Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

nvnshmpmn

Laslie írta valahol, hogy egyszer egy darab parkettára "szerelte" fel a lapkát, azzal esztergált poénból.  
Csak nem ilyesmi készül?[#nyes]

Varga László

Hát igen-igen csak ez a 8-as kopás állóból lesz!

nvnshmpmn

Az jó lesz, mert ahhoz a lapkához nincsen száram, csak a háromszöghöz.[#eljen]

iy567t72g

Nem költöztek el. Ma megrendeltem a fogaskerék párt. Azt ígérték holnap itt van. Futárral 6500 pénz. :-)

s2k5ycubj

Szia!
A cbn lapkákból van,vagy lesz még?

000000000

Sziasztok !

Egy 30 cm hosszú, 4 cm átmérőjű cső (vastagfalú húzott cső) végébe kellene csapágyat illeszteni. Hogyan csináljam ? ( a gép E1N és bronzrudas állóbábom van hozzá)
Köszi előre is !!!

4um5b65d

Két csúcs közt esztergáld végig a csövet, vagy legalább a pofák helyét és utána berakhatod a bábba.  
Persze lehet, hogy simán berakhatod a bábba. A húzottnak jónak kellene lennie.
Vagy nem ez a kérdés ?

000000000

De igen, ez volt a kérdés.....egyik része. A másik pedig a - nem régiben  - furatkéssel és fogásmélységgel kapcsolatban lenne. Az a bizonyos még nem jó....már nem jó nálam is megtörtént már, mert túl kicsi fogásokat vettem. Egy lapkás késsel csinálnám a lapka  típus ismeretlen. Ránézésre 02 a rádiusz. Késszár meg olyan - 12-es - mint ami az "oktató" anyagodban van.
A cső belseje kb. 35 mm a csapágy 37 mm
Hogyan osszam el a fogásokat ?

4um5b65d

Nagyon röviden fogd ki a kést mert ide már legalább 20x20-as kés szár kellene.
1. fogás 1mm átmérőben, majd 5 - 5 tized átmérőben.
Hűtést használj mindenképp.
800-900 körüli fordulatot és 0,15-ös előtolást állítanék be.
Mondjuk ha a lapka típusa ismeretlen akkor akár ragadhat is a kés.  
Ha hűtöd és még is ragad az 1mm-nél akkor vedd visszább az előtolást 0,1-re.
Gondolom az alapanyag is ismeretlen, szóval azért itt akármi is előfordulhat.

000000000

Ok, nagyon szépen KÖSZÖNÖM !
Majd beszámolok az "eredmény"-ről.
A bábhoz emulzió kell vagy csak olaj ?

4um5b65d

Az olaj az lényegesen jobb, de ha megy rá az emulzió és nem hagyod felmelegedni akkor az is elég lesz.
Ja, még annyit, hogy a csapágy helyétől kb 30mm-re tedd a bábot, ne közvetlenül a csapágy hely fölé.

Varga László

Van még, így röviden.

KoLa

Nekem sokszor akadt hasonló munkám, a lapkás kés és az 500rpm-nél nagyobb fordulat, sosem jött szóba' viszont az éles köszörült kés és  az emulziós hűtés a bábra, az állóbábon, az igen!
Persze a báb beállítása sem egyszerű, elsőre, vannak trükkök, érdemes a tokmányba fogott rövid anyagban bemérni a kést! és aztán az állóbábot addig finomítani míg ua nem lesz a méret!stb![#wave]

4um5b65d

Ez esetben a bábot úgy állítom be, hogy ott hagyom az anyagot két csúcs közt, ráállítom a bábot a csőre, majd kiveszem a tokmányból a csúcsot és megfogom a cső végét.

s2k5ycubj

Én meg áttolom a tokmányon és a röviden kilógó végébe kényelmesen illesztem a csapágyat,ezért vettem a nagy gépet a ceruzahegyező mellé.Ez még a varázsceruzát is meg tudja hegyezni.Félretéve az okosságokat egyetértek mind két módszerrel.