Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ce2s84jij

Igen, van 71/113. Ezek szerint modulmenet?

ANTAL GÁBOR

Szerintem a 113/ 71 nek  a pi törted részét kellene adni   A hányados 1.59 amit ha kettővel szorzok akkor 3.18 az eredmény  Ha 72 az a 71 akkor már közelebb jutunk (3.138)  a 112/ 71 is jobb. De már az egyiptomiak is ismerték a Pi t és 22/7 tel közelítették Vagyis a 110/ 70 lenne a nyerő  mert 2 vel szorozva 3.1428 ra közelít

ANTAL GÁBOR

A diametrál pitch et is meg kellene vizsgálni mert ott még a coll is bejön a buliba

VighLajos

Ha már pi...
Az értékét egy mondókával meg lehet jegyezni, ha valaki fogékony a versekre:

...... (a betűk száma)

ezt ... 3
a ..... 1
kört... 4
a ..... 1
pivel . 5
számítsad .. 9
ki ......... 2

3.141592

Soha sem volt ekkora pontosságra szükség, de ha szombat délután hirtelen szükség van rá az erdőben, és éppen nincs térerő, vagy lemerült az okostelefon, milyen jól jön!
[#taps]

ANTAL GÁBOR

megvizsgáltam : a diam pitch =coll/ pi  
 De a coll miatt biztos kell a 127 es kerék ( hacsak nem collos a vezérorsó ) Egy hasraütött konfiguráció  

25.4/3.14 =  (127*113)/(*71 *25)  8.089 =8.085
  Ebből viszont az is következik hogy ha collos a vezérorsó akkor jó lehet a 113/ 71 es kombináció a modulmenetre mert ha a 113=' et szorzom 50 el és osztom 25,4 el akkor már jól közelíti a pi t  ( 3.13 ) vagyis az előző állításom nem állja meg a helyét    

No most már mérje meg nekem valaki azt a vezérorsót !
Persze a 22/7 et azért nehéz űberelni  

jani300

Akkor biztos modulmenet . Ahol cserekerékkel lehet állítani a modulmenetet mindenhol ezt a párosítást láttam .

jani300

Én nem igazán szeretnék utána számolgatni . De ezek a viszonylag modernebb gépek nem csak a cserekerekeket használják ,számolni kel az adott gép nortonjának belső áttételével is . Remélem nem veszed kioktatásnak mert nem annak szánom .

ANTAL GÁBOR

Ebben teljesen igazad van de a nortonba ritkán pakolnak prim fogszámú kereket  Azok 2,3,4,5,stb vel osztható számú kerekekből vannak fölépítve    és a 113 és a 71 is prim  a pi meg még különlegesebb  Azért is használtam a " hasraütött konfiguráció " kifejezést mert én a legegyszerűbben akartam kihozni a pi t a 113 és 71 es kerék felhasználásával és ez csak a collon keresztül valósítható meg , ergó vagy kell még egy kerék valahol ami 127 ( 5*coll) vagy másutt van becsempészve a coll

jani300

A nortonnak nem is igazán a norton részére gondoltam , hanem a különböző menetfajtákat állító részre . Metrikus ,coll ,modul . Ott lehetnek becsempészve a trükkösebb áttételek . Láttam olyat hogy egy bizonyos coll/menet beállításához teljen külön kapcsoló állás van .

4um5b65d

Egyszerűbb lenne az életünk, ha a "Pi mm" -nél nem csak a cserekerekek adatait ismerjük, hanem a vágható menetek emelkedését is. Diametrál pitch-nél biztosan nem fogunk találni 1-es számot a sorban, ellenben a modul menetnél ott kell lennie.
A D-Pitch valószínűtlen egy "PI mm" jelölésnél.

SquirrelTech

Végiglapoztam az E3N gépkönyvét (veterán fórumról letölthető). Szöveggel írva összesen háromféle menetre utal: metrikus~, withworth~, modul~.
A 90. lapon található a keréktáblázat alapján számolva pl.: 60;48;71;113 fogú kerékkel és a 4 mm-es vezérorsó emelkedéssel nálam: (60/48) * (71/113) * 4 = 3.141592' előtolás jött ki. Szerintem ez megfelel 1 modulnak...

ANTAL GÁBOR

Gratulálok ez tökéletes !    A logikája az hogy  ( 113/71 )* Pi  = 5 . vagyis a" Szerintem a 113/ 71 nek a pi törted részét kellene adni " mondat kiegészítésre szorul mert van egy másik megoldás is amikor a113/71 hányedost pi vel szorozva egész számot kapunk   Ezt megjegyzem   a mottó: az egyiptomiaknál pontosabb közelítés az 355/113   Ez klassz

ANTAL GÁBOR

Másképp is rájöhettem volna csak a 71/113 at kellet volna vizsgálni mert az a pi törted része ( az ötöde )

ANTAL GÁBOR

mxjj54gxi

Még egy tört a Pi közelítésére, cserekerekeknél, géptervezésnél még jól jöhet:
377/120
vagy kifejtve a számokat:
(13*29)/(2*2*2*3*5)