Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Esetleg a kismotorok sebváltófogaskerekeiből mert azok között van kisméretű 35-50 mm átmérőjű.A fúrógép fogaskereke a kicsi az a forgórész tengelyéből van a nagy általában meg a tokmánytengellyel van egybeépítve,ferde fogazású de ahány fajta annyiféle.

4um5b65d

Tedd fel a Vaterára akkor már közel lesznek :))

4um5b65d

A kismotor fogaskerekek nagyon nagy modulúak.
Valami kisebb fogazattal lenne jó, hogy a csoport fogaskerekeket is össze tudjam valahogy hozni.
Fúrógépeknél láttam már alkalmasat, igaz hogy az sebességváltós.

Csuhás

Hogyan gondolod megoldani a szinkronizálást? Ha váltáskor fog foggal találkozik akkor elakadhat, eltörhet. Vagy a hajtó tengely állandóan forog?

KoLa

Nekem van néhány db  edzett varrógéphez való fogaskerekem, 1-s modulú z36 ha jól emlékszem és nagyon brutális keménysége van! van egy kis esztergám annak a norton szekrényét pakoltam tele vele!van még egy pár db. de nem biztos hogy egyformák , holnap megnézem , esetleg ha másoknak is van ilyesmi, összejöhet!
Legvégső esetben csinálni is lehetne ha vóna sok szabadidő!

4um5b65d

Gondoltam, hogy ez a kérdés felvetődik, már én is sokat gondolkodtam rajta.
Első körben nem CNC vezérlésben gondolkodtam, de jó lenne ha azt is tudná.

Amit kitaláltam hozzá az az, hogy arról kell gondoskodnom, hogy a hajtó tengely mindig ugyanazon pozícióban álljon le szerszám csere előtt. (encoder)
Esetleg egy elektromágnes beugraszt egy rögzítő stiftet.
Aztán indulhat a dob forgása.
Amint a hajtott fogaskerék lefordul a hajtó kerékről akkor az is egy meghatározott pozíciót vesz fel.
Ugyanezen pozícióból visszafelé is megtalálja a fog árkot.
Ennek a módszernek van egy hátránya, hogy nem lehet szerszámcserét úgy végeztetni, hogy állandóan egy irányban forog a dob.
Vagyis minden cserénél ellentétes forgással közelíthet rá a következő szerszámra.

4um5b65d

Hát éppen venni is lehet 1 modulos , C35, C45 anyagú kerekeket, csak az edzést szerettem volna megspórolni.

4um5b65d

Milyen kis esztergád van ?

Mutíííííííí :)

KoLa

megnéztem most, 1-s modul
1db z60
2db z45
1db z44
1db z42
1db z40
1db z39
1db z31

KoLa

Régen , több mint 20éve készült de nagyon fasza !
Fokozatmentes hajtása van és 12fokozatú előtolás ami az ütközőn kikapcsol!
Menetet nem lehet vágni rajta csak metszővel vagy fúróval!hobby gép!

KoLa

Azok beférnek az egyik tekercsembe a hevítőbe, pont a fogak melegednek fel először!

4um5b65d

Ez nem is rossz ötlet.... :)

guliver83

Mivel nem nálam van ezért nem tudom felrakni. Van egy méhtelep és ott láttam nagyon sok ilyen gépet.

Motoros

Végül is egy revolverfejet szeretnél felaplikálni a szegnyereg helyére, miközben a leszúrás oldalazás stb megmaradna az eddigi módon.?

bjam28

Hali !
Ha a méhtelepi fúrógépeket el lehetne juttatni Debrecenbe, akkor szívesen lehoznám a Európa Kultúrált Esztergálási Fővárosába [#nevetes1][#nevetes1]