Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Ha lehet, azt is nézd meg, mekkora teljesítmény jön ki a generátorból. Mert meghajtani még csak egyszerű. De terhelni is, az már más!

Kristály Árpád

Halihó itt nézzetek körül:
http://www.redrok.com/engine.htm" TARGET=_fnew>Alternativ lins

http://www.sunpowerblog.net/116/stirling-engine-solar-power-parabolic-mirror-electric-generator/" TARGET=_fnew>Kisfilm
Az elv hasonló...mint a rajz melyet említettem

árpi

Rabb Ferenc

Számold ki! 100W 0.2mm átmérőjű körön. 3184W/mm2

A lézert azért lehet fókuszálni és párhuzamosítani, mert monokromatikus fény. A Nap a teljes spektrumot sugározza az UV-től az infráig. Sőt ezeken túl is. És mindegyik másként törik a lencsén. Ettől van a szivárvány (is). Tehát a Nap sugarait nemlehet egyetlen kisméretű nyalábbá "összefogni"  

Te is lógtál a fizikaórákról?

Rabb Ferenc

s7manbs8

Azért kérdezem, hogy ott mennyit lehet elérni, én csak a matekról hiányoztam, mert nem szerettem számolni. :)

Rabb Ferenc

A filmből csak azt lehet biztosan megállapítani, hogy süt a Nap, zakatol és füstölög a csodagép és valahol van egy 12V-os akkumulátor. De hogy azt tölti-e a generátor, vagy az hajtja az egészet - hát ez már nem olyan biztos.  

Ha esetleg egy árammérő is lenne a rendszerben, és látni lehetne a polaritáshelyes bekötéseket, meggyőzőbb lenne.

s7manbs8

No, meg ha tükör van, az nem lencse , a visszaverődés azért nem szórja annyira, csak erős fókuszponthoz meg nagy görbület is kell, de egy olyan 30centis fókusszal pl kb. 3mm-es a nap képe a fókuszban, arra ki lehet számolni egy 30centis tükör 0.3*0.3*0.75*700W =47W ,

sűrűség 47W/3*3*0.75 mm= kb. 7W/mm2 az nem sok, de ha növeljük és mondjuk 90centis lenne szintén ekkora fókusszal, az  akkor 7*9=63W/mm2.

s7manbs8

Egyébként ezek szép hobbi cnc-seknek való feladatok pontosan, mivel esztergálni marni kell mindenféle alkatrészeket. Lehetne csinálni olyat, hogy vagy 8-10 en összefogunk, és mindenki csak egyféle alkatrészből megcsinál többet utána abból össze lehet rakni, agy a szerszám gép stb. váltástól mentesülnénk. Tömegtermelés amúgy is hatékonyabb, sőt így egy gyár nélkül ugyanazt meg tudjuk csinálni.

e7c897sd8

Urak!

Mielőtt hitvitába megy át a dolog:  :-))

A MÉRT napsugárzási adatok megtekinthetők a http://www.naplopo.hu/prospekt/napkollektor-napsugarzas.html" TARGET=_fnew>oldalon.

Működő és nem a NASA által készített stirling motor:  http://okopont.hu/?p=t&t=122" TARGET=_fnew>pellet kazán.

Igaz ez nem közvetlenül napenergiával működik...
Figyeljétek meg a kazán paramétereit.

Rabb Ferenc

Házilag semmiképpen sem lehet ilyen parabolatükröt készíteni. Néhány évig dolgoztam az esztergomi antennagyárban. A legprecízebb antennákkal kb 3-5cm átmérőjű fókuszálást tudtunk elérni. De pl egyik konkurrensünk 120cm-es offszet antennájának 20cm-es világosabb folt látszott csak a fókusztáv környékén [#nevetes1]

s7manbs8

Olyan nagy fémtükörrel nem is nagyon, én csak üvegtükröt tudnék de azt meg olyan nagyot nehéz lenne meg sok idő is.

Rabb Ferenc

három méteres üvegtükröt csak keveseknek sikerült készíteni

s7manbs8

A Stirlingnél a kák színű bar miért negatív irányú ott még fizetnek a tüzelő anyagért ? Nem értem azt az ábrát, az olaj, meg pellet még érthető is  de a stirlingbe is pellettel fűt nem ?
Amúgy mennyi egy ilyen masina ? Ja  22 ezer EURÓ ? Az forintba 6 milió, hát igen ha összegyűlik egy kis házra való, előbb inkább veszünk egy kazánt, majd a nyereségből a végén egy házat, 20 év múlva.

Sajnos ebben az a buktató, hogy hiába szeretnénk 2050-ben élni, de mi most vagyunk, előre nem lehet elkölteni, ami nincsen. A hitel meg ilyen hosszú távon megtriplázza a költséget, magyarán ugyanott vagyunk, mint az olajjal.

Rabb Ferenc

A napsugárzási adatok jók. >>Magyarországon 1 m2 déli tájolású és 45°-os dõlésû felületre a nyári hónapokban naponta több mint 5 kWh hõmennyiség érkezik, és ebbõl napkollektorokkal közel 3 kWh hasznosítható...<< Vagyis minimum 10 órás napsütéssel számolva ez 500W/m2, amiből 300W hasznosítható. Nem túl sok...

A pellet-kazános duma már "érdekesebb". Összhatásfok >90% [#csodalk] Egy jobb transzformátornak esetleg... De egy kazánnak, stirlingnek és egy 3,3kW-os generátornak így egymás után? Na ehhez ma még nem ittam eleget [#pias][#pias][#pias]