Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

jw8ykuay

Hello!

Egy kicsit ritkán emlegetett dolog itt a fórumon: A hangcsillapítás.
A szerencsésebbek megoldják egy pár füldugó használatával, de talán nem én vagyok egyedül, akinek tekintettel kell lenni a szomszédaira is. (Panel 10. emelet.[#circling][#circling] )

A gép. amit építek kb. 30 kg. A léptetőmotorokkal egész jó rezonanciát lehet közölni a szomszédokkal.  
Egy filléres megoldás: A gép egy db. rétegelt lemezen áll és a lap és az asztal közé betettem egy kicsit felfújt kerékpárbelsőt.  
Az asztal felé- és ezáltal a beton felé- , átadott rezgések drasztikusan lecsökkentek. (És a gép is viccesen ringatózik mozgás közben néány mm-t.)
A gép fölé pedig tervezek- majd... készíteni egy plexi dobozt, ami valószínűleg puha szivacson fog az alsó éleivel felfeküdni, a gép érintése nélkül. Hogy engem se zavarjon annyira a zaj.
Szívesen olvasnék más megoldásokat- és véleményeket, ha vannak!

KoLa

[#eljen]Lakótelepi EVOLÚCIÓ - Nagyon ötletes [#eljen][#eplus2][#nevetes2][#wave]

000000000

Igy néz ki megcsinálva (kb 90cm)http://cnctar.hobbycnc.hu/Autotec/fej2.JPG" border=0>

jw8ykuay

Szalai György

Gratulálok az ötletedhez. Főleg a frappáns, egyszerű megvalósításhoz.
Nekem is eszembe jutott hasonló ötlet, de más okból.
Ha képes rá a gép, akkor a gyors irányváltásokkor, a rakétaszerű gyorsítás-lassítások igénybe veszik a gép, főleg a híd illesztéseit. Ez sokkal nagyobb igénybevétel, mint amit maga a forgácsolás okoz.
De ha az egész gép valamiféle légrugókon (vagy víz) szabadon lebeg, billeg, akkor sokkal kevésbé. Így gyengébb és könnyebb gépszerkezet lenne építhető, ami jóval dinamikusabb mozgásra képes.

skwby94ub

Rétegelt lemezt(fa) és gumilapot szoktunk használni zajcsillapításra. Szivacslemezt most alkalmazunk először- kíváncsi vagyok a hatására. A gépet pedig gumibakra kell tenni, a stabilitás miatt.
Nehogy repülőgép legyen...  

jw8ykuay

Köszi. Az eredeti megoldást mérőgépeken láttam, ahol sűrített levegővel töltött géptalpakon "lebeg" a gép. igaz ott a gépet kell megvédeni a környezeti rezgésektől. Nálam fordítva. De nem panaszkodik a szomszéd.[#smile]

Érdekes az elképzelésed, szerintem van benne ráció. Persze valamiféle korlátok között kell tartani a dolgot. Nem csak alulról, hanem oldalról is támasztva a gépet. Azért a gépet a lehető legmerevebbre kell építeni az anyagi lehetőség és az igénybevételek figyelembevételével. (Nálam a 100x100x100 mm munkatér a 30kg.)

jw8ykuay

Nekem valami esztétikus megoldás kellene, ami nem rontja (tovább) a lakás összképét, (mégsem egy műhely, vagy garázs :) ).
A szivacslemezen már én is gondolkodtam. Ha egyre gondolunk. Sűrű, de mégis puha, nyílt cellás, gumiszerű tapintású anyag?

