Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Így lesz egész biztosan...
Akkorát szoptam a múltkor egy hasonló elvű, de festék spray töltő mechanikával.
Elég volt a kész melót lerakni az ajtó mellé , a téli hidegből valamennyi bejutott a műhelybe, a precízen illesztett teflon meg beleesett a csőbe.
Jött a tulaj átvenni a munkát és akkor szembesültünk a problémával.  
A festék is hidegebb lesz mint a környezeti hőmérséklet.
Addig addig tanakodtunk, tapogattuk az alkatrészt, hogy a kéz melegétől visszaállt az eredeti méretére.
Na de, mindegy , a végén nem lett jó.
Kellett egy sokkal szorosabb dugattyút csinálni. :(
A jéghideg fagyitól még jobban elő fog jönni ez a hiba, úgyhogy már szúrhatod is be az O gyűrű helyet.

4um5b65d

A műanyag lesz kisebb...

4um5b65d

Az én esetemben alu cső volt teflonnal párosítva.
A saválló és a teflon még nagyobb hézagot fog eredményezni, mivel a Te csöved kevésbé megy össze mint az én csövem.

PSoft

Teflonból meg lehetne csinálni a dugót,saját anyagából"szoknyásra"is.

Elvékonyítva,egy karmantyút kialakítani a bevezetőnél.
A pohár peremezése bevezetné a karmantyús dugót is.

Vélemény???

4um5b65d

Egyébként az is megoldás, ha a dugattyút úgy képzed ki mint egy simmering. (egy süllyesztés legyen a homlok felületben kb 10-15mm mélyen.
A luftos résznél lényegesen nagyobbra hagyod a külső átmérőt , így ez a pluszos méret zömülni fog és roskad bele a süllyesztésbe.
A legjobb ha az a 15 mm külső hossz kúpos. Minél jobban közeledsz a tömör részhez annál kisebb legyen az átmérő.
Teflonnál elképzelhető, hogy akár 3 -4 tizeddel is nagyobb külsővel kell indítani a kúpot a szoknya résznél.

4um5b65d

Egy az észjárásunk... :)

PSoft

Nah...

Kivettem a cuccost a hűtőből (nem is a fagyasztóba volt).
Tíz percig volt bent,kiesett a dugó a pohárból.[#falbav][#falbav]

Azt hiszem a "szoknyás" dugót választom.
Így új dugót kell csinálnom,de ez a verzió jobban tetszik mint az O-gyűrűs.

Esztétikusabb.:))

4um5b65d

Ha van otthon polietiléned akkor abból csináld az új dugót.
Az is elég elasztikus kis falvastagságnál és nem bánja ha a hegesztésen kell súrlódnia.
A teflon kényesebb a súrlódó pár felület érdességére.

Volt régebben egy melóm ahol is egy húsdarálóra kellett olyan adaptert készíteni ami több, kb 15mm-es tészta rudakat enged ki magából , tehát csak egyfajta szélesebb rostély volt a kések nélkül.
Ott próbálkoztunk, hogy milyen műanyag típusnál milyen felületű tészta jön ki.
Teflon és poliamid volt górcső alá véve.
A teflon rövid időn belül meghalt a búzadara szemcséitől, a poliamid viszont évekig bírta.
Az esetedben a poliamid nem annyira válna be, mert határeseten van a negatív hőterhelésed és rideggé válik az anyag, bár lehet, hogy még elbírná az extrudált poliamid. Még a legjobb a DOCAmid márkanévre hallgató poliamid, az elég lágy.
A polietilén viszont a csúszás szempontjából ezen a hőmérsékleten biztonsággal és jól megállja a helyét.

PSoft

Úgy néz ki,visszatérő munka lesz ez a "ketyere".
A következő(k)höz,már biztos hogy például húzott csöveket használok.
Ez,ugye hegesztett csőből van,itt a pohár belsejét is"kaliberezni"kellett.

Csak egy érdekesség:
A pohártartó gyűrűt 60-as csőből csináltam.
Épp nem ment bele a pohár.
Aztán a rejtett hegesztés miatt felvágtam a csövet 0.8-as lappal.
Meglepetésemre 4mm-esre ugrott szét a vágás után a rés.
Így aztán pont jó lett,belefért a résbe a 4-es tartólemez,és a pohár is könnyen belecsúszik.

Ennyi a feszültség a hegesztett csövekben??!!

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Spagettifagyinyom%f3/IMG_1480.JPG" border=0>

Köszönöm a sok okos tanácsot a dugóval kapcsolatban.[#worship][#puszi]

s7manbs8

Lasliekém !

Nincs valami jól bevált megoldásod, távcső okulár helyére betehető kompakt kamera adapter elkészítésére házilag ? 31.7 mm-es (5/4 coll gyengébbek kedvéért) méretű hüvelybe menőre. Tudod, oldalról kis csavarok kissé megszorítva helyezik stabil állapotba, közbe bele kellene mennie okulárnak is a kamera és hüvely közé, valamint jó lenne, ha nem lötyögne a kamera sem. Mi lenne a jó módszer, ami meg is valósítható. Úgy emlékszem, hogy ebben a mérettartományban otthonosan mozogsz. :)

VighLajos

Huhhh!
Igaz, nem nekem szólt...
Próbáltam elképzelni...
Egy olyan közdarab, aminek egyik vége 1 1/4", a másik végére kamera rögzíthető, és a közdarabba összeszerelés előtt bele kell rakni egy okulárt?
Az okulár rögzíthető a közdarabban. Projekciós fotózás, ha igaz. Nagy a vignettáció, azt mondják.

Talán már értem.

VighLajos

A http://www.tavcso.com" TARGET=_fnew>Távcsőszölgáltató "Adapterek" címszó alatt sok jó ötlet van.

s7manbs8

Köszi megnézem a linket is, gondoltam, hogy lesz itt "szakmabeli" is. :) Igen, úgy ahogy érted, jól érted.

4um5b65d

Bevált szokásom, hogy esztergán megesztergálom. :)

Optikai szakmai kérdésekben nem tudok segíteni.
Ide adod, hogy ezt ide és azt oda szeretnéd aztán megcsinálom.
Amikor arról van szó, hogy sok optikai dolgot csinálok az nem ugyanazt jelenti, hogy szakmailag értek is hozzá.
Sok-sok felfogóval , segédeszközzel rendelkezem amik az optikai dolgok gyártásához kellenek, de hogy ki kivel van és miért az a lencse kell oda abban sík hülye vagyok.

s7manbs8

Elvileg annyi lenne a lényege, hogy az okulár helyére bedugva, a kamera lencséjének tengelye a kijövő optikai tengellyel egybe essen és a tengely irányában lehessen állítani valamilyen hosszon. De ezt csak úgy mondom, nem kell lerajzolni, nem feladat, csak hogy miről van szó, a kamerán alul van egy menet, ami x, y, z koordinátával el van tolva az optikai tengelytől, ezt le lehet méregetni tolómérővel, és valamilyen felépítménynek ezt tartani kell normálisan, meg egy irányba állíthatónak kell lenni.