Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

yx5zjs8he

Hobby kategóriában még nem láttam, iparit elég sokat.
A szerszám befogó kúposan illeszkedik a főorsó furatába (azt hiszem MK40 szabványú). A kúp végén egy gomba-fejű csap van. A főorsó furatában  végigfut egy behúzószár, melyet egy köteg tányérrugó húz felfelé. Végén körmös (vagy újabban golyós) mechanizmus van, amely kapcsolódik a gombafejű csappal. Ahhoz, hogy a szerszám kivehető legyen a behúzószárat a rugók ellenében le kell nyomni, ekkor a körmös mechanizmus elengedi a szerszámbefogót és az kivehető. Ezt végzi az orsó tetején lévő pneuhenger.
Az erőről: általában 2-3db  kb 120mm átm. dugattyú tandemben működve, 6 bar-on működve 8000-10000 N. Fémipari cnc-ken hidraulikával oldják meg.
A szerszámtár általában tányér-szerű alkatrész, külső pontjain tájolva, rugalmasan rögzítve (sugár irányba kihúzhatóan) vannak függőleges tengellyel a szerszámbefogók, 8-12-24 darab.
A tányérnak saját pozícionált hajtása van, lényegében még egy tengely.
Szerszám-cserénél a tár beáll pozícióba, a főorsó megközelíti, majd lassú járattal oldalról betolja az üres helyre a szerszámot. Ezután a behúzószár old, a főorsó most már szerszám nélkül függőlegesen felemelkedik. Befordul a tányér a szükséges pozícióba, a főorso lemegy az új szerszámért, behúzószár rögzít és az orsó oldalra mozdulva kihúzza a szerszámot a tárból.
Fémiparban használnak egy másik ötletes módszert. Itt a szerszámok egy egyenes mentén, a megmunkálótér szélén vannak tájoltan elhelyezve, innen veszi fel, teszi vissza a főorsó. Egy tengely megtakarítva.

bmejdz9nu

Mindenki álma... az automata cserélő... jó téma... de eddíg itt senkinek sem sikerült... ez a rossz hír...

Rinaldo

Szia tajeno,
Küldj mail-t, küldök részletes rajzot.

bmejdz9nu

Ez így van... te tapasztalt szaki vagy...
A megoldás A HF motoron is van... csak nem SK40-nel hanem egy ugyanolyan de kisebbel...
A HF motor leírása a szerszámcseréhez úgy van ahogy írtad... 5,5 bar kell neki...  
De még senkinek nem sikerült "amatőr" gyakorlatban megcsinálni...
Talán ezeket a szárakat amiket én is és Balu is vett.... egy másodlagos (ER16) patronba cserélgetni? .... és ezt automatizálni...
Pedíg a programok ismerik a szerszámcserét és a szerszám hosszn mérést is... (nekem. WinPC-NC Economy)

udr95i4vu

Köszi a sok infót
Szerintem is sok embernek az álma
Belemerülhetnénk akár egy új topikkal is!!!
Rinaldó én is kaphatnék részletes rajzot?Feltéve ha arról a témáról van szó(1371)köszi
Üdv
Abit

Rinaldo

bmejdz9nu

A "talis" szerszámcserélős rajz fent van az ftp-n azt hiszem... olyan mind...

De szerintem lehetséges más megoldás is... de egy biztos csak a szerszámot a maró szárat nem lehet cserélni... befogatva valamibe ... csak úgy...

svejk

Pedig hobby szinten úgy lenne értelme és költséghatékonyabb is. Képzeld el az összes 1/8-os szárú minimaródat felsorakoztathatnád az asztal szélén, egyéb költség nélkül. Azok a színes gyűrűk is a befogás miatt vannak rajta.
A plusz befogó a futáspontosságot is gyengítheti.
Én úgy tudom elképzelni mint az ER patron csak nem menetes anyával húzná be hanem valami kis hiraulika.
valahol láttam olyat is hogy az ER-es patron saját anyáját használták, valami dörzshajtással húzta -lazította az anyát

bmejdz9nu

Igen... de tudod két HF motort láttam az elmúlt héten. Mind kettő automata cserélős...
A régebbi úgy ment ahogy irod... az újabb pedíg a kúpot is cseréli... Miért változtattak rajta?
Mindkét motor ugyanaz a cég gyártmánya: Precise.

A második HF motor az enyém... szerszámcserélős... olyan kúp van benne mint az SK40 de kicsiben.... a megfogás olyan mint a talin a rajz... korrektül működik... 1 azaz egy patronom van hozzá... nem merem megírni az emailt a gyártónak mennyi ennek darabja.... mert kellene még... nagyon spéci a magas fordulat miatt olyan kiegyensúlyozás van benne hogy ezt nem lehet reprodukálni... mert ha nem ok. akkor a csapágyak mennek a másvilágra... és ott a vége a motornak...  

A második amit írsz... ezen töröm a fejemet... pont úgy látom ahogy te is... de hogy afe..be legyen??? Olyan egyszerűnek látszik... de mégsem... pedíg nem is akarok nagy fordulatot...
Érdekes... még a neten sem láttam, hogy valaki csinált volna ilyet... de olyat(!), hogy árulni is merné.... miért??? sok a kérdőjel?
Itt sem sikerült még senkinek...

yx5zjs8he

Rinaldo
Igen, ez az elv. Kössz a rajzot.

bmejdz9nu

tovább írom...
A "megmunkáló központokban" más elvet használnak...
Nem sétál a fej a szerszámért... egy sínen vannak és tologatja a sínt...
Azt is megoldották, hogy a marómtor egy szervó motor is egyben... azaz beáll abba a pozicióba...hogy a szerszámfej és a szerszám csatlakozzék... ugyanígy teszik a forgatóval... eszerga tokmány is (nagy fordulat) és forgató (4.tengely) is.... ez is egy megoldás lehet...
Ha megoldanánk a fél világ felnézne a magyar CNC-sekre !!! Sőt... szemtelenül... pénzt is érne...

Rinaldo

tajeno
Nincs mit,...tanulmányozd és ha netán megépíted írd meg a tapasztalatokat.

bmejdz9nu

Talán ha belinkelnétek...

Rinaldo

Ismered a talisról van szó, semmi extra.

udr95i4vu

hol lehet megnézni mert én a talin nem vettem észre
tudja valaki a cimet?