Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Leginkább a gyáli piac meg a Kőbányai bazár, mostanában ritkán... Régebben vettem pár menetvágó lapkát, valami keményfém lehet, szürke, háromszög és nincs a közepén furat, rá van írva az emelkedés, pl. 1.0 , 1.75 ... Hallottam a Verseny utcáról (Bp. a Keleti pu mögött ), hogy jó vasárnap  
Jó lenne összeírni itt a jó szerszámos piacokat, hely/nap.

Motoros

Itt lentebb felvetődött hogy hogyan élezik a gyémánt szerszámokat?
Szentendrén van egy kis cég ezzel foglalkoznak már nagyon rég óta. Rézkötésű vagy bakelitkötésű gyémántszemcsés korongot akár fazonra szabályoznak, de egykristály gyémántot is ha lecsorbul újra tudnak fenni valami nagyon furmányos gyémántporos technikával.
Ami viszont talán még nekünk fontosabb: árulnak olyan gyémántszemcsés (kézi) kőlehúzót amivel egy mezei asztali köszörűkorong sokkal jobban gyorsabban és szebben lehúzható mint az egyszemcsés gyémánttal. Persze ez kő fazonravágásához értelemszerűen nem jó de a kő akár oldalsíkját vagy palástját gyorsan kézből lehúzni..ahoz nagyon szuper.
Az átmérője kb 10 mm az ára meg (4 éve) tízezer ft.

HJózsi

Fotót tudsz róla? ...

Motoros

Közben megtaláltam ahttp://www.hungaro-diamant.eu" TARGET=_fnew>HONLAPJUKAT
A lehűzó meg ilyesmi de van nem kúpos szárral is.
http://www.hungaro-diamant.eu/components/com_ponygallery/img_thumbnails/p1010499_2_20080605_1611737800.jpg" border=0>

35kpazcgr

Szia Motoros!

Hasonlót lehet kapni a Vaterán is, én is ott vettem egy 10 mm átmérőjüt. Tényleg lehet vele kézből követ szabályozni, óvatosan, közben többször megvárni, míg lehül. Bronzba vannak ágyazva a gyémánt szemcsék.

Most 3000 ft-ért vesztegetnek 8 mm átmérőjüt:
http://img.vatera.hu/photos/a8/1e/365_1_300.jpg" border=0>

Itt a linkje is:

http://www.vatera.hu/gyemant_ceruza_90431882.html" TARGET=_fnew>Gyémánt ceruza

Motoros

Pont ilyet vettem én is, ez jó ár, alkalmi vétel.

000000000

Sziasztok! Kaptam egy forgócsúcsot.Ajándék volt de a morse kúp végig kicsit rozsdás.Ezt le lehet csiszolni?

3k74cecek

Miki2

Szervusz H.Józsi !
Lassan elkészül a kis próbaesztergám. Azért próba, mert egyenlőre csak a működését szeretném látni.
A főorsó helyzetmehatározásával van egy kis gondom.
A Mach3 Magyar nyelvű leírásában, és az utolsó talin a Te gépeden láttam egy négyhornyú tárcsát a főorsó végére szerelve.
A kérdésem: milyen eszközzel érzékeled a jelet? A másik kérdés: Jól gondolom-e, hogy a jelet a Mach3 INDEX bemenetére kell kötni.
Vagy mégse, esetleg a PROBE bemenetre?
Köszönöm a választ
Homovics Miklós

D.Laci

Index vagy Timing  bemenetre kel kötni attól fügöen hogy 1 vagy 4 réses a tárcsa. Egy Opto kapura lesz szükséged amit illesztendel a porthoz...

rbbhbyvfs

Gyors kérdés : vörösrezet hogyan/mivel lehet esztergálni?
Nagyon puha, 6 mm-es átmérőjű anyagot kellene 3mm-re levennem, de eddig csak kárt okoztam :( Szerencsére semmi komolyat... kifordul az anyag a tokmányból és elgörbül..

000000000

Ha hosszan akarod esztergálni,nem árt a szánszerkezetre szerelt támasztóbakot használni.
Egyeébként meg éles holkeres rapidkés könnyen viszi, vizzel hűtve, kis fogással kis elötolással

Miki2

Szervusz Libus!
Szerintem csak jól megköszörűlt éles rapidkéssel fog jól sikerülni.
A kifogási hossztól függően válaszd meg a technológiát, és feltétlenül hűteni kell. Nem azért, mrt melegszik, hanem mert ragad.

Miki2

Köszönöm az újabb, már sokadjára jó tanácsol

HJózsi

Szervusz Miklós!
D.Laci pontosan megválaszolta kérdésed :) ... én négy réses tárcsát használok, optocsatolóval, és a Timing bemenetre viszem a jelet mert menetvágáshoz ezt kéri a Mach...  Aki SmoothSteppert használ, annak elég az egyréses tárcsa...