Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vjanos

Én is gömbcsuklót csinálnék (autó fényszórómosójába beállítható fúvóka).

Különböző méretű gömbökhöz van egy sorozat különböző köved?

4um5b65d

Ez is a "SKKKKOF" osztófejjel készült...

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20(%20Eszterg%e1l%e1s%20)/p%e1r_munk%e1m_hagyom%e1nyos_g%e9pre/munka_005.jpg" border=0>

vjanos

Van kép róla? :)
Kíváncsi lennék a más elvre...

4um5b65d

Nem kell ide olyan iszonyat nagy sorozatra gondolnod.
A lőszer és kúpos formájú kövek azok "kúposak" , tehát ugyanazon a kövön sok-sok különböző (kicsitől-nagyig" rádiuszaid állnak a rendelkezésedre.
Azért kell kúposnak lennie, hogy a kés hátlapjának aláköszörülését is egy lépcsőben elvégezze a tényleges ív készítéssel egyetemben. Szóval csak nekinyomod és kész kést kapsz eredményül.

4um5b65d

Ezt most csak lenyúltam a http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/szerszam_szerszamgep/gombesztergalo_1452005905.html" TARGET=_fnew>VATERÁRÓL.

Képről nagyon nehéz megérteni a működését.

KoLa

Erre emlékszem! már egyszer mutattad! vagy a mappádba találtam, már nem tudom, de az tény hogy ehhez már el kell fordítani az osztófejet a késtartó helyén! ez cnc-n fél nap!itt meg gondolom fél óra!

4um5b65d

A kéziszán lett elforgatva. Le sem tagadhatod, hogy láttál már esztergát közelről.. [#eplus2]

vjanos

Köszi a magyarázatot, azt hiszem most esett le a "A kő melletti tárgyasztal emelhető, süllyeszthető, ezzel állítom be a rádiusz ívét. " mondatod :)

KoLa

Ez nem olyan jó tipus !nekem is volt egy ilyen, de már elpasszoltam mert nehéz pontosan beállítani!
Egy csigakerék van alatta, és azon van a T'nútos tárcsa, ami mozgatja a két irányú szánokat!  
Az a hobbi megoldás sokkal jobb amit vjanos linkelt!

4um5b65d

Mindkettőnek meg van a maga előny/hátránya.
A "profi" gömbesztergálóval "akármeddig" lemehetsz a tokmány felőli oldalon.
Félkör-rádiuszos kés kell hozzá, aztán megy a dolog.
A beállítás tényleg eléggé macerás, de ha rájössz a technikára akkor azért nem ördöngösség.

000000000

Lehet ,hogy hülye kérdést teszek fel,de fazékkorongon mit szoktak köszörülni?
Mire való elsődlegesen?

KoLa

Áttértem G02 és a G03 használatára:)))

KoLa

Sikköszörűn használom! de szerszámélezőkön is lehet használni! pl amit a HJózsi szokott hozni a talikra azon is ilyen volt ha jól emléxem!

VighLajos

Az ismerősöm fára gömböt félbevágott csapágy-gyűrűvel készített.
A csapágyat szétflexelte, a karikát kiélezte, ráhegesztette egy szárra, aztán hadd menjen!
Lépcső-korlát oszlop gombja/gömbje készítés...

KoLa

Ezért is írtam hogy jobb ez a hobbi megoldás , mert nem kell egy pontos 180fokos rádiuszkést köszörülni , vagy lapkásat elővenni, elég egy egyszerű 'hegyes kés' mert itt mindíg a központ felé mutat a beállítása késnek!