Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Igen, igazad van. A forgács nem 1-3um szemcseméret tartomány, inkább az ezerszerese. [#shakehead]

ebalint

A korom mióta nem éghető?

000000000

PSoft

Bármilyen hihetetlen de,én úgy tudom,hogy a közönséges rétesliszt,porcukor,vagy akár a babahintőpor is képes robbanni ha megfelelő a szemcsenagysága és a telítettsége a levegőben.

ebalint

Nem véletlenül tudod. /jól/

PSoft

Rabb Ferenc

A babahintőpor kivételével a többi valóban képes robbanóképes elegyet alkotni a levegővel. Mert mind éghető (a hintőpor nagy rész talkum - magnézium-szilikát - és éghetetlen)

Ebalint! A korom éghető, de túl durva szemcséjű ahhoz, hogy robbanhasson. Minél nagyobb a szemcseméret, fajlagosan annál kisebb a felület.

PSoft

Harminc évet dolgoztam lőpor,meg NC (nitrocellulóz)üzemben karbantaróként.
Ott nem lehetett "szórakozni" sem a sztatikus feltöltődéssel,sem egyébb mással.

me3ua0a6

Egyik kedvenc részem az Állítólag c. műsorból:
http://www.youtube.com/watch?v=yRw4ZRqmxOc&feature=player_embedded#at=74" TARGET=_fnew>Tejpor, avagy kávékrémpor belobbanása.

me3ua0a6

ebalint

" A korom éghető, de túl durva szemcséjű ahhoz, hogy robbanhasson."

Ez tévhit...

VighLajos

A szakdolgozatomat a valamikori ÁFOR-nál (mai MOL) írtam: tartálykocsi töltőberendezés távműködtetése. Megkaptam mindent hozzá, tanulmányokat az elektrosztatikus problémák vizsgálatáról is. A tartálykocsik tankolásakor, bármit is csinálnak, van elektrosztatikus kisülés, de olyan nagy abban a térben a benzingőz-koncentráció (felső robbanási határérték), hogy nincs berobbanás. Vizsgálva volt a keletkező kisülés energiája is, és -emlékeim szerint- ez is azon a határon mozgott, ami még épphogy begyújtaná a levegő-benzingőz keveréket. De az ördög nem alszik, a tartálykocsit össze kell földelni a töltendő kúttal.

ebalint

Úgy tudom, hogy menetközben az úton is folyamatosan "földelve" van.  

000000000

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni,hogy szeretnék csinálni egy nagy sebességű er-11-es fortunát,amivel nem csak gravírozni,hanem marni is szeretnék és ezért ti milyen "tengelykapcsoló" megoldást ajánlanátok?A sebesség univerzálisan változtatható lenne vagy áttétellel vagy frekiváltóval.Kozo-nak emlékeztek még a "kuplungos" fortunájára?Szerintetek bírná egy ilyen kuplung a marást is?Vagy inkább legyen valami szíjhajtású a fortuna,bár a nyomaték miatt nem tudom,hogy lehetne-e alkalmazni itt gömbszíjat vagy ti mivel vinnétek át egy 350wattos bl motor kb 35ezres fordulatát és erejét a fortunára?A fogasszíj szerintem ekkora fordulatnál már nem alkalmazható,de ha tévedek akkor javítsatok ki.Van egy ötletem még:szerintetek ha egy bevágott fém lemez "villa" lenne az egyik oldalon és a másik oldalon meg egy fém lemez az jó megoldás lehetne?A szög alatti hajtást valamennyire ki lehetne vele küszöbölni szerintem,de a működése megkérdőjelezhető.
Előre is köszönöm.

Szalai György

http://www.iramko.com/Kuplung" TARGET=_fnew>Típusok, fordulatszámok, teljesítmények.
A legtágabb fordulatszám és nyomaték tartományban kihasználható megoldáshoz áttételezni vagy kénytelen, hogy többszörözhesd a nyomatékot. Nagy fordulaton, poli V szíjjal.
Az ER11 limitálja a használható szerszám átmérődet, ha jól emlékszem 6mm-ben. Ez azt súgja, hogy 5000n/min fordulat alatt nem nagyon fogsz dolgozni?