Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Valami ilyesmi dolog:

http://kepfeltoltes.hu/view/110415/flex_felfogas_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/110415/flex_felfogas_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

mxjj54gxi

Úgy szokták csinálni, hogy egy C alakú alkatrész két szárában van egy-egy furat a csavarnak, és erre a C-re merőlegesen van egy egyenes darab, amiben pedig van két csavaros tappancs a támasztáshoz.
A C két csavarját betekered a flexbe, kontraanyázod, majd a csavart a C-ben szintén két oldalról anyával lekontrázod.(egy csavaron három anya összesen)
Ekkor a flex már áll a C-ben, de el tudna fordulni a csavarokon, mint tengelyen.
Ezért a csavaros tappancsokkal nekifeszítenek finoman a gép testének és a fejének.
Legalábbis az én kisflexemhez az állvány ilyen.

s7manbs8

Köszönöm a megoldást.

000000000

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni tőletek,hogy találtam most elég jó áron trapézmenetes orsókat a cncbolt.hu weboldalon és szerintetek melyik illene jobban a következő gépemhez?A léptetőmotorról adat nincs,annyit lehet róla tudni,hogy 1-2Nm közötti nyomatéka van,ehhez a motorhoz melyik orsó passzolna jobban:a tr10x3 vagy a tr12x3 vagy egyik sem?A mozgatott tömeg y tengelyen csak az alu vagy kazánlemez A4-es méretű munkaasztal lesz,y tengelyen egy fortuna+egy motor+alu vagy kazánlemez asztal legyen kb 10kg,remélem jól saccoltam.A csúszkák valamilyen húzott anyagon futó sima alu-házak,réz csavarokkal állítható kottyanással,majd teszek fel róluk képet ha meglesznek.Van valami különbség erőátvitel szempontjából a tr10x3 és a tr12x3-as orsók között?Ha a menetemelkedés egyforma,az még nem jelenti azt,hogy egyforma erőátvitellel rendelkeznek,ugye?Esetleg majd valaki tudna nekem készíteni anyákat a trapézmenetes orsókhoz,hogyha ott tartunk,zx100-at kellene belerakni és elfordulás ellen biztosítani egy házba+kellene rá legalább két furat,hogy fel is lehessen fogatni valahogy.
"Épül a gépem" topicot kitől lehetne kérni?
Előre is köszönöm.

Szalai György

Nekem fát kellett vágnom, „nagyflexre” szerelt 300mm átmérőjű fűrésztárcsával, száliránnyal párhuzamosan, lineáris pályán megvezetve.
Próbáltam felszerelni a gépet, de bárhol fogtam meg, hitvány lett az eredmény, mert maga a „flex” alkatrész, (amire mechanikailag csatlakoztam) nem volt elég stabil.
Ezért a vágótárcsához legközelebbi nem mozgó alkatrészt, az első csapágyházat fogtam meg, amin rendesen a szikrafogó szokott lenni.
Két darab10 x 50mm laposvasból reszeltem neki szorító bilincset és megszorítottam a nyakát neki. Ez adott csak stabil megoldást. Még segített volna, ha a „flex” nyelét is tudom rögzíteni, de ahhoz műanyag gyurmából kellet volna ágyazást készítenem, (ami pontosan felveszi a nyél alakját) és ebben megfogni a nyelet.

000000000

Szerintetek milyen minőségű,milyen pontos lehet az ehhez a trapézmenetes orsókhoz kapható "hatlapú" anya?Ha alut is szeretnék majd marni,akkor mit javasoltok zx100 betétes anya vagy a hozzá kaphatót?Erre a hatlapú anya megfogására,a munkaasztallal való összekötésre valakinek van valamilyen ötlete?Hengeres anyának láttam,hogy egy vájatot szoktak marni egy darab aluba,de hatlapú anya pontos megfogására még nem láttam megoldást.

v2vhwz32z

Nem vagyok még sajnos guru...
Véleményem szerint az említett két trapézmenetes szár közül a szükséges hossz alapján lenne érdemes választani. Ha hosszabb kell, a vastagabb lehet a nyerő. (Alapvetően persze törekedni kell a vékonyabbra, mert azzal dinamikusabban tud mozogni a géped, hiszen kisebb a tehetetlensége.)
Ha jól emlékszem Motoros tud Neked segíteni anya legyártásában, valószínűleg a felfogatóban is.
Topikot ha jól tudom Varsányi Péter tud neked adni.
Ha alut is akarsz marni, elég masszív gépet kell építened. Alá kell támasztani majd a húzott anyagot több helyen, ne tudjon nagyon behajolni/belengni a szerkezet!

000000000

Köszi!Véletlen nem tudod Varsányi elérhetőségét,és mi kell ahhoz,hogy nekem is legyen egy saját topicom?El kellett volna mennem találkozóra(ez hülye kérdés volt,persze,hogy igen,igyekszem eljutni legalább 1-re).Anyakérdés:vas vs zx100?

v2vhwz32z

Bárki elérhetőségét megtudod nézni, ha rákattintasz a nevére, megjelenik egy kis ablak. Ha megadta az emailcímét, akkor fogod látni azt is, ha nem akkor is tudsz küldeni neki üzenetet onnan.  
Zx100: ha jól tudom kenőanyagot is tartalmazó műanyagszerű matéria, kisebb a surlódása mint a vasnak (acélnak). Az újabb műanyagok meglepően jó kopásállóságúak, csúszó felületeknek is használják mázsákkal terhelve.. tehát előnyösebbek erre a célra, talán még a bronznál is.

000000000

Értem,azt hittem van valamilyen más elérhetősége is,mert jártam már úgy,hogy küldtem mailt a fórumról,de az nem ment el valamiért.

000000000

Megint én:szerintetek milyen csapággyal,és hogyan célszerű egy trapézmenetes orsót csapágyazni,és persze ne legyen az egekben az ára,mert akkor inkább veszek Varsától 3 szettet,az biztos profi.Kúpgörgős csapágyakat gyártanak 1 vagy 1,2cm-es belső átmérővel?Mert szerintem a legtökéletesebb 2db kúpgörgős csapágy lenne a motor felőli oldalon szembefordítva egymással és az orsó végén meg valamilyen mezei csapágy lenne.http://www.szerszambirodalom.hu/546-kupgorgos-csapagy.html" TARGET=_fnew>Ezek az árak eléggé pénztárca barátnak mondhatók.Azt hittem,hogy sokkal drágábbak ezek a csapágyak,igaz a belső átmérőről nincs semmilyen adat,pedig fél órán át keresgéltem:-(

000000000

Szerintem semmi szükség kúpgörgős csapágyakra.  
A legtöbb alkalmazásnál tökéletesen megfelel a motor oldalon, két mélyhornyú előfeszítve a szabad oldalon pedig egy támasztásnak.

000000000

Köszi,az előfeszítést "házilag" meg lehet oldani valahogy és pontosan hogyan is kell csinálni?Kb 8mm-es tengelyre kellene csapágy,mert a 10 vagy 12mm-es trapézmenetes orsót szerintem ennyire kellene leszedni,hogy jó legyen.Esetleg neked van eladó mélyhornyú csapágyad csapágyházzal együtt?
Előre is köszi.

RogerCo

Helló,
Az SKF honlapján minden adat megvana csapágyakról.
http://www.skf.com/portal/skf/home/products?maincatalogue=1&lang=en&newlink=1_14_0" TARGET=_fnew>SKF kúpos csapágy itt a Product data...
Roger