Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Ez azért nem ilyen 'eccerű'!!!

VighLajos

Láttam, és elég egyszerü volt!
Nyílvánvaló, hogy a méretválaszték eléggé szűkös volt: a gyűrű átmérője.
Faoszlop végére készítette a gömböt.

35kpazcgr

Én fából gömböt (elég ritkán kell) a következő módon csinálok:
A gömb profilját kívülről lépcsősen megesztergálom (szerkesztett és méretezett rajz alapján), majd a lépcsőket a kereszt- és a késszán segítségével kézzel "leinterpolálom", majd  csiszolom.
Ennek a "szerkezetnek" a feje is így készül:
http://users.atw.hu/arrowhead/images/products/3/bu3_i.jpg" border=0>

VighLajos

Rossz csapágyat a MÉH telepen lehet találni, innen egyenes a út.

KoLa

Kézi esztergálással készült?teljes félkör alakú kiélezett csapágygyűrűvel?

VighLajos

VighLajos

...jesz-t akartam... [#falbav]

KoLa

4um5b65d

Bár én ezt a fa esztergálást még sosem próbáltam fa esztergán, de az egyik kapcsolatom mondott valami olyasmit, hogy valami bazi nagy (100-150mm) fagolyót esztergált és ő egy csövet kiélezett, de nem vágott félbe rajta semmit, csak úgy egyben használta. Gondolom körbe simogatta vele a fát. Persze ennek nem lehet 100 százalékosan hinni, mert nekem olyan érzésem van, hogy ezt nem nagyon lehet megtartani kézből. Esetleg csak a végső simításokhoz használta ?!?

ywathzay

A függőleges mozgáslehetőségét az osztófejnek hogy küszöbölöd ki? Vagy olyat eleve nem készítesz vele amin ilyen irányban kellene haladni a marókéssel. Gondolok itt pl. egy lapolásra egy tengelyvégen, amit csak adott méretig kell elvégezni.

4um5b65d

Függőlegesen nem lehet vele mozogni, úgyhogy minden olyan művelet kiesik ahol erre szükség van.
A lapolás egy tengelyvégen azért nem problémás, csak annyi, hogy nem lesz egyenes a marókifutás, hanem íves marad. Korlátai persze vannak a megoldásnak, de az előnyei tagadhatatlanok, főleg az említett gyorsaság és az automatikus központba állás.

000000000

Régebben én is szoktam faesztergán közel 35 cm átmérőjű virágtartó talpakat készíteni keményfa padlóból,amit szalagfűrészen szoktam kirajzolás után kivágni.A nagyoláshoz használt késnek 50 cm a nyele,meg kell fogni rendesen és a késtartó minél közelebb legyen az anyaghoz.Gömböt negyedivre köszörült késsel szoktam csinálni  persze minden átmérőhöz más méretűt.A félkör kést csak a legutolsó fázisként a méretigazitás  miatt szoktam használni,Egy fogásból nem lehet mert szétszakad a fa.

yuagaci9g

Gyakorlott faesztergalyos a gombot az oszlop vegere
ket mozdulatbol csinalja, ives kessel, pillanatok alatt;

http://www.youtube.com/watch?v=5aSVVja7sl8" TARGET=_fnew>Itt jol latszik a technika...

KoLa

Erre gondoltam én is ! ha jobbról-balról egyszerre vágod át a szálakat nem biztos hogy a kettő közötti rész megmarad!

KoLa

Így kell ezt csinálni![#eljen]
De nem is lett gömbölyű[#nemtudom]