Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nana, nehogy azt hidd, hogy az orsó axiális hőtágulása jelentéktelen. Nézz csak bele a mappámba a rajzokhoz. csupán csak hossztól függ, hogy mennyire kell odafigyelni a problémára. Egy golyósorsó simán forrósodhat adott esetben. Mindkét vég csapágyazható ha a másik vég így van csapágyazva.

http://cnctar.hobbycnc.hu/LASLIE%20%28%20Eszterg%E1l%E1s%20%29/Rajzok/ors%F3v%E9g.jpg" border=0>

keri

Nekem kézzel mozgatva nem lett olyan jó.
0,05mm körhagyás volt, ezért léptető motorokkal forgattam mindent, úgy viszont sikerült 0,02ra csökkentenem a hibát, de leképesztően lassú folyamat volt...bár ilyen méretű kővel lehet hogy gyorsabb.

Amin gondolkodok, hogy nem lesz kúpos így a tengely? Hiszen elég nagy felületen érintkezik a kővel.

keri

bocs, Kulcsár úrnak akartam írni az előbbit.

Neked csak meg akartam köszönni az Amari címét. Valamelyik nap 40percet ténferegtem a környéken és vagy 20* elmentem a cég előtt mert én egy alumínium telepet kerestem, a nevét meg nem tudtam :)

besirkyjh

Szia Keri

Nem lessz kupos mert ( igaz a képen nem látszik ) de a könek csak a sarka éri a tengelyt .

Egyébként az ötlet Töled van ( köszönöm) .Frappáns gyors (ekkora kövel ) és pomtos .

[#eljen][#taps]

besirkyjh

Szia Laslie

Mint mondtam , igen van hötágulása minden anyagnak .De kell nekünk ezzel foglalkozni ?
Egy adot gépröl (adott paraméterekkel) van szo .Történetesen a bemutatott aluminium vázas golyos perselyes és POM anyás gépröl aminek csak az orsok eggyik oldalán van csapágy .
Kell itt foglalkozni a hötágulással?

[#ejnye1][#awink]

yuagaci9g

Azt, hogy foglalkozol e vele vagy nem, dontsd el magad!

Aluminium hotagulasa 0.000023/C
Acel hotagulasa 0.0000132/C
Ontottvas hotagulasa 0.0000114/C

Ez, ha utanaszamolsz,  
Egy egymeteres aluminium es egy acel alkatresznel
ha azonos homersekleten vannak, es teszem azt, 50 C fok valtozast feltetelezunk, 0.6mm a kulonbseg a ket hosszusag kozott;
Ezt vagy kibirja az orsocsapagy, vagy torik valami...
Ha egy golyosorso jol felmelegszik, a draga csapagyaknak bizony annyi! vagy valaszd az uszo csapagyazast, de a szazados pontossagnak akkor is lottek

yuagaci9g

Ezert mondtam mar parszor, aluvazas gepen ne feszitsetek meg az orsot, abbol semmi jo nem rosszmazik.

4um5b65d

Ha csak egyik oldalon csapágyas akkor nem kell vele foglalkoznod....

besirkyjh

Szia Lacibá

Most kapcsoltam , mit is irtam .Hülyeséget .

Tehát javitva : egy oros profi csapágyazása ha az axiális mozgást két csapággyal oldjuk meg EGYOLDALON és a másik végén központban tartjuk az orsot , mondjuk tügörgös csapággyal .
A különbözö hötágulás miatt nem is lehet igazán másképpen csapágyazni .

Bocsi . Igazatok van .

[#fejvakaras][#falbav]

svejk

Van valakinek tapasztalata, hogy egy 25 mm-es átmérőjű 2000 mm hosszú nem feszített orsót mekkor fordulattal lehet forgatni épp észel?

4um5b65d

350-nél már lengedezne a közepe. Én nem is merném forgatni ilyen hosszban..

svejk

Ez tapasztalat, vagy van valami táblázatod?

svejk

Vagy ezt ki lehet könnyen számolni?

4um5b65d

Dehogy, ez csak érzés. Tudom, hogy egy 0,5 és egy 1 méteres darab mit csinál, ahhoz már tudok viszonyítani. Nagyobb fordulatra ne igen számíts...

svejk

Aha..mint Jedi lovag a fénykardot mi? :)