Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Egy gagyi, műanyag, tized milliméter felbontású tolómérő. Ajándéknak vettem párat a tescoban mert el volt rontva a vonalkódja: reszelőnek adták pár száz forintért. :-)

vjanos

Annyit akkor megért :)

svejk

Jó, jó elhiszem! :)
Hogy van nektek ilyenekhez ügyességetek/türelmetek!?

Csuhás

Hobby, egyszerűen szeretek vele piszmogni. Azután jó használni, és büszkélkedni vele. :-)

Szalai György

Szép lett és biztos kézreálló.
Egy ilyen, ennyiért nem lett volna elfogadható?
http://epitkezes-kert.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/keziszerszamok/meroeszkoz_meromuszer/tolomero_mikrometer/talpas_elorajzolo_tolomero_1_50_pontossagu_350_es_2148510110.html

A talpatlan tolómérőmön a digitális kijelzőt már én is könnyebben leolvasom, de mire használnám, addigra lemerül a gombelem.
Akkor előveszem a hagyományos tolómérőt, meg a nagyítót. Miért nem szerelem rá fixen, azt nem tudom.
Hiszen az egyetemes szögmérőn is van gyárilag nagyító. Akkor lehet, hogy az nem szégyen?

Csuhás

Igen ilyent vadásztam már egy ideje de mindig lemaradtam róla. Normál tolómérőben azért vettem nemrég egy mitutoyót mert az nem merül le mindig.
( Kb a tizede az áramfelvétele mint egy kínainak )
Ezen a talpason még nincs kifúrva de az aluba belefér egy fészek egy AAA elemnek, ha gyakran lemerül akkor azt használom majd. Egyébként lehetne a normál tolómérőhöz is 3d printerrel elemtartó kiegészítést nyomtatni akkor nem merülne le olyan hamar.

Motoros

[#eljen]
Nekem meg van egy eredeti gyárim kis hibával és azt is lusta vagyok rendberakni. Pedig jól jönne néha.
.. viszont van zsír kalodám [#crazya]

vjanos

Ha megrajzolod, kinyomtatom :)

keri

Megelőztél :)
Szóval akkor már ketten is vagyunk rá.

Nekem elég egy skiccrajz is, szívesen berajzolom számítógépre.

Csuhás

Hmm, rajzolni nem tudom de elmondom: Képzelj el egy kinai tolómérőt aminek az ülepére rátettél egy 3a elemet és egy kis bliszter fóliát szívattál rá.
Egy ilyen alkatrész kell, az elem be van forrasztva két huzallal, úgy se kell gyakran cserélni, és a műanyag hosszabb csavarokkal az eredeti alsó résszel együtt van felcsavarozva a helyére.

keri

Nekem jó a képzeletem, de hány éves a kapitány? :)
AAA elem akad azzal ne foglalkozz, csak hogy mekkora az a lap amire illeszkednie kell. Nincs digitális tolómérőm, csak analóg.

Meg igazából ha nyomtatunk, akkor már lehet cicásítani is. Szóval rápattintós ház, szépen lekerekítve, csavarok helyét ha megmondod akkor azt is belenyomtatom süllyesztéssel együtt, esetleg vezeték helyét kialakítani.

Csuhás

No ennek alászaladtam. Nekem nem igazán kell ilyen kiegészítő mert vettem egy mitutoyot. Igaz használok egy kínait is de annyira nem zavar hogy nekiálljak méricskélni. ( Ha zavarna akkor max melegtakonnyal felragasztanék egy duracelt az ülepére.

keri

:)
Rendben akkor csak azt mond meg mekkora négyszög amihez illeszkednie kell, a többit megoldom ahogy mondtad.

Csuhás

Holnap lefotózom és berajzolok rá pár méretet, a maradékot pedig lemérheted a fotón.

000000000

Sziasztok kezdő vagyok a témában. Pár dolog érdekelne. Kizárólag  fát szeretnék marni, gravírozni. 500mm * 500mm méretű az x asztal 1 maximum 2 kilogramm a munkadarab súlya illetve az y és z tengelyen a marómotor ami szintén pár kilogramm. A kérdésem az lenne, hogy találtam lineáris vezetéket 16, 20, 25 -ös méretben, trapézmenetes orsót 10*2, 12*3 -as méretben. Melyik lenne jó megoldás, elég a kisebb vagy érdemes a nagyobb méretet megvenni? Szeretném, ha jól működne a gép de túlméretezni sem akarom, ha felesleges. Illetve mekkora nyomatékú motorok kellenek a hajtáshoz? Előre is köszönöm a segítséget tisztelettel Lengyel Gergő!