Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hyn6ys8wt

Szia!
Tegnap este szétszedtem a motort. Az állórész tekercselt, a forgórész állandómágnes. Akkor ez most bldc?

000000000

Hány darab mágnespólust látsz a forgórészen?

000000000

Ja és egyébként sokáig ne legyen szétszedve
és levegőben tartva a forgórészed, mert akkor
lassan csak volt akármilyen motorod!

hyn6ys8wt

Azt nem figyeltem meg sajnos, de egy fordulat alatt 4 határozott poziciót vesz fel. Pár perc nézelödés után összeraktam, remélem nem lett semmi baja

000000000

Aki érintett volt az eszterga motor cserében /pl.:Varsányi Péter/ azok kedvéért lemértem az Opti D240x500G vas motorjának lényeges paramétereit:
Benyulás a munkatérbe főorsótól mérve:
motor: 60 mm
motorvédő lemez: 70-100 mm ferdén lefelé
a motor és a védőlemez magassága a munkatérben a prizmatikus ágyvezetékkel esik egy síkba.Lényeges,h a motor és védőlemeze nem nyúlik túl a tokmány csúcsánál,tehát a befogott munkadarab minden esetben a motor síkjánál beljebb esik.A motor adatait nem tudtam megnézni,reméljük a gépkönyv igazat mondd /ha előkerül a gépkönyve megnézem :)/. Tengelyvég kialakítás:
17mm átmérő,kinyúlása kb. 35-40mm.Zsugorkötéssel bordásszíjtárcsa ill. belső menettel ékszíjtárcsák vannak rögzítve rá.
A motor dimenziói: átmérő 125mm, hossz tengely nélkül 215 mm +konzolok és kötődobozok.fényképek folyamatban....

000000000

Sziasztok! Gondolom ti már olyan szakik vagytok, akik találkoztatok pár géppel. Szeretném a véleményeteket kérni esztergagépet illetően. Mit gondoltok a quantum 250/550, az md 125/750, és egy E1N1000-es esztergáról? Hobbi célra szeretnék venni egy gépet, főleg fához, ritkán acélhoz, fémhez is. Több szem többet lát alapon vagyok kíváncsi a hozzáértők véleményére. Előre is köszönöm!

Kristály Árpád

Hallihó amatőristván!!!

Én lassan sajna egy öreg szaki vagyok...lehet, hogy éppen ezért de ha van egy jó állapotú E1N1000 nem adnám oda az előző két gépért mit említettél!!!!

000000000

Ebben én is teljesen egyetértek...[#law]

svejk

Csakhogy egy ilyen gépet jó állapotúan kifogni nagyobb szerencse kell mint a lottó 5-öshöz :(

000000000

és a Quantumot nem?  
Nem tehetek róla, de ezek a gépek nem fogtak meg. Kulalakra nagyon ok, de nem tudok hinni benne, hogy dolgozni is lehet rajtuk...[#fejvakaras]

000000000

Quantum = kvantum (tudom, hulyeség, de már a nevében benne van...)  ... mennyit fogok én ezért kapni...[#rinya]

000000000

Ha mondjuk van is kis problémája, vagy cserélni kell alkatrészt, lehet ehhez még alkatrészt kapni?Én is jobban húzok a robusztusabb gép felé, mert abból még nincs kispórólva az anyag, viszont azt tudom, hogy finomabb munkát többet szeretnék végezni rajta, mint nagy, energianyelő feladatot. Köszi a választ. Dilemában vagyok. Megéri e a pénzt a két kicsi, azért, amit tud? Jó lenne olyan szaki véleményét ismerni, aki dolgozott ezekkel is, vagy látta őket munka közben, esetleg már csalódott is.

bmejdz9nu

Új gépnek nincs párja...[#vigyor2] annak aki nem érti minden csinját binját!... ez a véleményem... [#smile]

bmejdz9nu

Csalódott ember itt nincs*... mint az életben... ha pl. veszek egy rosz kocsit dicsérem mint a fakutyát.... :)
* Aki leírja, hogy ezt nem kelett volna megvennem... egyenes beszéddel... :)

000000000

Kimondottan az ön véleményére lennék kiváncsi, mivel ha jól tudom van, vagy volt ez a típus önnek is.