Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia Lámpás!
Ha esetleg kopik a persely, van éllításim lehetőséged?

yuagaci9g

Nincs allitasi lehetoseg, de en meg nem lattam  
teflon betetet tukofenyes acelon elkopni, arra nagyon sokat kell varni.  
De, meg mindig konnyebb ma ket csereperselyt csinalni, mint bonyolitani a szerkezetet.

nb8v4eyzr

Helló!
Köszi a segítséget!
Mellesleg nem úgy van, hogy ez a danamid kopásállóbb mint az acél? Vagy csak valamilyen lágyabb vasaknál? Mintha valahol ezt olvastam volna, de nem biztos.

ra8nsmk6w

Kopni én sem láttam még jól méretezett teflon vagy danamid perselyeket, viszont extrém igénybevételnél a müanyag  szinte kifolyik a terhelés alól. Ami a perselyt oválissá formázza.Ezzel a jelenséggel már több helyen is találkoztam. Nem gondolnám, hogy ez a probléma körültekintő tervezésnél és megfelelő gépsúly esetén a jelen alkalmazásnál előfordulna.

yuagaci9g

Ez igy van.  
Ezenkivul azt sem art megfontolni, hogy a muanyag az rugalmas, minel vekonyabb retegben kell alkalmazni,  minel nagyobb alatamasztasi feuleten rogziteni.
Es nagyon nem szereti a melegedest, mivel hotagulasa sokszorosa az acelnak, megszorulhat.

000000000

AZ X és Y Átm 25-ös, a Z Átm 14-es keménykrómozott, polirozott hidraulika tengelyek.Sajnos  pontosan ezért nem használhattam golyós vagy bronz csúszkákat félve, hogy megeszik a tengelyt.
Az M14-es  anyáim is teflonból készültek.  

000000000

http://st0.extra.hu/b/bo/bodika/1196000415_12a2d2dba4fb8483f9ac349c4c19a361/1199475164_f3c2943595545090bcc52dd74488f364.jpg?rnd_id=1214444" border=0>

bmejdz9nu

X-kereszt tengely azaz Z emelő... (azaz egy gép a Z-tengelyen áll vagy bukik :)

Mivel a Z-tengely mozgása (tesztjeim szerint) rezonancia biztosan nem lehet több mint 100mm... (minél kisebb a célhoz... annál jobb!)
A 200mm-es teljes Z-tengely megoldással több pontatlanság is keletkezett volna...  
Persze egy igen-igen nagy merevítéssel és ezáltal borzasztó nagy súly... (min. 100Kg-os Z-tengely...:) ami ugye szinte lehetetlen...  
Az össszefüggés nem lineáris - sokkal rosszabb a helyzet!!! de volt más gond is... de az hosszú...

de... 200mm volt a cél, amire egyben talán soha nem lesz szükség... így 100+100mm-es lett a Z magyassága...
Az emelés gyakorlatilag két fokozatú... 0 vagy +100mm... a megemelt Z-re forgató tengely ill. satu alkalmazásakor lesz előreláthatólag szükségem...
A végállások (kalibrált - hézagolható - állítható) ütközökkel van megoldva... az emelés kézi tekerős lett csak :) egyenlőre...

Megoldások: THK vezető (ami csak vezet, nem az tart.), TR16/4-es trapézmenet bronz anyával ... a kottyanás itt ugyebár nem számít mert az alsó és felső állásban nekifeszítős ütközés + megszorítás (ez még nem látható)... tengely csapágyazás alul és felül...
A tartó 12mm + 30mm +12mm aluból van... azért van ketté osztva, hogy a rejtett kereszt tengely felcsavarozása megoldható legyen a felső rész leszerelésével...  
... A többi részen a csavarozás mellett még fémragasztva is lett = 54mm! ... és még egy kereszt merevítő 40x40-es alu is lesz a kereszt tengely közepénél (alsó állás)... csavarhelyek (4+4) már láthatók.

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Kepek/X_emelo/X-emelo_09.JPG" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Kepek/X_emelo/X-emelo_14.JPG" border=0>

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Kepek/X_emelo/" TARGET=_fnew>TOVÁBBI KÉPEK ITT ! :::: szerelés közben is..., hogy átlátható legyen a megoldás...

000000000

Szép munka! Olyat kérdezhetek hogy ilyen 10-15mm-es lemezt (amiből az alsó része van) honnan lehet szerezni, vagy venni? Persze amit én gondoltam az jóval kissebb lenne...

bmejdz9nu

Hát nem is lemez... hanem 12-es alulap... itt sopronban hozta egy ismerősöm...

000000000

[#taps][#taps][#taps] Nagyon szép munka! Gratula!

000000000

Azért köszönöm! azt hittem lehet ilyet venni valahol... bár biztosan lehet, csak a "boltban" 1000x2000mm-es táblát adnak, ugye jój tudom? Az pedig egy kicsit sok lenne.. :)

000000000

Én is gratulálok! Tekeréskor vajon könnyen befeszülhet (nem sérül a mechanika)?

bmejdz9nu

[#smile] Előre láthatólag... mert ugyebár a kereszt konzol még nincs raja...
Szóval szépen és egyszerre kell tekerni (ezért is akartam "dual" szervómotorosra :)... de annyit (menet közben) engedni fog... (sajnos, gondolom :)... kétkezes... és sokszor nem kell (gondolom) emelni... csak a forgatónál... tehát a probléma alkalomszerű...

Egyújabbgépépítő

Régen az ALCAN 10-es alut kis méretre is levágott. Valamint volt náluk hulladék is.