Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

A vezerlest hogyan kepzeltetek el? Tehat hogyan zajlana egy komplett szerszamvaltas? Kezdve onnan, hogy kiadva a T1-T2 parancs.  
Kerdezem ezt Lakatostol es Motorostol is.

Motoros

A hosszautomatával engem ki lehetne kergetni a világból. 7mm-es Bechlerem volt ami szemből csak 3 műveletes volt billegtetve. A beállítása nagyon elvont, nehézkes--legalább is nekem. A revolver sokkal kézenfekvőbb egyszerűbb..a fejbe 6 szerszám + oldalról kettő, ez már sok mindenhez elég. A menetelés is egyszerű..nem az az a beelőzéses  komplikáció. Az R12-n van menetmásoló amit ugyan még nem használtam, de nagyon spec menetet tud.

Motoros

A szerszámváltás az R12-nél, de mnden revolverautomatánál tök egyszerű.
1:revolverfejet gyorsmenetben hátraviszem..ekkor automatikusan fordítja a következő szerszámhoz
2: gyors előtolás előre..ekkor történik a rözítése a fejnek
3: a munkadarabtól minimális biztonsági távolságtól munkamenet (G00)
A gyorsmozgásokat jó lenne pneumatikával megoldani.

j3rx6bsjd

Az én elképzelésem,hogy meg kell írni hozzá a szerszámcserélő makrót M06,ami a Mach3-nál gyárilag elég üresnek tűnik.
Adott pozicióba huzza a csikot a rev.fej,hogy az esetlegesen bent lévő furatkés ne pusztitson,aztán bevált a megfelelő helyre és nyomás tovább.

j3rx6bsjd

Szerintem a beelőzéses komplikáció a legtutibb menetelés,nem esik a fordulat menetelés közben,termelékeny.Az biztos,hogy ha kopott a gép akkor szinte lehetetlen beállítani.Nekem 2.5-es menetet fúr gyönyörűen.

Motoros

Ebben biztos igazad van, főleg ha  vki keni vágja. Én valahogy úgy fogalmaztam meg a hosszautomatát: a gép elég buta..nem tud sokmindent, viszont a kezelőjének mégis elég okosnak kell lennie, van rajta mit filózni (tárcsaszerkesztés)--szóval hosszú vékony darabokhoz való.
A revolvert meg hamar ki lehet ismerni, elég hozzá a józan paraszti is, és majdnem mindenhez jó. Még a hosszú vékony darabokat is ki lehet trükközni. Cnc-sítve pedig csodákra lenne képes

vthgizrff

Én éppen a szerszámváltás egyszerűsége miatt választottam a dobrevolvert. Nekem csak a léptecs tartja pozicióban, bár jó nagy fogaskerék áttétel volt már eleve gyárilag beépítve.

j3rx6bsjd

A tárcsaszerkesztés az egy külön világ,azt én is csináltatom,mert meghaladja a képességeimet.De beállítani már szinte "gyerekjáték".Végülis mindkét gépnek a patron a hátránya,hogy csak rúdmunka jöhet szóba.Mindenesetre a cnc-sítés az nagyon dob rajta,mert a kis darabszámokra is könnyebb a beállás.

j3rx6bsjd

Csak egymás után következhetnek a szerszámok nálad?Vagy bármelyik pozicióba be tudod váltani?

vthgizrff

A hagyományos dobrevolver kicsit másként működik. Nincs szegnyereg, A két szán között van egy kör alakú szerszám befogó dob amin furatok vannak a szerszámbefogóknak. Az "x" tengely a dob forgatásából ered. Gyakorlatilag leszúrásnál, oldalazásnál nem egyenes vonalú mozgás van, hanem egy körív mentén. A szerszámváltás is ennek a dobnak a fogatásával valósítható meg.

j3rx6bsjd

Nekem csak egy pici asztali revolvergépem van.Azon a dobbal csak szemből tudok mozogni.Keresztirányba külön szán van,leszúráshoz és beszúrásokhoz.Minden hátramenetnél bevált a következő,de ha 2-őt akarok váltani akkor 2x kell hátradzsalni.
Teljesen automatizáltad a gépet?Mi volt az alapgép tipusa?

j3rx6bsjd

Kedvenc videóm:http://www.youtube.com/watch?v=Bzs4bKyB3bE" TARGET=_fnew>Emcoturn E420

000000000

j3rx6bsjd

Viszont termelékeny,nagy élmény lehet egy ilyen gépet kezelni,programozni:)
Talán ha nyerek a lottón...

vthgizrff

Az alapgép egy félautomata orosz dobrevolver, ne kérdezd milyen tipusú, mert nem tudom.
A félautomata azt jelenti (ebben az esetben), hogy rúdelőtoló, hidraulikus befogópatron már eleve volt a gépen. Ezen kívűl még a szerszámhoz előre be lehetett állítani a fordulatot, és az előtolást ütközők segítségével. Illetve ezen a gépen is van menetmásoló. Na az egy félelmetes szerkezet, 1200 fordulaton 1,5 emelkedésű menet 4+1 fogásból cirka 5 másodperc. Ezt a részét nem is bántottam annyira jól ki van találva.
Gyakorlatilag nekem csak a kézi tekerentyűk helyére kelett a motorokat felszerelnem. Illetve a vonóorsot cseréltem ki egy tapézmenetes orsóra.