Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha hamarabb irod a gyalukés élezést a fórumban azt is küldhetted volna a mocikkal eggyű, van saját élező berendezésem/profiaztalos műhelybe kell/gyémánt tárcsás élezőm ! vidiától a hAA-Hss- wss (670mm)késekig jó,De fűrész lap-korong(D600mm)szalagfűrész marók élezését is csinálja.Ha valakinek ijen gondja van keressen meg!De maró- gravir-szerszámokat én is keresnék[#integet2][#help]

nv5firipz

Szia!
Ha nem nagyon sürgős akkor én is meg tudom éleztetni a kaposvári építőipari iskolában. Kb 1 hetes átfutása lenne a dolognak. Mondjuk ha kedd szerda környékén itt a cucc, akkor köv. hétfőn vissza tudom küldeni.
Ha kell segítség írj.

2nbj3n5m

Tiszteletem Uraim.
Gyémánt gravírozó kés fellelhető forrása.
Várhegyi Ferenc 1184 Bp. Lakatos űt.65.
Tel/Fax.:297-0373,297-0374.
Mobil.:0630/9220679 Ö készit olyat amilyent
akartok.(fórgot,állót stb.)Itt kapható nagyon
jó áron gyémánt furó.
jankó

Motoros

bélabá kérésére:  "janko" tipusú késélező készülék fotója. Minden egyéb kérdéssel forduljatok bizalommal Janko kollégához.
http://www.mcejence.fw.hu/kepek/elezo.jpg" border=0>

Motoros

Most látom hogy a #14-ben egy csomó fotó van még

ebalint

Szia Jankó!

Írtam Neked egy levelet, de a fórumos adatlapodon megadott címre nem volt kézbesíthető.

Hová lehet írni?

Üdv, ebalint.

000000000

3vv2btrhv

Szia Motoros  
A meghajto motor honnan van ?
Sajnos ami nekem van nagyon ut .
Tibor

mfrfj8vv3

Sziasztok !  

Valaki fel tudna homályosítani, hogy a különböző anyagokhoz milyen élszögek javasoltak gravírtű esetében ?  
RM lemezhez Jankó mester 85 fokost javasolt. Mi a helyzet aluval, rézzel, műanyaggal ? Az Igla Trade-nél múltkor beszereztem 30 fokos tűt (olyan volt csak raktáron), de eddig kizárólag színes farost lemezben sikerült vele szép felületet elérni. Műanyagban, rézben sorjás lett a széle mint a fene. Műanyagban szebb lett, ha 4-5 tized mélyen gravíroztam egyszerre. 2-3 tizedes fogásnál viszont nagyon csúnya lett.  
Gondolom az éle jó, hiszen majdnem új, előtolást és fodulatot mindenfélét próbáltam, de sehol sem lett jobb. Nagyobb fordulaton magára olvasztotta a műanyagot , hiába növeltem az előtolást. A derékszöget ellenőriztem, jónak tűnik, más nem maradt, mint hogy az élszög nem jó hozzá.
Mivel nincsen nagyon manim, ezért éppen egy tűköszörűt próbálok összkendácsolni ilyen-olyan alkatrészekből, meg a háztájiból. (Mire belátom, hogy nem sikerül, addigra összejön a píz egy kész megoldásra :-D.. szokott ez így lenni ) Még nem jó, de azért alakul, egy fokban dönthető asztalú oszlopos fúrógépre igyekszem ráapplikálni.  
Minden esetre az a tű, amit azzal barkácsoltam, eddig jobban bevált a műanyagra mint a 30 fokos gyári...
Apropó mi a helyzet evvel az aláköszörülés dologgal  ? Olvastam a Szerszámkészítés c. cikket, ott ugye egyszerű kúp van meg felezés , nincs szó külön aláköszörülésről. Úgy is elmegy a dolog, vagy muszáj bonyolítani? Próbáltam kitalálni hogy mivel tudnám a befogót úgy megvezetni, hogy alá is köszörülődjön, meg a csúcsa is pont megmaradjon a tűnek ? Hát nem olyan egyszerű szerintem...Tulajdonképpen a felezéssel kialakított élt vízszintesbe állítva és érintőt véve, egy 180 ( vagy 90)fokos fordulat alatt folyamatosan csökkentenem kellene a kiinduló élszöget és a csökkentéssel arányosan közelíteni is kéne a kőhöz a szerszámot, hogy a csúcs folyamatosan ugyanott maradjon a kőhöz képest ugye? Jól gondolom?  

Ne haragudjatok ha fárasztottalak titeket evvel a sok lámerkedéssel :-) .

Üdv :Z

Motoros

Hali Tibor!
A motor egy közönséges olcsó köszörű, leszereltem róla a vizes köszörűt meg a másikat is, és rátettem egy bakelitba ágyazott gyémántosat amit valahol a piacon vettem. Elég jól fut, igaz ehez szerencse kell.

Motoros

Szia Zoli
Az aláköszörülés nagyon fontos talán a legfontosabb. Először én is "megspóroltam" de ilyenkor nem forgácsol rendesen csak nyom. A felezés is elég fontos dolog, ha pontosan csinálod (mikroval méregeted) akkor akár 0,2 mm széleset is tudsz marni,  ami alá persze már nehéz menni.

2nbj3n5m

Zoli  
Ha a megfelezett g-tűt magadfelé tartod akkor a
baloldali élnek hosszabbnak kell lenni.
Jankó

2nbj3n5m

Pardon a jobb oldalinak kell hosszabbnak lenni.
Mégegyszer BOCSII.
jankó

mfrfj8vv3

Sziasztok !  

Köszi a segítségeket! Faragom az élező  berendezést, elég bíztatónak tűnik, van rá esély hogy működni fog előbb utóbb :-) .  
Egész délután kísérleteztem a gravírozással és rájöttem, hogy valszeg a korábbi kísérleteim során nem találtam el a fogásmélység + előtolás + fordulatszám hármast és egyszerűen ezért nem lett szép az eredmény.  
Most végre a kezemben van az első tábla, amivel elégedett vagyok , ami a gravírozás minőségét illeti. Fel is írtam hogy milyen paraméterekkel csináltam, el ne felejtsem :-) .. Szóval a gyári 30 fokos tűvel készült, az előtolás 300 -as értéken állt, a fodulatszám 11 ezer volt a fogás pedig olyan kicsi volt, hogy elsőre át sem vitte a müa. táblán a felső színes réteget. Kétszer mentem át rajta, másodjára dupla Z -vel és tökéletes lett . Semmi sorja, szép sima felület, ahogy kell. Szóval talán túl lazán kezeltem a pár tized millimétereket ide vagy oda, azért nem volt jó eddig. Holnap tovább nyüstölöm a különféle táblácskákat. Múltkor jártam a Gravotrade-nél, kicsit bámészkodni. kértem árlistákat, meg vettem 2 db akciós műanyag táblát a kísérletezéshez, meg elbeszélgettem azzal, aki éppen ráért. Meglepinek adtak ajándékba egy dobozka mindenféle táblát, azokat kínoztam eddig is. Nagyon rendesek voltak.  

mfrfj8vv3

Jankó !  

Megkaptam a leveledet, válaszoltam is rá, de mindenképpen visszajön, a címzett ismeretlen hibával ! Pedig honlapodon is ez az axelero-s mailcím szerepel...