Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Menetes a főorsód és tokmánytárcsát szeretnél csinálni ? 30 éve annó én is csináltattam kereket 55 ös fogszámmal . Később az 5 és a 6 milliméteres emelkedés közt a nortonon úgy találtam van feles állás . Nézd át a colos beállításokat ott kiírja az emelkedéseket vagy az előtolás táblánál . Lehet 30 évre visszanézve tévedek , de egy próbát talán megér .

jani300

Hát akkor Neked nagy szerencséd van :)

csizi

Sziasztok!
Danamit-ból kellene 3mm-es átmérőjű alkatrészeket esztergálnom, de már 6mm felett is eltolja sugárirányban a kés az anyagot.
Van ennek valami titka hogyan lehetne ezt megcsinálni.  
Vagy egyáltalán Danamitból lehet ilyen kis átmérőn dolgozni?
Elég gyengének találom.
Köszönöm a segítséget.

nvnshmpmn

Én a napokban pont három milliméteres külső átmérőjű kis gyűrűket csináltam valamihez poliamidból. Egy tízes átmérőjű darabból indultam. Csak akkorát vettem le hármasra, amekkora kellett, aztán belefúrtam az egy milliméteres furatot, majd levágtam egy késsel a megfelelő hosszúságra. A sárgás színűből jobb esztergálni.

Csuhás

Legyen a kés éle merőleges a forgástengelyre, és lehetőleg akkora fogást vegyél ami a még kellő vastag anyagból egyből a kész méretet adja ki. Ha ezt nem lehet megcsinálni akkor lehet mozgóbábot használni. Vagy a kés fölé fogott vasat ami átnyúlva az anyag felett két pici csapággyal amolyan szükség mozgóbábként támasztja tengelyt.

000000000

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Múlthéten a használt keményfém váltólapkás dobozban "matattam" és kezembe akadt egy nagyon érdekes lapka. A cégnél sokan sokfélét mondtak rá hogy mihez való illetve hogy milyen lapka is ez. Ha körbefényképezem és felrakom ide megtudjátok mondani hogy "ki fia borja" ez a lapka ?

robroy007

akkor sem biztos, hogy kiderül de így meg főleg esélytelen a dolog kép nélkül [#nevetes1]

csizi

Csuhás, Atti19:
Nos igen, úgy néz ki, 16mm-es anyagból(ez van itthon :-) ), egy fogással működik a dolog. Kis fordulat, nagy előtolás. Nem csinálok, csak amennyi épp szükséges, mert látszik hogy sokkal gyengébb mint a gyári.
Köszönöm! [#worship]

000000000

borotvaéles gyorsacéllal próbálkozz.

000000000

Na jó a lehetőségeken belül, de nincs egy menetnyi eltérés a pohák között mintha nem belevalók lennének. Biztosan van pár századnyi egy 160-as tokmánynál.

jani300

Ne haragudj de nem értem . Szatmári György arról írt (szerintem)hogy a három pofás tokmányba nem jók a négypofás tokmány pofái . Még akkor sem ha esetleg méretre stimmelnének bele , és ez így is van . A saját pofáival természetesnek kellene lenni hogy jó .

000000000

Jól írta Laslie mester az ilyen hibrid megoldás arra jó hogy kreáljunk belőle valami mást ,kb 0,5-0,6 mm eltérés adódik az ilyen csere esetén bárhova kerül a pofa.Persze a szükség nagy úr felhegeszthető leszabályozható kívül belül méretre csak ha valaki fizet érte akkor legyen belevaló mind.

000000000

Nem figyeltem a második hozzászólásod a témában, hogy csak mint észrevétel.
Azt hittem ilyet keresel és nekem van épp egy felesleges, és nem buher pofákkal. De már láttam hogy nem akarsz venni. Így már rendben van ?

jani300

Ok . Nekem is van egypár .

4um5b65d

Javaslom, ha kis méretű , esetleg finom részletekkel rendelkező alkatrészt kell gyártanod akkor a POM-ot, vagy a PETP anyagok közül válassz.