Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

m8j2y7u9n

Én először megpróbálnám csak a parabolatükör felületét felpolírozni. De a legjobb megoldás ha krómoztatva van és az a felület van tükrösítve.  

aajydmb6r

Sziasztok!

Felesleges felpolírozni a parabola felületét. Lehet venni papír-írószer boltban tükör fóliát, én is vettem. Csak parabolám nincs még :). Valamint a HDD-kben nagyon szépen tükröző lemezek vannak.(Ilyenem is van.) Felvágva négyzetekre tökéletesen tükröz és még törésmutatója sincs.

doil

Hű hdd lemezem van vagy 200 darab , igaz nincs felszeletelve :(

keri

Túlbonyolítjátok, alu fólia. Az alunál már csak az ezüst jobb tükrözü felület, de az oxidálódik, tehát csak üveg és festék réteg között használható.

Viszont nem mindegy milyen parabola, mert amit kapni lehet annak nincs konkrét fókuszpontja, tehát túl nagy meleget nem is adnak.

doil

:( akkor nem álok neki :(  mivel a parabola tükör felejtős :(  max szalonnasütőnek jó :)

doil

Csak ojan jónak tünt amit V Bodi belinkelt az elég durva , kicsi tükör de pillanatok alatt felizzít mindent :)

000000000

Tul sok kis tükör sem jo mert a felragasztási hibákbol adodo eltérések már inkább szorást okoznak a fokuszpontba minimum 3x3cm tükrök már központos fokusz adnak egy pontba már el hanyagolható a parabola ivére felfekvö tükör darabok ragasztási egyenetlensége!  
én anno sima háztartási allu folia fényesebb felét vitem fel 110 ofszetüköre és ezt produkálta...  
http://cnctar.hobbycnc.hu/mambablack2009/vegyes/solar/" TARGET=_fnew>parabola truk...
de jo muri volt idötöltésre ilyen picibe csak naptüzhelyre jonak tünik![#papakacsint]

doil

Nem értem akkor a videón amit a srác művel azzal a parabola tükörrel azt hogy csinálja ? ráadásul marhasok pici tükör van rajt :(

aajydmb6r

Felejtsd el az alu fóliát. A sok gyűrődés 1000 felé szórja a sugarakat, pláne ha rálehelsz már attól elszakad. A tükörfólia amit ajánlottam voltaképpen egy öntapadós tapéta csak tükör felülettel. A youtube-on is van egy fószer(Greenpower), aki így csinál tükrös parabolát stirling motorokhoz.

000000000

ha egy nagyobb felületet rakna a srác a videon
a fokuszpontba látszodna miröl is irtam....
a sok is tükör problémárol...

000000000

de nálam bevált a kész vákumcsöves megoldás...][#vigyor]
amire épen alkalmazni akartam....[#eljen]
2x2 méteres parabola let volna a terv de amikor leültem számolni anyiért kész gyári megoldást kaptam érte és teljesitményt és a hatásfok elengedhetetlen még szort fényt is lehet ahsznositani egyes napkolektor tipusokal ilyen pl a vákumcsöves...!

doil

igen ezen én is elgondolkodtam a vákum csőves elég jó megoldás , viszont amit Vbodi belinkel videó , az talán gyorsabban dolgozna vizmelegítés szempontjábol csak egy vizkeringetőt kellene rákötni meg valami fekete rézspirált amin keresztülfojik a víz , én így képzeltem :)

doil

Értem mire gondolsz nagy a szóródása :)
Viszont mi van akkor ha úgy építed fel PL: beálítod a paraboládat pontosan a nap felé aztán 1 enkét elkezded felrakni a kis tökröket és mivel rávilágít a nap be tudod öket úgy álítani hogy pont 1 pontba sugározzon :)

vjanos

- Nagyon érzékeny a napsütés erősségére, pl jön egy felhő, és nem termel.
- Meg kell oldanod a napkövetést valami forgatóval, hogy mindig merőlegesen essenek be a sugarak.  
- Minél magasabb hőfokon dolgozik a rendszer, annál több a vesztesége

De amúgy nekem is tetszik, csak jár vele némi nehézség.

ra8nsmk6w

Láttam egy figurát aki a pici tükör négyzeteket darabonként fókuszálta egy lézermutatóval.