Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

s5f8tmfv3

Szia Kozmaj!
Először kiválasztom az "áldozatot", itt egy 3mm-es fúró szárát:
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Amat%f5r/K%e9pek/Szersz%e1m/1.jpg" border=0>
Fúrógép + köszörű, karcsúsítás kb 1,5mm-re:
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Amat%f5r/K%e9pek/Szersz%e1m/2.jpg" border=0>
Felezés, ezt legtöbbször a géppel csinálom hogy egyenes legyen:
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Amat%f5r/K%e9pek/Szersz%e1m/3.jpg" border=0>
A bal oldali él lesz a vágóél, ezért a hátraköszörülés elvét követve ezt csak érintem a kővel, a maradék félkörből úgy köszörülök háromszöget hogy csak ez érintkezzen az anyaggal, a háromszög többi csúcsa mind közelebb van a forgásközépponthoz. Igazából lehetne a klasszikus hátraköszörüléssel is csinálni, de szabadkézből ilyen kis méretnél nekem nem sikerül, a gépre meg kellene egy forgató tengely hogy ott tudjam élezni. Végül a belépő élet készítem el úgy hogy a vágóél lesz a szerszám csúcsa, befúráskor ez a pont éri el először az anyagot. Persze ezt is aláköszörülöm:
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Amat%f5r/K%e9pek/Szersz%e1m/4.jpg" border=0>
Ilyen felületet sikerült elérni vele:
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Amat%f5r/K%e9pek/Szersz%e1m/5.jpg" border=0>
Az 5mm vastag plexit 5 fogásból tudom átvágni.

Kristály Árpád

Hallihó Motoros!
Látod amit én látok.....
BUÉK!!!

e7c897sd8

Szia amatőr!

Köszönöm a képeket és azt, hogy a módszeredet megosztod velünk. Azt azért megkérdezem, hogy ezzel a szerszámmal milyen fordulaton és előtolással vágod/marod a plexit?

Gyula!
Régóta töröm a fejem egy ilyen megoldáson, bár úgy néz ki a dolog, hogy mindenképpen forgató kellene a dologhoz. A központos kúpot (amíg nem volt a jankó féle köszörűm) úgy csináltam, hogy a maróba befogva forgattam a szerszámot, amihez egy sík korund lapot közelítettem. Természetesen a lap a kúp szögének megfelelően meg volt döntve. Ezután a felezés: a maróba SiC köszörűkő befogva, a kupos szárat egy befogószerkezetbe rögzítettem az asztalon (x-y síkkal párhuzamosan). A szerszám palástját érintve "nulláztam" a z tengelyt, majd a szerszám átmérő felét már könnyedén leköszörültem a kúpból. Ezután kézzel készítettem el az aláköszörülést. Ez néha sikerült is bár ezzel már nem igazán dicsekednék....  
[#vigyor2]

s5f8tmfv3

Itt van a kutya elásva! A marógépem alacsony fordulatszámon nem tud nyomatékot produkálni ( nem tudok számszerű adatot, talán 1~2000 lehet) ezt majd egy fortunával gondoltam orvosolni. Emiatt is kellett az egyélű maró. Másrészt a max. előtolás amit az NDK motorokból lépésvesztés nélkül ki tudok csikarni az 300mm/perc (12V-os motorok 12V-ról hajtva, ezt még lehetne húzni). Az egyenes él miatt figyelni kell a forgácsra is, mert nincs ami kihordaná az anyagból.

e7c897sd8

A fortuna jó ötlet! A forgács eltávolítása nekem is gondot okoz néha. De erre is van már a fórumon jó megoldás. Pl.: elszívó ami a forgácsot elszívja a marótól.

ra8nsmk6w

Az igazán korrekt maró készitéshez vagy a helyszinen történő élezéshez is a jelenlegi elképzelés szerint szükség van a forgatóra. Erre azonban a fortunánál van némi esély ha a müszaki feltételeit megteremtjük a marómotor és egy steppermotor váltásának(ezek a feltételek egyben elektromos és mechanikus) A marómotor meghajtását nem kellene bontani. Azért nem kis feladat a steppert úgy megoldani, hogy a nagy bordáskerék v csigakerék marásnál ne forogjon. Ebben az esetben a sziréna és giroszkóp egységét hoztuk létre.
BOLDOG ÚJ ÉVET

