Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

A mostani vezélőm is elég jól sikeredett, aztán Antal Gábor fórumtársunk beleültette a bogarat a fülembe ezzel az enkóder dologgal. Azóta ezen jár az eszem. Na majd igyekszem foglalkozni a témával.

besirkyjh

Megnéztem a linket  

A vevöszolgálatnál van egy haver csaj ( Kulcsár Boglárka ) csak Ö még nem tugyja .Majd holnap .

Itt van Debrecenben egy cég aki árul méretre vágva is .Ennek az asztalnak a kilos ára 3800ft brutto lett volna ,de vágva 7800ft-ra jött ki .Nem volt nehéz döntenem hogy melyiket válasszam .2db 10mm-es az még jobb a Tiedhez .
Egy rahedli M5x20-as süllyesztettfejü imbusz csavar és máris olyan szép lessz mint az enyém .Csak az also 10-esbe vágod a menetet .

Ugy döntöttem hogy csinálok még ilyen gépet van még kettöhöz anyagom .Majd lessz vele valami .

[#awink]

besirkyjh

Hát ez az .
Ezért kéne már valamit konyitani hozzá hogy esetleg direktben egy 6-10mm golyossal használhato-e .A másik motor 3000-es de 0.1Nm majdnem ugyan az de "Z"-nek jo lenne .

Megfogom csinálni a kapott szervo vezérlö rajzot és a proba majd eldönti hogy jo-e .
[#fejvakaras][#nemtudom]

Jozs

Tibor valószínűleg irónikusan kérdezte a fénykép alapján hogy csak az egyik vége van-e csapágyazva, bennem azért felmerült néhány kérdés. Azt hiszem mehetne a "Kezdő vagyok" topicba is, de talán nem baj, ha ide írom.
A kérdésem pedig az lenne, hogy a menetes v. golyós orsók végeit hogyan szokták csapágyazni. Úgy gondolom legtöbbször mind a két végüket, de a tengelyirány elmozdulás ellen mindkét végen szok lenni rögzítve, vagy csak az egyiken.
Mert ugye két végen rögzítve stabilabb a rendszer, viszont közrejátszhat az orsó hőtágulás miatti hosszváltozása, ami problémát okozhat. Köszi.

Jozs

000000000

sziasztok!Zoli nagyon jo barátom és földim,és nem szoktam vele ironizálni!:)))ugye Zolika??!!:)))a menetes orso kétvégén csapágyazva modszerhez nagyon pontos tengely vég kidolgozás kell,mert ha mondjuk az esztergályos kicsit trehány munkát végez,és űtni fog az orso,akkor ott gondok lesznek!nézd meg a V.bodi gépét ott is egy oldalt van csak csapágyazva,és szuper a kis műszer!:)))

besirkyjh

Szia  

Tetszik a gondolat ( hötágulás ) , ez igy igaz ahogy mondod van neki .De kell ezzel foglalkozni ? számottevö ez a hötágulás ?mekkora hö lehet egy golyos vagy más orsonál hossz irányban? Ezek az elvek , igazak de nem kell velük nekünk foglalkozni .

A két csapágyas modszer jobb ha nagyobb axiális erönek van kitéva az orso de ott már akkor müanyag anya sem használhato hanem bronz vagy golyos orso .Erre a gépre a 3 garnitura golyos orso kétszer annyiba kerülne mint az egész gép .

Mindent lehet de vannak ésszerü határok , mit mivel lehet párositani és ezt csak a feladat dönti el nem más .Elöször határozzk meg a feledatot utánna a követelményeket és a többi már adodik .
Ha csak egy csapágyat használsz és normális minöségü csapággyal csinálod akkor semm gond nincs a hosszirányu mozgással .

Még valami  

" Mert ugye két végen rögzítve stabilabb a rendszer, viszont közrejátszhat az orsó hőtágulás miatti hosszváltozása, ami problémát okozhat." akkor most holkell használni a gépet szobában ? hányfokon ? van egy csomo féle anyag benne amiknek különbözö a hötágulása .Érdemes ennyire mélyen bele menni ?Sokkal nagyobb gondot jelent egy vázat ugy megtervezni és megépiteni hogy az használhato legyen és ne keljen kompromisszumot kötni és ehez ezeknek a mély dolgoknak nincs is köze .

Ha csapágyazod mind a két végét akkor már érdemes is rögziteni szintén mind két végét .Ami nem is olyan egyszerü ( ne feszüljön össze vagy ne legyen laza a hossz illesztés ) .
Álltalában azért tesznek bele két csapágyat hogy az orso ütését ami ( elvileg nincs ) kézben tugyják tartani .Nagyobb fordulatoknál ( 1500felett ) már biztos nem alkalmazhato az egy csapágyas rendszer , tehát szervonál ez kizárva .Egy 7-800fordulaton használt léptetönél viszont használhazo és célra vezetö .

