Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

ez nem is köszörülés hanem inkább kőmorzsolás:))

595852ar

Húú! Ez így eléggé keserves, viszont legalább a követ azért így is el lehet használni. ;)

r2u4n063m

Nemrég kényszerből nekem is ezzel az álló kő, nagy fordulaton pörgő tokmánnyal lett megoldva a pofaszabályozás. Elől egy gyűrű lett befogva, a már említett pofa-billenés létrejött evégett, no meg a pofák is lötyögnek kissé a T-horonyban. Ennek ellenére jobb lett lényegesen, mint volt.  
A fenyő léces megoldás kifejezetten tetszik [#heureka]

595852ar

A csaposkövek alacsony fordulaton, csak karcolnak és gyorsan kopnak . Az esztergád legnagyobb fordulatánál is csak a szükséges élsebesség tizedét érhetted el.

000000000

Befogok s szegnyeregben levő fúrótokmányba egy hengeres láncfűrészreszelőt /4-5 mm átm./ a tokmánnyal lazán ráfogok aztán lasú fordulaton megjáratom közbe hosszirányban mozgatom aztán lesz ami lesz.

hostya

És mi lett az eredmény..?
Azon kívül hogy megreszelted a pofákat...

Meg ne sértődj, értem... :))

Szedlay Pál

Érdekes kérdés a vágó sebesség.
Kíváncsi lennék, kiszámolta-e már valaki, amikor olajos kövön feni, köszörüli a faipari gyalukést akkor mekkora a forgácsolási sebesség?
Kézi menetfúrónál, metszőnél mekkora?
Kézi dörzsár?
Napokban olvastam egy Japán tanulmányt ötvözött titán esztergálásnál keményfém lapkával 1m/perc vágósebességgel tudták elérni a legjobb felületi minőséget. A vizsgálat 1-200m/perc közötti értékekre terjedt ki.
Akkor hol az igazság a vágósebességgel kapcsolatban?

nvnshmpmn

Szerintem igen gyorsan elkopna a reszelő.
Én forrasztott lapkás késsel próbáltam a 125-ös lenygel tokmányom pofáit felszabályozni, de inkább csak kifényesedett a felületük hosszas kínlódás után. aztán meg csúszkált benne hátrafelé a befogott anyag. A köszörülés viszont nagyon jó eredményt hozott. Igaz, egy Flex furatköszörűvel csináltam a végén.

df7vv4ry9

a foto kissé csal túl lett nagyítva,125-ös pofák és valóságban nagyon jól mutatnak,a masik megoldás valóban kise gagyi de valahol bizony igy használták,erre mondják-szegény ember vízzel főz...-

keri

Van edzett acélhoz való lapkám, azzal is kis fogásokkal, és lehető leg nagyobb fordulaton, kell dolgozni. Csak úgy fröcsög az izzó forgács, 20-as tengelynél, tehát akár működhet is ez.

jani300

Az ötlet jónak tűnik . Ha alamíniumot tennél csak a pofák elejénél hogy billentse a pofát mint a gyűrű ,akár tökéletes is lehet . [#eljen]
Persze profi én se vagyok .

df7vv4ry9

nem állókővel hanemm kb,25000 fordulaton  forgott ez  a gép   a fej elöre 300 az utolso fogásnál 600
 forgott

df7vv4ry9

nem jó az alu. próbáltam nem ment rendesen,és az eredmény is rosszabb lett

jani300

Hááát ? Akkor ez nem jött be . Négy rövid hengerre gondolnék az tud deformálódni . De a módszert kipróbálom .

df7vv4ry9

még tölgy, bükk, vagy más keményfa sem volt jó,de a vasékek   sem váltak be