Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Marószerszámok és karbantartásuk

Indította gaben, 2024 április 09, 15:59

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

000000000

Törött marószárból akartam gravírtűt csinálni és nem a legtökéletesebbre sikeredett.
Ekkor egy merész ötletem támadt és nem kúposra, hanem három lapos felületre (120 fokra )köszörültem és tökéletesem működik.
Különösen plexire vált be nagyon jól.
Mi a hozzáértők véleménye?

s5f8tmfv3

Hello rc!
Ugyanezzel a módszerrel készítettem szerszámot "mezei" acélból szintén plexi megmunkáláshoz és eddig nálam is remekül működik. Kb 1,5mm átmérőjű hengert köszörülök fúrógép segítségével, ezt felezem, majd a kényes hátraköszörülés helyett két lépésben háromszögformát készítek, így csak egy él érintkezik az anyaggal. Végül szabadkézből köszörülöm a belépő élet úgy hogy a szerszám leghosszabb éle a vágóél legyen. Alacsony fordulaton plexihez nagyon jó, ha jól felpörgeted akkor rétegelt lemez vágásához is használható. Műanyagnál egyedül a befúrási pontok környékén olvad az anyag egy kicsit.

s5f8tmfv3

Például:
http://www.travelpicture.net/hobbycnc/Amat%f5r/K%e9pek/Plexi.jpg" border=0>

s5f8tmfv3

Jut eszembe: Te a fa alakvágásához nem kell hogy mechanikus módszert alkalmazz ugye?[#smile]

3vv2btrhv

Szia Rc
Most már csak ojan szerszámot használok aminek három éle van ! Kivétel a Varsányi szerszámok .
De én föleg viaszba és gipszbe , meg habba marok . Rétegeltet meg a háromélü Varsányival amiböl már nem lessz többet . Meg kell oldanom , hogy ugy tudjak köszörülni mint ahogy azok a szerszámok vanak kialakitva . Most tudom pár embernek felál a ször a hátán , hogy mit akarok de !!!  
Tibor

000000000

Lézerrel sok mindent ki tudok vágni.
Plexi élvilágítót csináltam, és a hátulját szines fóliával bevonva szebb ha mechanikusan marózom.
Ekkor jött a háromél kialakítása. Ledöbbentem mennyire jó és a fórumon eddig senki nem ajánlotta. Hát azért írtam.  
Kipróbáltam müa gravírozásnál is tökéletes.

000000000

Én is dolgozok egy teljesen tökéletes csúcsot, felezést és hátraküszörülést biztosító hagyományos gravírtű szerkezeten. Szurkolok neked, hogy a Te köszölülési eljárásod is eredményes legyen.

000000000

Helló Tibor!
Milyen viaszt használsz, ami marható? Alkalmas (kellően szilárd) például protogyártásnál ősminta készítésére? Újra feldolgozható? Ha nem "szolgálati titok" légyszi homályosíts fel viasz és gipszügyileg. Kössz!

ra8nsmk6w

Valamikori esztergályosként a fél életemet a köszörű gépnél töltöttem. Anyit már akkor is megtanultam, hogy egy forgácsoló szerszámot a munkadarabon kivül a forgács milyensége is minősit. Amit javasolnék azoknak akik biztosak akarnak lenni abban, hogy jó úton járnak, még a jó szemüek is használjanak nagyitót, mikroszkópot. A forgács beszélni fog az élkiképzésről, hátraköszörülésről, vágósebességröl. A gravirozás is forgácsolás,nézzük meg a Jankó által készitett szerszám rajzot. Gondoljunk bele, hogy egy tökéletesen elkészitett "mikroszkopikus" méretű gravirozó szerszám milyen követelményeket támaszt a gép, marómotor és a szerszámrögzités terén.

s5f8tmfv3

Szia Gyula!
Ezeket a szerszámokat több szempontból is a kényszer szüli, lévén a legyártandó munka darabszáma mondjuk csak egy, ezért nem éri meg befektetni gyári szerszámba, meg nincs  mindenkinek élező készüléke. Én tudom hogy szaki szemmel ez csak kókány munka, de a célnak néha megfelel, az elért eredmény is csak hobby szinten mérhető. Azért abban segíthetnél hogy nagy vonalakban megfogalmazod hogy is kellene mondjuk egy olyan szerszámot elkészíteni amivel 5~6mm vastag műanyagot lehet alakmarni, miközben a szerszám átmérője nem lehet több 1,5mm-nél. Pl. mire kell figyelni a leendő szerszám anyagának kiválasztásakor, milyen köszörűkő kell hozzá, vagy hogy konkrétan mit is kell megnézni a forgácson.