Szalai György

Rakhatnál egy képet a gépedről. Milyen anyagokból épült, amitől 30kg, ha egy köbdeciméter a munkatere? Nagyon kemény anyagokat munkálsz vele?
Nem szeretek másra hivatkozni, ha nem idézhetem pontosan, most mégis megteszem, lehet, majd kapok érte. Tibor45 többször célzott rá, hogy a hobbi gépvázak viszonylag alacsony mechanikai ellenálló képessége komoly limitet jelent a milliszekundum nagyságrendű gyorsítás-lassítás esetén. (Görbül, szétesik a gép) Álláspontjával egybevág, hogy a gépépítők is többször nevezték meg gépvázuk aggodalomra okot adó viselkedését, a dinamika korlátja ként. Nem tudom feloldani a hatás ellenhatás törvényét, de irányíthatom az ellenhatást kevésbé kártékony irányba. Innen jött az ötlet, lengjen az egész gép, lengéscsillapítókon.

Hatásos vibrációszigetelést alkalmaznak a lemezjátszókban és a stúdió mikrofonokon. Rugó. Nálad: Tepsi a gép alá, négy sarkába négy tartó bak, rá kúpos gumi rezgéscsillapító, vagy rugóra felfüggesztés. De lakásbarát és igazán halk csak a hangszigetelt dobozolástól lesz.

http://www.lord.com/portals/0/vibrationMotionNoise/miniature_mounts.pdf
Elegáns megoldás.
Van nekem ettől a gyártótól négy darab bontott, leginkább a 7.old. 2/a ábrához hasonlító, de felcsavarozható szárnyú, mint az első oldal képén a középső. Cserélhető is.

Rabb Ferenc

A Bricostore-ban láttam (de talán máshol is) mosógép alátétet. 60*60 cm, kb 2 centi vastag gumilemez. Szerkezetét tekintve a parafára emlékeztet, tehát gumidarálék összepréselve. Nézz utána, hátha elnyeri a tetszésedet... Ami esetleg nem tetszik, hogy 3000 pénz körül mérik :-(

jw8ykuay

Hát sajnos képet nem tudok feltenni, mert a fényképezőgépem tönkrement. :( Összevágok Acadból a sok verzióból egy olyat, amire hasonlít is a gép. :)
Azt hiszem alatta marad a kerékpárbelső. Maximálisan bejött, csak el kell rejtenem. Azért köszi a tippet!
Ami érdekesebb most már, az a gép bedobozolása.

jw8ykuay

Gyorsan kivettem alóla a gumit és elkezdtem emelgetni a fél végét, na meg összehasonlítani egy 10 kg- os kézisulyzóval![#vigyor3]Ott körül lehet a súlya. (Mérleg nincs) Sok sok 80x40- es aluprofil, (nehéz kivitelű) plusz komolyabb 80x40- es Al. "L" idomok, öklömnyi bontott léptetők, egyenáramú áttételes főorsó, mindenféle lin. vezetők.

jw8ykuay

Köszi a tippet! Ilyesmi gumilapom van, de nem az igazi.

Szalai György

http://fenntarthato.hu/epites/termekek/adatbazis/g-burkolat-termek-ar2005.pdf
Van ebből egy dupla T gumitéglám. (Néha előfordulok náluk.) Ugyan az az anyag, mint a mosógép alátét. Biztosan elnyeli valamilyen hatásfokkal a rezgéseket, de milyen frekvencián mekkora a csillapítása, hol a legnagyobb? A mosógép a centrifugálás dobfordulatától fellépő sinus alakú vibrációt kelt, ami a gépen belül már erősen csillapított. (rugókkal) Harmonikus tartalma szinte nincsen. Erre jó lehet a darált gumi. De a mosógép alátét két centi vastag, ami nagy amplitúdójú rezgések elnyeléséhez kevés. A mosógépalátét gumit nem annyira a vibráció ellen, inkább a vibráció okozta helyváltoztatás megakadályozására találták ki.

Ha jobb kell, mint a széles frekvencia spektrumban jól szigetelő légtömlő, akkor ismerni kéne a vibráció frekvenciáját, amplitúdóját és harmonikus tartalmát, ennek megfelelő gyárilag minősített, méretezett szigetelő bakot beépíteni. Nem egyszerű.