Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Szia  

Ha csak az van akkor nagyon jol használhato :)
Áttételezéssel bármiböl bármit lehet csinálni !
Több adat kellene a hajtásrol a gép méretéröl és megmunkálási igényekröl .

000000000

Üdv Zoli,

Hajtáshoz rendelkezésemre áll dc szervo is, de kezdetnek stepper-t gondoltam.A kinai kék 3 tengelyes változatot. Amit kalkuláltam, hogy a mikrostep nélkül a felbontás a 200-as motorral 0.1 mm lenne, áttétel nélkül.
Van ugyan bordásszijam és tárcsapárom áttételnek, de nem tudom, hogy a 0.1 mm alatt ez mennyire használható.
Aztán azt sem tudom, mekkora hasznot hoz a microstep, nem tudom ez a lépések közt mennyire stabil állapotot erednényez.

besirkyjh

Tökéletes a kék kütyü ide !
Ha lehet a mikrosteppet ne eröltesd ( gyengiti a motort ) a 400lépés/kör még jo .
Ha nem lakásban alvo baba melett dolgozol akkor kicsit tulzásnak érzem a DC szervot ( de ezt egyéne válogatja ) .A szij használhato természetesen 0.1mm alatt is ( a nyullására gondolsz ? ) .Nem kel tartanod a szijtol használd bátran .A mikrostepp csinál szög hibát de számold ki hogy ennek mennyi a jelentösége ha mondjuk az orsodat leáttételezed 4mm/körre !( semmi ? ) .Jobban mondva méretben nem hibázik csak a linearitása ott nem tökéletes ( az 1.00mm ott is 1.00mm ) .
Olyan 1:5 áttételt javaslok , ez viszonylag könnyen elérhetö egy 3mm osztásu fogazott kerékkel .

000000000

Köszi Zoli,
Egészen felbátoritottál.

István

besirkyjh

Hajrá !!!! :)
Megyek én is , asztalt szabályozni :(

s7manbs8

Milyen anyagokat lehetne használni NEMA23 méretű motor felfogatására egy vázra, ami nem drága, hozzáférhető könnyen vagy lehet kapni, és nem nehéz megmunkálni, azaz egy nem túl OKs géppel is ki tudnám vagdalni és elég erős, erre a célra ?  

Ami eszembe jut az alun kívül, ami nekem nehéz lenne, nyáklemez, MDF, műanyag (nehéz vágni mert beleragad) stb ... Ötletek ?

Kiötlöttem egy felfogató lemezt, majd be is rajzolom és megpróbálnál kimarni valahogy.

keri

Rajzot kérünk. Így nem tudunk beledumálni :) Amúgy miért nem simán pálcikákra teszed?

s7manbs8

Lehet vályogól kéne vetni igaz . :)

keri

menete távtartókra gondoltam, olyat lehet kapni, és elég stabil sokak gépén.

s7manbs8

Azért nem távtartókra teszem, mert jelen megoldásomnál itt az nem jó, mivel van egy lapom mondjuk egy nagyobb asztallap pl. és alulró a motornak a tengelye fog kibújni, rajta szíj lesz, és mivel nincs olyan nagy gépem hogy alá tegyek egy asztal lapot és közvetlen abba marjam ki, így azt találtam ki, hogy egy ilyen kis lappal, ami nem sokkal nagyobb mint a motor átmérője, oylat tudnék ponontosan kivágni sokat, majd ezeket akárhova ahol gondolom fel tudom szerelni úgy, hogy a asztallapnak ahol a motor kibújik ott csak egy akkora négyzetet ki kell vágni ahol kifér a felfogató lapon meg a négy szélén 4 csavar és kész. A lapból ezt  négyzetet meg ahogy sikerül úgy vágom ki felső maróval, kifurkálva körvonalát ha vas lenne ez a lap stb. Vagy lehetne egy ilyen sablont kivágni és utána azt rátéve az asztallapra a úgy kifúrni meg körbe marni jelölni fúrni stb.

A mérete vagy 65x85 mm ez az egész.

000000000

Nekem már volt,hogy két db m5-ös csavar fogta és nem nyeglett annyira,de persze filléres megoldások is vannak erre :D.4*50mm*d=10mm-es acél rúd sem egy eget rengető tétel.

besirkyjh

Szia  

Valami ilyesmire gondolsz ?

http://www.metalworker.eu/metaalwerk/htmlen/deckel01.htm" TARGET=_fnew>Oldal közepe

Csak a fekfogatást nézd , de ez is lehet akár kis csöveken is .
Rajz is jo lenne az elkpézelésedröl .

keri

Kezdem sejteni mit akarsz, de ha rajzolnál az sokat segítene.

Lehet hogy tudnék neked megoldást adni.
Végülis ha csak egy acél lap kell, a motor helye kifúrva, akkor azt meg esztergálom neked. 4mm-es a legvékonyabb lemezem ha az megfelel.

De tényleg ha csinálnál egy skiccet akkor lehet hogy tudnánk jobb ötleteket is adni. Pl a motortestet besüllyesteni és felülről belerakni az asztallapba. Nem sokkal emeli ki, és annyi talán kell is a szíjnak, viszont neked csak egy körkiszúró fűrész kell ami fillérekért van praktikerben.

keri

https://skydrive.live.com/redir?resid=A35D444ABEE610B6!780&authkey=!ACd21rVaoBihZLc" TARGET=_fnew>Vagy ilyesmire gondolhatott.
Legalább is én így értelmeztem.

besirkyjh

Majd jön a fönök oszt mondja mi a baja :)