ra8nsmk6w

Szia Amatör!
A gravirozás témakörben itt a fórumon vannak autentikusabb személyek is akik napi gyakorlatban müvelik, és úgy látom meg is osszák a tapasztalataikat. A szerszámválasztás vagy készités, úgy vélem,hogy minden forgácsolásal járó szakmában egyazon célért történik. A lehető legkisebb teljesitménnyel, kis hőfejlödésel járó hatékony megmunkálás.(egy nagyobb forgácsológépnél a jó szerszám választás KW-okat jelenthet)Egyébként a 113 ban lévő "csillag" bizonyitja, hogy te magad jó úton jársz mégha nem is a klasszikus és drága gyári szerszámot használtál. Ha engem kérdezel én megnézném az adott anyaghoz való profi szerszámot (az hosszú évek munkája és nem a mi idönket veszi el) vennék vagy készitenék egy arra alkalmas köszörüt,köszörüket és magam gyártanám a következökben.Aki nem kis nehézséggel túltette magát egy CNC gép épitésén annak ez nem jelenthet megoldhatatlan feladatot.A te céljaidnak a gyémánköszörü a megoldás. Biztos vagyok benne, hogy 8-10 gyári maró árából meg tudod venni vagy csinálni.

e7c897sd8

Szia amatőr!

A kovács szakmájú apám mondogatta azt, hogy a jó szaki a szerszámot is maga csinálja! [#wink]
Nagyon kíváncsivá tettél a háromélű szerszám készítésével kapcsolatban. Ha vannak képeid  a gyártásról szívesen megnézném!! Jómagam éppen egy olyan felezési módszert próbálok megvalósítani, amit a cnc-m végezne el a rossz szemem és remegő kezem helyett... (egyenlőre még csak próbálkozok).
Tényleg: senki sem használja a gépét szerszámai megmunkálására??? [#smile]

3vv2btrhv

Sziasztok
A Viaszrol csak késöbb tudok informáciot adni , mert most van fojamatban az angliai beszerzési forrásal a kapcsolat felvéve.
Tömören csak anyi , hogy nem viasz hanem valami müanyag . Kalmus tanácsa sajnos nem vált be : parafin és höre lágyulo ragaszto keveréke.
Gipszröl meg anyi hogy jo minöségü fogászati gipsz ( kék ) és a lényege hogy kiszáritom !!
A három élt most ugy csinálom , hogy elöször amien hegyesre csak tudom a törött szerszám szárat forgatva megköszörülöm , majd egy három állásu tárcsa segitségével szemre leköszölülöm a három oldalt , végül orás sikatyuba befogva a szerszámot a végét letompitom és digitális sublerrel megprobálom minél pontosabban lemérni a kapott méretet. Ezt irom be a Artcampro szerszám edit menüben , ha minden jo akkor nem látom a léptetést a gyári( viaszban ).
A terv az hogy kicsiben de nagyon pontosra elkésziteni egy köszörüt ami vezérelve lenne.  
Gyémánt követ használok meg a Janko köszörüt.
Tibor
UI : a következö beruházásom egy mikroszkop lessz , mert tényleg a forgács a lényeg !!
nagyon jo lenne ha okitanál a forgács mienségéröl : Lovas Gyula  

ra8nsmk6w

Miért is ne! Ha a saját helyén a befogóban készitenék el a gravirmarót. Adott a megfelelő pontosságú és pozicióba állitható CNC gép az opcionálisan rászerelhető kisméretű gyémántköszörűvel, akár az egyik sarokban "örökre"is. Az élező program a sarokban újraélezné a fáradt marót.Elöny lehet a helyszini élezésnél az is, hogy a gravirmaró mindig központos lesz.Érdemes tovább gondolni, igazán jó elképzelés-kozmaj[#eljen][#eljen][#eljen]