Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Ez érdekes! nem tudtam , ez csak azt bizonyítja hogy nekem mindíg "békebeli" E-400-as jutott , és abban nincs műanyag fogaskerék.
És halkabb lett tőle a gép? mert hogy azt írtad a zajszintet akarták csökkenteni! ezek szerint nem lett halkabb?

4um5b65d

Hááááát, lehet hogy volt....
Ha nevet tudsz mondani akkor talán beugrik valami.. :)

000000000

Mivel nem vagyok még hozzászokva, hogy van esztergám, eszembe sem jutott, hogy tudok cél-dornit csinálni:). Déután realizáltam, hogy ide egy vastagabb szárú dorni kell, gyorsan be is kötöttem az elktromosságot a kapcsolószekrénybe, és csináltam egy 11-es köracélből dornit, kb 1 centis hosszon vettem le 5-ösre. Na ezzel jó elkalapáltam a szeget. Sajnos nem jártam sikerrel. A forgatógomb teste aluminium, ez van kölülönve bakelittal, így gomb amúgy műanyagnak látszik. Mivel az alu oldalról nem tudta tartani a szeget, szerintem már a szeg vékonyabb vége a dornizástól megzöműlt, és ebből az irányból is kúpos. A szeg a kisebb oldalon kb 2 mm-t "ment" bejlebb, viszont ez a 2 mm-e a másik oldalon nem mutatkozik, mint elmozdulás kifelé. Magyarul a szeg 2 mm-rel jövidebb lett. Az anyagmegmaradás törvénye szerint amit összelapítanak az kiszélesedik, azzal még tökéletesebben beleszorult a tengelybe, de legalábbis a gomb alu részébe. Úgy láttam  ez a szeg egyszerű szerkezeti anyag acél, tehát reális, hogy a dornizás következtében kiszélesedhetett.
A gomb bakelit része miatt a melegítés nem jön szóba. Egyelőre feladtam a dekli leszerelését, mert kifúrni nem akarom a 3 szeget, hiszen 100-% hogy a kúpot kivégezném vele.
Viszont amit leszedtem azt lemostam az udvaron, valamint kivettem a hűtőfolyadék szivattyút, ami alaposan be volt gyógyulva lekvár sűrűségű olajnak látszó anyaggal. A szivattyűházat kibontása után a rotor lapátjai nem látszottak, olyan vont, mintha kiontötték volna az egészet műanyaggal. Nagy nehezen csavarhúróval eltávolítottam a megkövesedett trutyit a szivattyú (ez egy centrifugál szivattú volt valamikor) forgórészéről. A lapátok gyakorlatilag lerohadtak róóla, összesen egy lapát maradt meg nagyjából épen, ami ahhoz elég, hogy el tudjam képzelni milyen is lehetett valaha. Faragnom kell majd bele egy új rotort. A gép szépen szólt, kicsit túlzásnak tűnik a meghajtó motor mérete, 1500-as fordulatot is  azonnal felveszi (200-as tokmány van rajta) Arról hogy centrifugál kuplung is van rajta csak a röpsúlyok csattanása ad visszjelzést, nem érzékelrem hogy 1-2 máspercig csúsztatott volna, ahogy a nagykönyv írja. Reverzálásnál sem tapasztaltam a csúsztalást.
több mint 1 évig állt a gép lehet, hogy belül rozsdás még a surlódó felület, ezért annyira harapós.

000000000

Igen , látványosan halkabb lett , de a danamid kerék hamarabb kopik , kb öt évente vagy az elhasználódás mértéke szerint cserélni kell.

000000000

Segíteni sem kell , mindenre rájöttél .
Ahogy leírtad ,az úgy is van .
Bakelit gombom is van , ha eltörnéd bérmentve adok egyet.A szivattyúhoz is van rotor lapátom , kellenének a méretei.

000000000

Köszönöm, eltörni nem szándékozom, sőt kifejezetten vigyázok rá, ezért egyelőre békén hagyom. Majd ha lesznek szerszámaim, akkor készítek hozzá egy kisajtoló szerszámot. HA jobb ötletetek nincs ezzel fogom folytani akísérletezést. HA ezzel sem megy, akkor a vékonyabb oldaláról megbúrom 2 centi mélyen. majd ebbe a furatba beleteszek egy kemény si stiftet, Ahogy Laslie is javasolta erre jó egy tűgörgő, és ezt fogom megsajtolni kifelé. Ez már nem fog zömülni. Ha ez sem lesz elég akkor tovább fúrom, és beleteszek még egy görgőt. Ha eljutok így tengely közepéig, ott már nem nem állhat ellen ez a galád gomb.
A rotort megmérem estére.  
Egyelőre a lehetőségeim meglehetősen korlátozotak, mivel csak külső felületet tudok esztergálni jobbról balra, és oldalazni a kobb oldalon. Az előző tulajt meg kell "zsarolnom" , mert szinte semmit nem adott a géphez, pedig rengeteg szerszámot kaoptt vele, amikor előlem megvette de nekem még egy forgócsúcs sem adott vele. Így egyelőre nem tudok sem fúrni, sem csúcsok köz esztergálni. A külső pofák küzöl is csak kettő van meg.  
Ezek a szerszámok  voltak a két esztergához amit megkapott.
(vírusgyanú miatt törölve)
Most meg van pofálya azt állítani, hogy nem találja pl. a másik síktárcsát, az az egy meg neki kell, holott a fotókon látszik, hogy megvolt mind a két géphez a síktárcsa, volt legalább 10db betét a késtartóhoz stb.

4um5b65d

Csabi ! Az Eset Smart Security valamilyen kártevőt jelzett a képeid környékén. Próbálj meg utána nézni.

Modik !!! Valaki szedje ki a linket , mert sokan be fogják nyelni.

Rinaldo

Az avast5 is jelez, illetve bolkkolja a Trójait!!

4um5b65d

Gondolom a gépén is rajta lehet...

000000000

Itt is jelez az avast .
Rengeteg jó állapotú tartozék , kár érte.
Küld el a címedet ímélben , összeállítok egy segélycsomagot a részedre .

MoparMan

pcsaba1: a favicon.ico filét dobd ki a weblapod könyvtárából

3m9kaxws5

Üdv . Hamvas Jani ?

4um5b65d

Hát most így nem ugrik be. Ha esetleg az ügyfeleim közt keresendő az illető akkor talán arcról felismerném.
Vagy esetleg máshonnét kellene ismernem ?

Rinaldo

3m9kaxws5

Máshonnét . Volt egy ismerösöm régebben egyszer voltam vele pécsen bulizni és kertvárosba esztergályos. Apja a bőrgyárba dolgozott azt is ismertem .