Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Jó, hát nekem is van néhány maradék parabolám, még prímfókuszos is ami jó erre a célra. Az egyik apámnál van és kerti tónak használja :) de én már komolyabb célokban járatom az agyam. Ha lehetne olcsón házilag csinálni lencsét plexiből az lenne a legjobb.

000000000

Attól még messze lesz a fresnel lencse, ha csak köröket gravírozol. Valami optikai hatásnak is kéne ott lennie.

keri

hülye vagyok, van esztergám, meg plexim is.
Megyek kipróbálom tudok e fresnel lencsét csinálni....

keri

A barázdák fénytörése adják az optikai hatást.
Csináltam már irattartófóliából fresnel lencsét.
Annyi hogy egy vékony átlátszó szalagot fel kell csavarni, ott a felületek határairól tükrözödik a fény és ez eredményezi a fókuszálást, a gravírozottnál nem tudom milyen profilu barázdák kellenek, de mindjárt utána nézek...

keri

http://homepage.mac.com/cbakken/obookshelf/fresnel.html" TARGET=_fnew>Na valahogy így kell kialakítani.

Különböző szögű prizmákat kell bele esztergálni. A szögeket pedig a középpontól való távolság/ ív sugár arcus sinuszából kapjuk meg.

s7manbs8

Először a távcső tükrödet esztergáld ki szerintem. :)

keri

bvadkrcds

Szerintem, ne akarjatok plexit lencsének alkalmazni. A nap megeszi... van valami más anyag.

Rabb Ferenc

Alapvető tévedésben vagy! Kis helyről nagy energiát csak a mesében lehet nyerni. A szoláris állandó - mint azt már sokadszor leírom - 1360W/m2. Ennyi jön a Napból. Nem több, nem kevesebb. De ennek közel a fele (a mi földrajzi és éghajlati viszonyainkat figyelembe véve) éri el a Föld felszínét. A többi visszaverődik, szétszóródik és elnyelődik. Tehát optimális esetben 5-700W teljesítmény nyerhető 1m2 felületen. Vagyis KELL a nagy felületű parabola, paraboloid, lencse vagy csak egy sima fekete elnyelő.

s7manbs8

Egy olyan kicsiből vagy 0.5-1W jön ki lehet egy ilyen nem hatékony stirlinggel lehet, ha az elég valakinek ám legyen. Attól többet ér egy kis napelemke.

Rabb Ferenc

Lencse formájú (és minőségű) barázdák kellenek!!! Hányasod volt fizikából?

s7manbs8

Kristály Árpád

Szia István!
Bocs...gépépítőőő

Este megkeresem, van egy rajzom, melyben a stirling motor egy 500-W-os generátort hajt.
A parabola átmérőjére nem emlékszem...
üdv.: Árpi
Persze jól jön az általad készített napkövető

Rabb Ferenc

Akkor csak a "Fénytan" órákról hiányzott, és jó tételt húzott az érettségin [#eplus2]

s7manbs8

Az ilyen lézer vágó nyalábjának, miylen a teljesítmény sűrűsége hány W/mm2, nem tudod véletlenül ? Amikkel vagdalnak is vagy égetnek. Egy napból jövő meleget fókuszáló tükörrel lehetne így égetni is talán, ha összefókuszálnánk, csak kéne valami segédtükör is persze hogy ne szembe legyen az égetendő anyag.