Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

PSoft

Valamikor régen,szcenikával(színpadvilágítás)is foglalkoztam.
Voltak 2KW-os,hagyományos izzóval,E40-es foglalattal szerelt színpadi reflektorok.
Valamilyen magyar gyártmányú lámpák voltak.

Na...azokban voltak kb.250mm-es átméröjű homorú,üvegtükrök az izzó mögött.
Előtte meg,üveglencsés,fókuszálható optika szintén ilyen átmérőjű lencsékkel.

De...,hol vannak már ezek,mindenhol kiszórták már őket "korszerűsítés"-kor.:)

e7c897sd8

Csak pozitívan kolléga! ;-)
Csak az elvek miatt linkeltem be. A hatásfok kérdése más dolog. Mellesleg mi nem vásárolunk ilyen dolgokat. Ez egy hobby oldal. Megcsináljuk magunknak.... :-))

A viccet félretéve szerintem a napenergiás stirling nem termel annyi energiát, mint a pellet ill. egyéb fűtőanyagú stirling kazánok.

PSoft

Ott vannak pld. a forgalmasabb kereszteződésekben felszerelt domború tükrök.

Csak foncsorozni kéne a másik felét.:)

Egyik-másik elég nagy átmérőjű.

ra8nsmk6w

AZért mielött kiadod azt a potom 6 millát érdeklödj néhány pellet használótól, hogy miként alakul az a szép grafikon.

keri

Rabb Ferenc

De előtte ott volt a 2kW-os izzó!!! És nem a Nap melengette.

Ekkora felületen a max 30-40W nyerhető a napsugárzásból

Rabb Ferenc

Ne tarts bizonytalanságban! Mi az? Olyan, mint az illuminátor?

e7c897sd8

keri

s7manbs8

Fűtésre legjobb gyógyszer a szigetelés, mint betegségnél a megelőzés.

000000000

keri

http://en.wikipedia.org/wiki/Collimator" TARGET=_fnew>Collimator külföldiül.
Mi mikrohullámú gyűjtő tükörnek használtuk, a parabola fókuszpontjában, hogy a régi, gyenge minőségű parabolák fókuszpontját feljavítsuk, és a régi zajos fejek hatékonyabban tudjanak dolgozni.

Ez lényegében koncentrikus szalagokból áll.
Mivel a fresnel lencse nem a tananyag része, és a barázdák formája nem igazán látszik az öntapadós fresnel lencséken, feltételeztem ez is hasonló optikai elven működik.

ra8nsmk6w

Nem tudok másban. Adott 6 gurigáért egy automata üzemű pellet kazán amit pellet hiányában esetleg hősugárzóval füthetek. Feltéve ha nem akarom villám sebesen mondjuk karácsony másnapján átalakitani kartondoboz tüzelésre. Ez igy nagyon sarkitott, de az élet ilyen sarkos nem én.

keri