Motoros

Szia Amatőr
Gratula az élezéshez. Ez végül is teljesen egyenértékű egy gépi élezéssel, hisz ha az élkiképzést megadod neki és a hátraköszörűlt rész sehol nem nyom akkor mindegy hogy a hátraköszörűlt résznek éppen milyen a profílja, az a fontos hogy az élhez képest alá legyen szedve. Márpedig ha a plexit viszi akkor jó kell hogy legyen.
Láttam olyan gravírtűt is ami nem felezve volt hanem negyedelve. Kézből lehet hogy azt még könnyebb elkészíteni, az a rész már amúgy sem vesz részt a forgácsolásban.

s5f8tmfv3

Nagyon köszönöm, jólesik ilyet olvasni olyantól aki maga is szerszámkészítéssel foglalkozik. Azért vannak még nyitott kérdések, pl. a szerszám felületi minősége. Hogyan lehetne finomítani? A gyári kis méretű marók (habár egyélűt még ilyen méretben nem láttam) szinte polírozott felületűek, szerintem ez is sokat javítana a megmunkált anyag felületi képén. Talán a köszörűkő lesz a kulcs, finomabb szemcsézetűvel kellene csinálni. Azért arra kíváncsi volnék hogy ha Te vagy másvalaki élezőkészülékkel rendelkező készítené el ezt a marót az hogyan teljesítene. Meg persze érdekelnének a tapasztalatok is. Megérne egy próbát.

Motoros

A tükörsima fényes felületnek elég sok kritériuma van. Csak köszörűkészülékben megoldható un oldalazó köszörüléssel azaz nem egyszerre nyomom a kőnek ez egész felületet hanem billentgetve és nagyon kis fogásokkal. A legvégső simító nem lehet több 5 század mm-nél.
A kőnek is tökéletesen simának gyémánttal lehúzottnak kell lennie a kőlehúzás is csak akkor az igazi ha  a gépre szerelt csapágyazott a lehúzó szerkezet.
Nagyon fontos a kő sebessége. Alacsony fordulat eleve nem hoz jó eredményt. Ha jól számolom (számoljon valaki utána) a kő átmérője ha mondjuk 80 mm és ha 6000 1/min -el forgatjuk akkor a kőszemcsék  kb 200 km/óra sebességgel zúgnak el a maró előtt. Ez már finom felületet eredményez. A sima felületnek még az is a feltétele hogy az egész köszörű készülék kellő tömegű rezgésmentes tökéletesen csapágyazott legyen.
Persze ha mindez nem teljesűl attól még a maró lehet tökéletesen használható csak a köszörűlt felület nem lesz tükörfényes sima mint a gyári marók.

Robika37

Üdv az Uraknak !
Emlékeim szerint kézi köszörülésnél 27-33 m/sec
gépi köszörülésnél 30-45 m/sec kerületi sebesség a kivánatos. Ez persze függ a kö szemcseanyagától,hordózó anyagától és a kötéskeménységétől, valamint gépi köszörülésnél a megmunkálási módtől (sík, palást, beszúró, oldalazó megmunkálás). Az új köveken általában van adatlap (kellene hogy legyen) abból ki lehet olvasni az alapparamétereket.
További szép napot !
Robika
B.U.É.K!!!!

Motoros

Akkor majdnem jól saccoltam mert 44.4 m/mp  az 160 km/óra. De ha megnézed a beírásom időpontját akkor az választ ad a pontatlanságomra.:-)

000000000

Még elfogadunk megfejtéseket, de már csak a vidékiek telefonáljanak! (idézet Rózsa Gyuritól)

Motoros

Szürke kő Atlantic Deckel München  25 m/sec (90km/h) 4775UpM.  6-16497-202  80 H 8 VU KE
Vidéki vagyok. Enyém a hangszóró??

000000000

Tied a hangszóró, de csak akkor, ha beismered, hogy ez egy 100 mm átmérőjű kő (volt lánykorában)

Motoros

Az lehet mert még most is van belőle 90 mm