Milyen géped van ?

[#integet2][#awink]

besirkyjh

Látod közbe meg jött az ironikus barátom .

Neki lehet , nagyon isismeri a dörgést csak mostanában ritkán van erre felé ( az okát tugyjuk ) ( tevezi a jövöjét ) .

Amit ir az esztergályosrol pontosan igaz de tényleg nemolyan egyszerü nagyon pontosan tengelyvéget csinálni ( kel hozzá rutin rendesen ).

[#eljen][#taps]

besirkyjh

Csak félve merem megmutatni hogy én hogyan csinálom százados pontossággal a csapágy illesztést .
Ez egy 10x3mm-es trapéz orso és 2db 10mm-es furato golyos csapágy ,eltart egy darabig de megéri .

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/Alkalmaz%E1s%20vegyes/IMG_0218.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Kulcsar%20Zoltan/Alkalmaz%E1s%20vegyes/IMG_0221.JPG" border=0>

Apro trükkök amihez rutin kell és sokat olvasni ezt a forumot az elejétöl mindent .
[#eljen][#nezze]

Jozs

Értem. Nem vagyok gépész, csak próbálom használható formára alakítani az agyamban, amit innen-onnan hallok :-). De tényleg logikus, hogy egy 500 mm körüli orsóhossznál nem lehet számottevő ( a mi viszonyaink között ) a hőtágulás. Magi István féle bútorlap gépem van, azt próbálom "korszerűsíteni". Abban ugye sima metrikus menetes orsók vannak, nem nehéz rajtuk rögzíteni két anyával a csapágyat. Illetve nehéz, mert az anyák a pontatlanságuk miatt nem pontosan merőlegesen rögzítik a csapágyakat a tengelyre ... de ez egy másik történet :-)

A pontossággal kapcsolatban még eszembe jutott, hogy a szánt vezető rudakat is eléggé pontosan kell rögzíteni, hiszen ha a távolságuk akárcsak pár tizeddel is eltér a két végen, akkor megszorul a szán. Ezt a pontosságot simán úgy oldják meg, hogy a két lapot, amibe a rudak becsatlakoznak egyszerre fúrják ki, vagy szokott lenni valami "finomhangolási" trükk is ? ( Sajna ez a képekből nem derül ki. ) Köszi.

Jozs

iezx50gsm

Én féltem az ilyen megmunkálástól, de képeidet látva nincs lehetetlen, csak tehetetlen...
Gratulálok  [#integet2]

000000000

ezekett egyszerre furják,és az y tartokat is,meg a Z-t is!az orsonál talán a leg fontosabb az axiális koty mentesség,és ha esetleg radiálisan űt akkor a csapágy házat nagyobbra kell furni,és jo féle rugalmas perselyt késziteni hozzá,ez persze csak max.tizedes  eltéréseknél elképzelhetö!

besirkyjh

Pontosoan .

Az egész mechanika a párhuzamosságrol és a derékszögröl szol.A tized milliméter már szinte szoba sem jöhet .Ha az eggyik végén szorul akkor a másikon lötyög és használhatatlan .

Ha házi körülmények között akarod megoldani a párhuzamosságot polo felgyür vállig és hajrá ( sok sok hiteles mérés és türelem kell hozzá ) de mint a Misi is irja nincs lehetetlen csak tehetetlen ....

Ez a gép CNC-vel lett furva és megmunkálva .Nem volt semmi pronléma 0.01mm pontossággal furni a párhuzamot a rudaknak .

Ha szintén otthon csinálod , össze kell fogni a tartokat és össze jelölni és egyszerre furni öket figyelve a meröleges furásra .Késöbb ha kell még lehet korrigálni kicsit pl: a tengelyvégek csiszolásával .

Használd ki hogy az a gép párhuzamosan van vágva ( lapszabász mühelyben készült a méretre vágás )és arra probálj vezetöket tenni .

Ebben a topick-ban menj vissza pár oldalt és találsz egy MDF gépet nézegesd meg a fotokat hátha találsz valamit amit tudsz használni .

[#nezze][#integet2]

Jozs

000000000

komám nem dicsértem meg a videodat!:)))remek a minősége,és nagyon szemléleletes!:)))ügyi vagy!:)))

robroy007

Szia  Miki!

Őket is zaklattuk az anyagbeszerzés során csak nagyon lassan morognak náluk a kerekek

pedig jók lettek volna az áraik vastaglemez vágatban is