Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Főként hangszerekhez, és alkatrészeihez, de ehhez való szerszámokat is kell egyedileg készíteni, ami hez szintén jó az eszterga. Netán egyszer még modellekhez is jó lesz. A felhasználási kőr sokrétű.

HJózsi

Elsőre egy nehéz gépet venni ami talán fél év alatt áll össze, tapasztalat kapcsolatok stb.  hiányában szerintem nem a legjobb választás. Majd később és jól körülnézve, esetleg megbízható helyről ( ha van ilyen egyáltalán használt gép ügyben ) vagy egy szaki által kipróbáltan... Ennek persze az ára is magasabb lehet mint az említett Opti vagy Quantum.
A kicsik azért érhetik meg az árukat, mert a nagy valójában lepukkant állapotban 'olcsó'... az olcsóról meg tudjuk, hogy az az igazán drága ...  Hobbizásra de még a felett is szerintem teljesen jók az Opti gépek, nem véletlen, hogy Németországban is év gépe díjakat vittek el...
Ezeket a gépeket hazaviszed és már használhatod is. Ha nem tanult szakmád, akkor érdemes szakihoz és szakkönyvhöz fordulni pl "Az esztergályos" ...
Fát is lehet fémesztergán, ha muszáj de arra van külön faeszterga ( más a késtartó ... stb ).
Az öreg eszterga kicsit hasonlít a veteránautóhoz a felmerülő problémákat tekintve, előnye viszont kétségtelenül a sokkal nagyobb merevség és az igazi worker look and feel... [#nyes]
No meg villástargonca, daru kell a szállításához, pince emelet további nehézség... Egy 120 kg-os gépet két ember "bárhová" fel/le visz... Tartozékokat mindkettőhöz kell venni/csinálni azt nem lehet megúszni ...

HJózsi

Opti/Quantum, mindent bírni fog  tárgykörben ( kezelői hibát persze nem de azt a heavy metal sem ...)

7vpav5d32

Szia! Tényleg attól függ mire akarod használni. Az E1Nnagyon jó kis gép ha jó?? Bukni nem hiszem, hogy lehet rajta csak időt. Ha bele gondolsz suly árban leadod és vissza jött a pénzed. Egy új Quantumba szerintem bűn fát befogni, főleg ha nem a késtartót akarod használni.  A fa esztergáláshoz 20-30 ezerből össze lehet rakni egy gépet ami csak arra való (meg még annyi egy használható kés készlet.) E1N sikló csapágyas ami ha kezelve van örök, de a nagy fordolatot nem szereti ami fánál akár 3000 is lehet.

000000000

Köszi a válaszokat, és a tanácsokat.Faesztergám már van, de azon szerszámot nem tudok készíteni, sem fémalkatrészt. Fából pedig a keményfákat dolgozom fel többnyire, tehát a fordulat maradhat 2000 alatti .Helyem nem igazán van két gépnek, ezért gondoltam valami uni megoldásra, és ki tudja mire lesz még jó egy fémeszterga. Utánanéztem a másik gépnek is, ami még felhasználhatónak , és praktikusnak tűnik a célra. Az EPPLE  MD 125-750 típusról van szó. Szintén kiseszterga. Ismeri, netán használja valaki közületek?

Robika37

Üdv István !
Az általad említett tipust nem ismerem, de postosabban fogalmazd meg a célkítűzéseket. (főként saját magadnak) Sok pénzért (relatív minden) vásárolhatsz olyan gépet ami csupán annyit tud mint saját magad, így bosszankodsz esetleg mert az elkészített alkatrészeket esetleg le is gyártathatnád sokkal gyorsabban , olcsóbban. Az univerzális dolgok szerintem egy kicsit mindig sántítanak, javaslom rendezd kicsit át a műhelyedet ha komolyan gépet akarsz vásárolni és tartsd meg a faesztergát is. Van alkalmam tapasztalni a különbséget a kettő kezelési módjában. Fémesztergán fát esztergálni gyakran sokkal lassabb mint egy kézi padon. A faforgács letakaritásáról már ne is szóljak, mert a fémeszterga csúszóvezetékeinek az olaj/olajozás az élet. A fa csiszolásakor keletkező csiszolatpor főleg a gyengébb minőségű csiszolópapírnál ahol hullik a szemcse is gazdagon az ágyvezeték ellensége. Aki becsüli a gépét csiszoláskor letakarja.....stb stb.
Kérdezz bátran!
További szép estét! Robika

000000000

Ebben igazad van. Hírtelen ezekre nem is gondoltam.

Robika37

Gondoltam, nékem alőbb volt fémesztergám...utánna készítettem faesztergát [#wave]

000000000

tehát mégegyszer:
Aki érintett volt az eszterga motor cserében /pl.:Varsányi Péter/ azok kedvéért lemértem az Opti D240x500G vas motorjának lényeges paramétereit:  
Benyulás a munkatérbe főorsótól mérve:  
motor: 60 mm  
motorvédő lemez: 70-100 mm ferdén lefelé  
a motor és a védőlemez magassága a munkatérben a prizmatikus ágyvezetékkel esik egy síkba.Lényeges,h a motor és védőlemeze nem nyúlik túl a tokmány csúcsánál,tehát a befogott munkadarab minden esetben a motor síkjánál beljebb esik.A motor adatait nem tudtam megnézni,a gépkönyv nem tartalmazza! Tengelyvég kialakítás:  
17mm átmérő,kinyúlása kb. 35-40mm.Zsugorkötéssel bordásszíjtárcsa ill. belső menettel ékszíjtárcsák vannak rögzítve rá.  
A motor dimenziói: átmérő 125mm, hossz tengely nélkül 215 mm +konzolok és kötődobozok.fényképeket küldöm mailben

bmejdz9nu

Küldjél nekem is képet...
webmaster(kuka)varsanyipeter(pont)com
Megmértem az 550W-os motort... hát a "szellőző" nagyobb de a motor testnek bele kellene férnie...

000000000

4mjnxdwuu

Helló, ha valaki tudja.....?
 miért réz betétek vannak az álló, illetve futóbábokban, miért nem csapágy van a végén????

000000000

van amelyikben az van.....amugy sztem az bronz és azért az van benne,mert a báb szorítócsúcsai és egy bármilyen más féle fém máris csapágyat alkot,valamint a bronz önkenő,olcsóbb mint egy acélcsapágy stb.stb.

000000000

megkaptad a képeket??Hogy áll a projected?

7vpav5d32

A csapágyast leginkább hosszu menetesorsó esztergálásákor használják mert szélesebb a támasztó felület és áthidalja a menetet.