Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Szerintem ez a megoldás nem nyert! Ennek a gonosz srófnak a legnagyobb mérete (átmérője???) állandó. Csak úgy lazán a képernyőn mérd meg egy lassan körbeforgatott mérőeszközzel, vagy akár egy szál cérnával

Rabb Ferenc

Ezek szerint Te vagy a titokzatos gyártó? Vagy mégsem az 5 soros G kóddal készül? Merthogy ez volt az alapkérdés, hogy hogyan.

svejk

Tényleg az a trilobular a hivatalos neve?  
Sose hallottam... :(
Bár most megnéztem a Google sem ismeri a K-profilt. :)
Nekem a suliból maradt meg, ott mondták a K-profilt. Tipikus példa rögzítetlen lemez fúrása normál csigafúróval.
Tolómérővel mérve az átmérő mindenhol egyenlő, de mégsem kör.

hostya

Valószínű hogy mángorlással készítik, de a szerszámnak nem kell ciklikusan elmozdulnia.
Ez a profil arról 'híres' hogy ha tolómérővel méred az "átmérőjét", elforgatva a mérés közben, azt hiszed, hogy kör, pedig nem az..

Lásd: kétélű csigafúróval készült furat, 1mm-es lemezbe...  
Az eredmény egy k-profilú furat.

Szerintem menetközép "átmérőre" készítenek egy K-profilt, és arra egy mezei mángorlóval ráteszik a menetet. (a 3 görgős görgőző ide nem lenne jó, mert akkor tényleg mozgatni kellene a görgőket ciklikusan..)
De hogy hogy csinálják a k-profilú előgyártmányt..??

Rabb Ferenc

De hogy hogy csinálják a k-profilú előgyártmányt..??  

Szerintem süllyesztékes kovácsolással, mint a többi kötőelemét is. Csak piszok gyorsan, automatán

4um5b65d

Az egyik nem zárja ki a másikat.

Ugyanezt a profilt esztergán is létre tudom hozni.
Készítek egy 50-es furatú és 55 külső átmérőjű gyűrűt.
Megnyomom a három pofás tokmánnyal és lőn csoda.
A gyűrű formája ugyanez lesz mint a csavarnál és mérőeszközzel halálpontosan ugyanannyit mérek bármelyik "átmérőn".
Nem véletlen találták ki a buzogány (3 pontos) mikrométereket. Csak ezzel tudom kimutatni, hogy "tojás" lett a munkadarab.

hostya

Láttam már csavargyártó automatát, ott is "huzalból" süllyesztékes kovácsolással készült a csavarfej.
De ha belegondolok tényleg csak a szerszám kialakításán múlik az egész... [#worship]

KoLa

Én már vágtam ilyen menetet az EMC2-vel, mikor hatszöget akartam esztergálni!:)))

4um5b65d

Meneteket nem sajtolnak, csak mángorolnak , a menethez minimum 2 összezáródó szerszám kellene ami állandó sorjaképződéssel járna.
Nézz meg egy műanyag alkatrészt ahol már előre összezárják a szerszámfeleket fröccsöntés előtt és mégis ott virít a kész darabon a sorja, de legalább is vizuálisan látható a találkozási pont.
Most képzeld el ugyanezt egy acél esetében, ott még durvábban jelentkezne a hiba.
A meneten pedig nem lehet sorja.

hostya

Értem én hogy mit mondasz, de amiről én + Rabb Ferenc írt az az előgyártmány.
Utána kerül rá a menet mángorlással.

4um5b65d

Én sem tudom, hogy hogyan készítik, de szerintem az előgyártmány kör keresztmetszetű. Amekkora kell nekik akkora drótból csinálják. Nem tartom valószínűnek, hogy ezt a tojás formát elkészítenék előre és utána meg arra kellene figyelniük, hogy jól legyen berakva a mángorló szerszámok közé.

4um5b65d

Ha két szerszám mángorol akkor is mindenképp kell valami ciklikus mozgás, így nem látnám értelmét, hogy előre már megcsinálják a tojás formát.

hostya

A két mángorló szerszám között a k-profilu előgyártmány úgy viselkedik mintha kör lenne.
A mángorló szerszámok között legördül a csavar.
Akkor minek a ciklikus mozgás..?

Megfordítva a kérdést: Ha kör keresztmetszetű az előgyártmány, akkor milyen ciklikus mozgás kellene a szerszámnak hogy a végeredmény k-profil legyen?

4um5b65d

Tényleg, mondjuk tökre igazad van. Erre nem is gondoltam.
De akkor hogyan lehetséges ?
Az sem járható, hogy előtte tojásra gyártják, mivel bármilyen utólagos mángorlás torzítja a formát.

4um5b65d

Lehet, hogy az egyik szerszám hullámos , míg a másik sík ?  

Valaki fényképezzen le már pár ilyen csavart makróban, hogy lehessen látni a menetkifutást a tövénél.