Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Szép munka!Gratulálok!
Hálás dolog műanyagból alkotni[#eljen] mivel sorjáztad? Műanyagot mindíg rapiddal forgácsolok , kivéve amikor forrasztott lapkással, de akkor is forgácstörő nélkül mint a rapiddal! az a lapka aluhoz való gondolom!hogy ilyen szépen viszi![#wave]

4um5b65d

Noga sorjázóval, S101-es penge, na meg persze a hozzá való szárral.

http://img-europe.electrocomponents.com/largeimages/R3394803-02.jpg" border=0>

Jó a meglátás, ALU lapka van a kés-szárban. Nagyon királyul lehet vele apró részleteket kidolgozni.

KoLa

Nekem ez a késtartó helyére szerelt osztófej egyre jobban tetszik! jobb mint a marógépen, mert mindíg központban van, így gyors vele a munka![#eljen]

Révész Richárd

Nekem is ilyen sorjázóim vannak,nagyon jók.

4um5b65d

Pont ez a lényege a dolognak, mire a maróval csak rászerelsz, addigra esztergán már végeztem vele és a megyek "sörözni". :)
Annak idején csak hatszögek marására eszkábáltam össze, de idővel rájöttem, hogy mennyire sokoldalú. Ekkor kezdtem azt a sok oldalszorítású tüskét is gyártani.

4um5b65d

Ja, ez egy hatalmas találmány.
Persze jól kell párosítani a penge formát az anyaghoz... :)

ANTAL GÁBOR

Laslie! egy fontos adat hiányzik .Az anyag minősége. Szerintem POM  (sokan keresnek Danamidot,Bonamidot Teramidot szóval poliamidot) mert még nem dolgoztak Pom mal  
Kíváncsi vagyok hogy jó e a tippem

KoLa

Nekem is az van , nagyon príma!Neked van hozzá olyan tölcséres külső sorjázókés?

4um5b65d

Sajnos nem jó a tipp, a POM az sokkal fehérebb.
Ez poliamid PA6-E típus. (Zellamid márka)
Pedig szívesebben megcsináltam volna POM-ból , de sajnos ezt még hozzáhegesztik egy poliamidhoz, így nem maradt választási lehetőség.

4um5b65d

Az sajnos nincs, még sosem használtam, de ismerem típust.

4um5b65d

Egyébként ha már a nyomozó szerepére vállalkoztál, a géptestre leesett forgácsdarabokat nézd meg azon is láthatók, hogy a POM-tól eltérőek. :)

vjanos

Szuper :)

A gyorsacélt hogy köszörülöd ki olyan pontosan úgy, hogy szabályos gömbformát kapj az anyagból?  
Vagy ez gyári kés? :D

Szeretnék én is pár gömböcskét csinálni, eddig ilyesmi készülékben gondolkodtam:

http://bedair.org/Ball/PAUL2.JPG" border=0>

4um5b65d

Attól függ, hogy mire használatos a gömb.
Ha csak esztétikai jelentősége van akkor kézből kiköszörülöm a kést egy rádiusz sablonhoz.
Ebben az esetben viszont 5 százados körkörösség volt a kritérium, mivel valami gömbcsukló féleség lesz. Itt kinagyoltam kézből , majd egy függőleges tengelyű lőszer formájú köszörűkő palástjának nyomtam neki a kést.
A kő melletti tárgyasztal emelhető, süllyeszthető, ezzel állítom be a rádiusz ívét.
Amúgy egy házi készítésű kis szerkezet. Úgy másfél éve fel is tettem a fórumra.
Talán valakinek még meg vannak a képek...

svejk

Ráadásul megfizethető eszköz.

4um5b65d

Ja, a gömbesztergálót kifelejtettem a palettából, igaz teljesen más elvű mint ami a képeden van.