Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

A rossz minőségű ólom akku olcsóbb, de fajlagosan az is jóval drágább.
A minőségű tartós ólomakkuknak már az induló ára sem olcsóbb.
Miközben lényegesen kevesebb a probléma egy lítium akkuval, üzemeltetési szempontból is és minden paramétere jobb.

keri

Spórolásból nem tértek át.
A gyártónak nem érdeke hogy sokáig működjön.

keri

na meg ezt a tűzveszélyes lítium akkut is jó lenne már elfelejteni.
Magyarországon ami kigyulladt villanyautó abban pont az ólom akku gyulladt meg [#nyes]
Töltésvezérlő is kell az ólom akkuhoz is.

A ha látnád a drónomat mekkora becsapódásokat élt túl a leg tűzveszélyesebb lítium polimer akku, pedig nincs védőtokban mert az is plusz súly.
Miközben 700gramm össztömegnél 1200W teljesítménye van. 4G gyorsulást tud propellerekkel. Ezt ólom akku nem tudja.

keri

Na, de amúgy elnézést, kicsit felhúztam magam a köztudatban lévő makacs tévedéseken.

Ólom akku helyére egy az egyben be lehet tenni a LiFePO4 azaz LFP akkut. Annyi hogy nem 6 hanem 4 cella kell 12V-onként. Még a töltésvezérlőt sem kell lecserélni. Egy az egyben működik.
Ez a fajta ráadásul kifejezetten nem szeret kigyulladni, jóval biztonságosabb mint az ólomakku.
Tartóssága is ennek a legjobb, és ez a legkevésbé hárklis, azaz lehet mély kisütés, magas töltés, nem kifejezetten zavarja.
Tehát ilyen ólom akkuhoz tervezett alkalmazásokba ideális.

Pl. egy Tornádó kerékpár felújításánál, vagy az említett Romet autó akkuja ha elhasználódik, csak ilyennel érdemes anyagilag és használhatóság szempontjából is.

ebalint

Eszembe juttattad, hogy volt egy magyar gyártású kisautó, a Puli.

Nekem ma is megfelelne lóti-futi célokra.

Rákerestem

1.2 l/100 km

RJancsi

Nem sokáig keresgéltem, "ezt dobta a gép". LiFePo4, , Bosch ólom.
Még ha egy az egyben csereszabatosak is, tízszeres az ár. [#wilting]

keri

Főnökömnek van egy elektromos ebből.
Siemens villanymotor van benne, és ólom akkus volt, de a motorvezérlő ezekben elég gyakran döglött és elég speciális.
Motorral együtt kéne cserélni, úgy aztán már kinőtt belőle egy akácfa annyit állt a kertben [#hehe]

keri

És 100* tartósabb.
Egy rendes ciklus álló ólomakku meg még csak nem is olcsóbb.

keri

Amúgy gratulálok. Megtaláltad a legolcsóbb ólom és a legdrágább lítium akkut a piacon [#hehe]

Itt durván fele annyi mint amit te találtál, és ezek jó minőségűek.
https://shop.gwl.eu/LiFeYPO4-batteries-12V-1-1/
De kínai árakhoz képest még ez is drága.

RJancsi

Egyébként az elektromos egykerekűm "természetesen" LiIon akkupakkal van szerelve és elégedett vagyok vele. Egy töltéssel némi szerencsével 40 km-t tudok gurulni vele, kicsit nehezebb dombos terepen 30 km-t. Mindezt 500 W-os motorral és alig több, mint 11 kg súly mellett 15-20 km/h sebességgel.
Inmotion V5

keri

Na ezeket mindig néztem, hogy milyen bátor emberek vannak [#vigyor]

000000000

Sok szerencsét kívánok ólomakkus személyautó gyártásához... [#nyes]

Li-ion az nem "divatos" hanem szükséges, mert jelenleg nincs jobb. Nagyon sok oka van annak hogy nem ólomakkusok ma már az autók, de a "divat" nincs azon a listán.

RJancsi

Legolcsóbb ólom? A Bosch azért nem az olcsó kategória. De akkor támogassuk a hazai ipart. Ez csak 16500 Ft és nagy eséllyel 4-5 évet ugyanúgy kibír mint egy márkás típus.

RJancsi

Az a baj, hogy nem nézted vissza miből indul ki az egész beszélgetés. Segítek: "Nekem például nagyon megfelelne egy olyan kategóriájú villanyautó ami alig nagyobb a régi velorexnél alig fogyaszt a kis tömege miatt, elvisz egy pár kilométerre a melóhelyemre,...".
Pár kilométer megtételéhez bőven elég a tizedannyiba kerülő ólomakku. Az elektromos autók legnagyobb hátránya a mai napig a hatótáv, amit jelenleg LiIon akkuval tudnak csak úgy-ahogy megoldani. De ha a hatótáv igény pár 10 km akkor miért nem jó megoldás a régi de olcsó akku? (Amit ráadásul még a rézmunkaidős bodzaszedők is újra tudnak hasznosítani egy udvaron rakott tábortűz és egy zománcos lavór igénybevételével.) [#nyes] A LiIon akkuk újrahasznosítása kicsit költségesebb egy egyszerű beolvasztásnál, nem gondolod?

keri

Ezek indító akkuk, és igen nagyon olcsó. Ezek olyan 20-50teljes ciklust bírnak.
Egy rendes ciklusálló munkaakku ólmosból, ami mondjuk bír 200ciklust, százezres tétel.
Ehhez képest akár az általad linkelt 200ezres lítium akku legrosszabb esetben 2000ciklust bír, de gyakorlatban az 5000ciklus sem lehetetlen.

És ezt nem lítium elfogultságból mondom.

Nekem az otthoni szünet mentesemen ólom akkuk vannak 12V 600Ah kapacitásban. Jó fajták, de bontásból származnak és kezdenek hagyatlani. Jó cucc, és úgy gondoltam jó lesz ez nekem, még is csak olcsóbb mint egy lítium, és itt nem igazán számít a súly, meg ilyesmi.
Aztán pofára estem, mert amikor jobban elmélyedtem benne rá kellett jönnöm hogy nem így van.

Ezek után azt kell mondanom, hogy egy két nagyon speciális alkalmazást leszámítva ahol indokolt lehet, az ólomakkuk csak maradiságból vannak velünk.
Én amúgy most rendeltem a Priusom ólom akkuja helyére a linkelt lítiumból, mert a gyári ólmos 40Ah-s 60ezer forint, az olcsóbb utángyártottak valamiért csak 2 évet bírtak, ez meg örök élet+2nap.