Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hegesztés, forrasztás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:01

Előző téma - Következő téma

szabo janko

Én ugyan müszerésznek tanultam de az acélgyártást nagyon megtanították. A vas szén állapot ábrát álmunkból felkőltve is fel kellett rajzolni.

jani300

https://www.youtube.com/shorts/DVswOLrtEAY

Na kíváncsi lettem mit mutatna az amit én követtem el ....

remrendes

Mar a teszt elott latni lehetett rajta a repedest.

jani300

Hideghegesztés lehet ?
Ettől féltem az elején a CO val .de ,már jobban bízom ott is magamban .
Pálcával nincs ilyen gondom :)
Mondjuk ja , köszörülés előtt gondolom ránézésre is látszott .

remrendes

ajpwg6jrn

Annál az anyagvastagságnál már gyökölni kell, ha az jól meg van csinálva és szépen be van olvasztva kétoldalt a varrat, akkor szerintem nem törhet így el.
Persze sok-sok beállítás és elektróda anyag függvénye is.

jani300

Tanultam a hegesztésről ,nem csak hegesztő vizsgára .
Még üllőt is keresztmetszetben áthegesztve toldottam .
 Mire készlett , kapott egy feszmentesítő hőkezelést is :) Megpróbálták puckával letörni .
A fiatalabb nyüstölte :)
Az idősebb félretolta ,és csak egyet ütött rá ,tovább nem próbálkozott :)
Na csak kíváncsi voltam ,ez is egy olyan videó ami nem igazán tartalmaz információt ,csak látványos .
A vizsgálati módszer miatt tettem fel , de én már nem vizsgálom ,látom mi lesz belőle ,hegesztés közben is .

ajpwg6jrn

Én se szoktam vizsgálgatni, igaz amit hegesztek általában nem is kritikus. De a hegesztés közben azért észrevehető, ha valami nem kerek.

afjybsise

Szerintetek mennyire elvetemült ötlet egy lv 30mm alumínium lemezből hegesztőasztalt csinálni? Talán mart felületű is ez a lap, amit láttam, mindenesetre valami gép asztala volt egykoron.

mex

Nagyon...
Puha, nem lehet rá rögzíteni csak szorítóval a munkadarabot. Ha a testet az asztallapon keresztül kapja meg a hegesztendő tárgy, a kontakthibának sokkal maradandóbb nyomai keletkeznek. Érdemesebb pénzé tenni, az árán normál vaslemezt vásárolni,és abból építkezni.

jani300

[#eljen]
Szinte nagyjából ugyanezt írtam volna ....
Rácsos szerkezetű hegesztőasztalokat is szoktak készíteni ,még annyi .
Most sima lakatos munkához , nagyobb keret szerű szerkezetek ,két bakot használtak régen két erősebb gerendával .
De az apróbb , más jellegű darabokhoz valószínűleg jobb a tele asztal ,furatokkal .

afjybsise

Mondjuk így hamar tönkre is lehetne tenni. Elengedem az ötletet, köszi.

afjybsise

Vannak bakjaim 160-as IPE-ből, állítható lábakkal, elég hatékonyan működnek nálam, de szeretnék valami precízebb felületet kisebb dolgokhoz.
Az alumínium amúgy hőelvonás szempontjából jó tud lenni, van pár mart alu négyzetprofilom, különböző méretekben, lemezmunkánál hasznos szokott lenni,  lehet közvetlenül szorítani hozzá, stb.
Viszont az asztallap hülye ötlet volt, jogos. Lenullázódna elég hamar.

svejk

Mesterek!

Tudna valaki pár konkrét mérési példát mutatni/ mórickarajzolni ennek a varratmérő mérőeszköznek a használatáról?

svejk

Most látom, digitális verziója is van.
Nem túlzás a századmilliméter pontosság egy hegesztési varrathoz? :)  Jó-jó persze könnyebb leolvasni....

Szóval hogy is kell ezeket használni?