információt !
Még egy buta kérdés: Ez csak ahhoz a bizonyos 170-es típushoz használható, vagy esetleg más EAN gépekhez is jó lehet ?

jani300

Szia ! Annyira avatott nem vagyok de van ilyen gépem és szerintem EAN .

jani300

Az újabb 340-es EAN-on is láttam ilyen szegnyerget .

xg2w6ib9x

Az "ilyen" az azt jelenti, hogy csereszabatos is, vagy csak így néz ki ?

hostya

Természetesen jó a 340-es EAN-hoz is, ami az ágyhoz való illeszkedést illeti, DE a szegnyereg az NEM csereszavatos egy-egy tipuson belül, mint pl. a főorsó;vezérorsó;keresztszán orsó..stb.

Ha egy másik gépre teszed akkor a csúcsmagassággal gondok lehetnek.

xg2w6ib9x

Ok, értem.
Ha lesz egy kis időm szétszedem és rendbe teszem, aztán keresek neki gazdát. Nekem nincs ilyen típusú gépem, viszont valaki lehet, hogy pont ilyenre vadászik.

Még egyszer köszönöm a segítséget !
[#worship]

fpm64xtbb

Az a bizonyos 170 a magasságát jelzi a szegnyeregnek ,nállunk a céges EAN kocka szegnyerges az enyém kerek de mindkettő magassága 170mm.

xg2w6ib9x

Köszi, ezt jó tudni !

hostya

Valóban mindkettőnek 170mm a magassága(névlegesen), de ha meg cserélnéd a két EAN-on a szegnyerget, akkor nem biztos hogy tudnál 1,5-ös központfúróval központfuratot készíteni, az eltérő csúcsmagasság miatt.  
Főleg ha az egyik gépet már egyszer/többször fel is újították. (nem csak lefestették)
[#integet2]

000000000

Sziasztok. Minap kaptam vissza az újonnan vásárolt  golyós orsókat az esztergályostól. SFU1605 1200mm hosszúak. Szépen megcsinálta a végeit, ahogy a rajzon adtam neki. Csak lett egy nagy baj, amit az orsó kuplung, léptető motor összerakása után vettem észre, hogy miután megpörgetem az orsót, görbék lettek az orsók. 2-3 mm kilengéssel pörög, "rázkódik" a peremes anya magában. Kiszereltem, és a konyhai asztalunkon meglöktem egytől egyig. Mint a tojás, úgy görgött. Most ilyenkor mit lehet tenni? Az esztergályosom elrontott valamit? vagy az orsó anyaga gyenge? 1200mm meg nem olyan hosszú szerintem, hogy az eszterga belsejében "centrifugától, gravitációtól" stb, hasa lett volna? Ki hibázott? Várom tanácsaitokat, ötletet, mit tegyek.

000000000

Igen, valószínűleg az esztergályos a hunyó.  Nem volt megvezetve az orsó, pörgetés közben.  

Óvatosan, próbáld egyengetni. Közben, mérjed az egyenességét.  

hostya

Jó lenne tudni hogy megmunkálás előtt egyenesek voltak-e az orsók. (EZ FONTOS!)

"1200mm meg nem olyan hosszú szerintem, hogy az eszterga belsejében "centrifugától, gravitációtól" stb, hasa lett volna?"

Egy 16-os 1200mm hosszú orsó sok mindenre képes a megmunkálás közben.. :)

Az attól függ hogy az esztergályos milyen gépen csinálta, és hogy használt-e központosító 'dugót' a főorsó hátsó végén.(?)
Van-e központfurat a megmunkált orsóvégen?

Esztergán ki lehet egyengetni, de ne ehhez az esztergályoshoz vidd...

5z7aew5x

Sajna nem biztos, hogy bebizonyítható a drehás hibája. Egy 16-os, HRC60-65 -ös felületi keménységű orsót azért ne lehessen már olyan könnyen elhajlítani. Amikor én az enyémen próba megmunkálást végeztem, akkor azért figyeltem, hogy a főorsó végénél ki legyen támasztva és csináltam egy "szálvezetőt" a főorsón kívüli vég kalimpálásának a megakadályozására. Nincs kizárva azonban az sem, hogy valahol, helytelenül tárolták és akkor görbülhetett meg.[#rinya]

000000000

A főorsó hátsó végén le volt "fogva".  Ha jól emlékszem, volt alkalmam még a művelet elejét látni, kb. 15-20 cm lógott ki az eszterga végénél.  
Az hogy, görbén kaptam e esetleg, ez sajnos, mivel "kezdő" vagyok, nem néztem meg az elején. Egyenesen vittem az esztergályoshoz fóliában. Központfurat minden van. A megmunkálás az 1. osztályú, de az a fránya has. :S A eszt. pasi legalább 15 éves gyakorlattal rendelkezik. Hát nem tudom. Ez a kiegyengetés ez elég félelmetesen hangzik nekem, pláne, hogy elég rugalmas az orsó. Vagy ez nem normális, hogy az asztalon mikor a hasa fent van az orsónak, egy ujjal letudom nyomni, azaz kiegyenesítem? Rugalmas...