Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

0gbwyh99

Fecskefészek ? [#vigyor1]

0gbwyh99

KisKZ !
Ilyen vastag anyag heggesztésénél persze hogy ragad az elektróda ! Célszerű olyankor feljebb tekerni az ampert . Ha meg mindíg nagyon ragadós fajta (ampertol függetlenül) , akkor itt az ideje valami minőségesebb elektródát venni , lehetőleg rutil fajtát (az nem a gyártó neve hanem a típusé) ! Ja , és nagyon száraz helyen tartsad őket , ha nedves akkor is cudarul ragad ! Kérjél tanácsot a szakboltban hogy szerkezeti acélhoz milyen ESAB elektródát ajánlanak .

0gbwyh99

Nem tudom hogy szépmagyar nyelven szerkezeti acélnak mondják-e a zártszelvény és többi profilokat , de én arra gondoltam . Az jó a "kazánlemeznek" is .

4um5b65d

KisKZ fórumtárs !

Azonnal utasítsd vissza Svertel fórumtárs #5132-es hozzászólását, mert azt sugallja a fórum többi tagjának, hogy nem tudsz hegeszteni....
És akkor oda az imázs....[#nyes]

0gbwyh99

OK , viccelünk , de a vicc után konstruktív kritikát és/vagy tanácsot is illik adni az embernek , persze ha tudok/tudunk .[#crazya]

4um5b65d

Nincs ezzel semmi gond, Péter bá érti a poént, ebben biztos vagyok.
Régebben én is sokat taknyoltam az elektródával, igaz nekem mindig az volt a gondom, hogy nem tartottam elég lapos szögben a "drótot" aztán salak több volt a varratban, mint fémtartalom.....

43pbwjg8s

Szia István!
Ezt köszönöm! Mármint a tanácsot.
Közben egy páran már meséltek erről, de soha nem gond ha többen mondják.
Tulajdonképpen ez volt 20 év után az első hegesztésem. :)
Nem szégyellem hogy ennyire banyek vagyok hozzá.
Azáta gyakorlom (és továbbra is rosszul megy. :) ).
Na de komolyan jobb már.
Az elektródából már kerestem a rutilt, de most nem vagyok túl anyagilag és nem tudok egy nagy csomagot venni. Ami van azt meg el kőn használni. Ezt jól becsomagolva szárazon tartom.
Valami a technkiámban rossz, mert van hogy gyönyörű lesz a varrat, van hogy csak fröcsögés van mindenfelé.

43pbwjg8s

Hú ne tudd meg. Pedig aliug tudtam elvinni a szemetesig mert annyira tele volt már. :)

43pbwjg8s

Egyébként ez a váz ugy készül (régebben erről írtam is) hogy csak ugy elkezdtem hegesztgetni, hogy valahogy jöjjek rá, hogy hogyan is kellene.
Aztán... Aztán elkezdtem ugy rakosgatni a darabokat, hogy egy vázszerűség jött ki belőle.
Nem volt szíven kihajítani, mert attól hog ya varratok ilyen ócskák, attól még rendesen egyben van.
Elkezdtem kivágdosni belőle faragni.
Aztán beletettem egy lineáris mukahenger mechanikai részét. Aztán csak úgy rakosgatom bele amit találok itt ott. HA kell kivágok belőle itt ott..
Amolyan origami szerű lett már.
De van ennél csúnyább varrat is rajta.
Nagyon nagyon gyakorlatiatlan (hű ez a szó!!!) vagyok sajnos)
Ismerve magam a saját hibáimból tanulok a legtöbbször. Ugyhogy mint a gyerek pakolgatom össze ezt még (bár a fagép azért adott valami alapot már) és ha valami rossz akkor rossz. Flex elő és kész.
mos is elakadtam e miatt a csapágyház miatt:
Bár már van ötletem, de azt is tudom, hogy egyszerűbb lenne csinálni egy másik lapot csapágyfészkekkel együtt.
Csak nem tudok nagy átmérőt fúrni/marni. :(
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/femvaz1/femgep_X_1.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/femvaz1/femgep_X_2.JPG" border=0>

0gbwyh99

Hát igen , nem mindegy hogy vízszintesen vagy függőlegesen heggeszt az ember , és amit Laslie is mondott :  
"nem tartottam elég lapos szögben a "drótot" aztán salak több volt a varratban, mint fémtartalom....." , no meg fröcskölés .
A fröcskölés lehet akár rossz minőségű elektródátol is .  
Ha nem akar meggyulladni akkor egy darab vason előbb melegítsed meg (húzogassat rajta amig megnem indul az ív) , utána gyorsan kezd "élesben" a heggesztést .

43pbwjg8s

Igen. Ezt szoktam teni.
Az áramot megpróbálom egy kicsit feljebb vinni, de most pl 2-es pálcához 3-asra van állítva a trafó.
trafó....
Ez is csak egy vacak, "legolcsóbb" fajta. De, azért néha sikerül vele szépet is csinálni.
A többit pedig gyakorolni fogom.
Pedig volt már felajánlás arra is, hogy megmutatják nekem hogy hogyan is kell csinálni ezt rendesen, de nagyon nehezen tudok itthonról elszabadulni sajnos.

0gbwyh99

Az a tuti ! Vidd magaddal a hegg. szemüvegedet és kérd meg hogy minden helyzetben mutassa meg hogyan és milyen szögben kell a pálcát vezetni , aztán csak lessed .
Na , OFF vége !

4um5b65d

Még1 tanács hegesztéshez.
Fogod a pálcát, odaállsz a szürke köszörűkőhöz és félbeköszörülöd az élén, aztán amelyiken nincs az elektróda fogónak hely ott lekapod a kővel a bevonatott. Próbáld csak ki mennyivel könnyebb rövid elektródával varrni, főleg tanulási szakban. Amúgy 30 fok körül tartsd a pálcát, vagy alatta. És tudatosan figyelj oda, hogy ne emeld feljebb. Valamiért kívánkozik a pálca feljebb, de nem szabad hagyni. A pálcákat meg tedd ki a napra 1-2 napra. Persze éjszakai műszakban ne hagyd kint.

4um5b65d

Persze úgy tedd ki, hogy kiteríted, nem pedig dobozostól.....

43pbwjg8s