Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Itt kapsz zajcsillapító anyagot. Ezek viszkoelasztikus anyagok többnyire öntapadósak.
A levegővel felfújt tömlő az alkalmas arra, hogy a direkt mechanikus csatolást csökkentsük, de az egész gép továbbra is rezonál és bizonytalan a helyzete. Csökkenthető a rezgés átadása ha kicsi a felület amin átadja (tüskéken áll mint a hangfalak), de én viszkoelasztikus anyagokkal csökkenteném a rezgéseket.

2vkx6unz

Bocs a link lemaradt:
http://www.dinitrolautohaz.hu/hangszigetelo.htm" TARGET=_fnew>zajcsillapító

Jozs

Én is hasonló helyzetben vagyok, igaz, nem 10. emelet hanem garázs. Az én gépem eleve gumilábakon áll, a rezgésátadás így nem annyira jelentős, viszont a működési zaj annál inkább. MDF lapból dobozt készítettem a gépem köré, aminek egyik oldala levehető ( hogy hozzáférjek azért :-). Még nincs teljesen kész, de belül hangelnyelő anyaggal szeretném még bevonni. A levehető olalon szeretnék egy "kémlelőnyílást" kialakítani plexiből, vagy üvegből.  
Ezzel az egésszel csak annyi a gond, hogy a keletkező porral ígymár valamit csinálni kell, tehát kellene egy elszívó ... ami persze újabb zajforrást jelent. Meg azt sem tudom hogy lesz, hogy eddig marás közben a zavaró forgácsokat egyszerűen csak lesöpörtem egy ecsettel, de ezután valahogy azt is automatizálni kellene. Nem egyszerű :-)

Jozs

Jozs

Én valami célzóberendezés félét szeretnék a fúrógépemre. Van erre valakinek jó-egyszerű-olcsó megoldása ?

jw8ykuay

Köszi! Ez tetszik. Nem olcsó, sőt, de ötleteket ad. Kicsit utána fogok járni ezeknek a lehetőségeknek.
Korábban érdklődtem egy- két hangtechnikai üzletben, de még az eladó is bizonytalan volt...
Egyféle anyagot tudott volna adni, de nem tudott arról sem infóval szolgálni, hogy milyen frekvenciatartományokban a leghatásosabb.

besirkyjh

Szia  

Hangnyelö anyagnak szivesen használnánk az olmot , vele szinte azonos hangnyelö a homok .Kis tepsi benne homok ( sima szürt ) és a homok tetején egy lemez ( nem és a tepsihez )amin a gép van .Csak egy ötlet .
Hangfalnál bevált .
[#nemtudom]

2vkx6unz

Az ólom NEM nyeli el a hangot csak minimálisan csillapít, nem sokkal jobb a csillapítása mint a vasnak vagy az alumíniumnak! Csak feleslegesen növeled a gép tömegét. Sörét szerűen alkalmazva valamivel jobb a helyzet de ott a csillapítást a sörétek mozgásba hozásakor nyel el valamennyit amit a sörét a súrlódás miatt hővé alakít. Na ezt csinálja az elasztomer is csak jóval hatékonyabban.

Szalai György

Az óvilágban, a süketszobát, egyszerű tojástartó tálcákkal némították. Teleragasztották vele a falakat és a plafont. Nagyon hatásos.
HiTech hangszigetelőkre nem pocsékolták a valutát, de Brüel & Kjær mérőrendszerre muszáj volt.

Jozs

Sajnos a garázsomban nem jellemzőek az üres falfelületek, ahova a tojástartókat felragaszthatnám.

Szalai György

A módszer valószínűleg egy gépszekrény belső falán is működik.
Régi górém kedvenc mondása volt: Nem azt akarom hallani, hogy mitől nem lehet, hanem hogy hogyan lehet mégis.
De ezek a mai spéci anyagok biztosan jobbak, már a víz és olajállóság miatt is.

keri

két laser merőlegesen, csíkba széthúzva, metszéspont magasságtól független és így beállítható. Kis teljesítményű, esetleg kulcstartó laser nem drága.

Egyébként jó ötlet, célzót tenni a fúróra, engem is bosszant hogy a fúró hegyével kell célozni, amit nem is látok pontosan.

Jozs

Ezt a csíkba széthúzós dolgot nem vettem teljesen :-) Kicsit körülírnád ? Köszi.

Szalai György

http://s.sears.com/is/image/Sears/00921920000" TARGET=_fnew>A fúrógépen a tokmánytól jobbra és ballra felszerelt vonallézerek fénye, jó beállítással, pont a fúró hegye alatt keresztezi egymást.

Szalai György

keri

Vannak holografikus lencsék amik a pont szerű lasert széthúzzák egy vonalra.
Talán plexirúd is alkalmas erre, de azt is lehet hogy forgatsz egy tükröt és az rajzol vonalat a pont lézerrel.