Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Takaros oldal, de csávó is keveri a teljesítményt a nyomatékkal. :(

Rabb Ferenc

És csak egy gépen látható a rönk elfordulását megakadályozó lapos ék az asztalon. Pedig sokkal olcsóbb, mint egy műkéz...

Sz.József

paraméterek:
3f-ú 1400/p-as motor, 1100W-os.
1:4 es lassító áttét, 56/224mm ékszíjtárcsa, dupla ékszíj...
Kola féle 60mm-es kúp, a kúp központja az asztaltól 80mm.
A 80mm-el egy kb 25-30cm-es rönknek az alsó harmadában "operál", így elfordulni még soha nem akart.(persze rönk az asztalon...)
Ezzel a felállással a görcsöt nem szereti, de minden mással megbirkózott eddig...

ANTAL GÁBOR

Egy barátomnak én csináltam a hajtást, tengelyt a kúphoz.A csapágyházak boltban lettek vásárolva  made  in PRC  Tapasztalt: min 3f 2.2 kw os motor legalább 350 1/ min re lelassítva . Tölgyet bükköt viszi, de azért a gyertyánnal küszködik. Nekem van egy házi készítésű 30 tonnás hidraulikus présem Ha arra felteszek egy 4 ágú hasítót akkor annak nem áll ellen semmi.  Én azzal hasogatok.  Ennek ellenére  elkezdem egyet én is csinálni ( Kola jóvoltából) és esküszök a hidromotoros meghajtásra. ( OMR100 as motor , hidraulikusan korlátozott nyomatékkal ) Előny: nem lehet leégetni. Ha sikerül lefogni akkor "sziszeg" . Mi csináltunk elfordulásgátlást ( fel sem merült a gondolata a spórolásnak )  

hostya

Nekem van egy KoLa-féle 60-as kúppal épített hasítóm.
Mivel gyorsan kellett, és csak egy 1.1/1.5kw-os (n=720/1440)Dahlander motor volt kéznél, ezzel építettem meg.  
A kúp közvetlenül a motor tengelyen 720-as fordulattal.
Az a tapasztalat, hogy göcsmentes 300mm átmérőjű tölgyet simán hasítja, de egy komolyabb ággöcs bizony megfogja.
Ebből okulva...
A szomszédom épített egy szintén  KoLa-féle ugyanilyen kúppal, 2.2kw (1440)motorral 1:2.5 szíj áttétellel, az viszont tudja a dolgát..
Amit a linkben ajánl a fickó, teljesítmény/áttétel az szerintem helytálló.
Persze (de ezt Te is tudod) az áttétellel nem teljesítményt, hanem nyomatékot lehet nyerni.

vadember

Amit én csináltam:
 4 KW-os 1440 fordulatú motor, áttétel 1:3
 13 mm-es ékszíjtárcsa  
 csúcsmagasság kb.80 mm
 kola féle cserélhető kúpos 80mm-es kúp

3 éve száradó gyertyán volt a gyóntató és a következő változtatások lesznek szükségesek:
-dupla ékszíjtárcsa, mert a görcsösökben megcsúszik és a kúp beszorul
-1:4 re növelem az áttételt

A cserélhető kúpost kerüld, mert amikor beszorul, csak visszafelé hajtva tudod kiszabadítani a fából a kúpot és ilyenkor a hegy benne marad. Ne tudd meg milyen élmény kiszedni belőle, mert ezek azok a görcsösek amikkel baltával is vért izzad az ember.
A cserélhető kúp menete kb. 8 erdei köbméter után kiszakadt, így most van egy 5 kilós levélnehezékem. A kúpon semmiféle kopásnyom nem látszik ennyi fa után, nagy valószínűséggel egy jobbfajta anyag edzés nélkül is évekig bírná.
Az elfordulásgátlót ki ne hagyd, mert ha egy kicsit nem figyelsz,simán befordítja maga alá a fát. A negyvenes tengely szép kiflibe hajlik ilyenkor. Én az asztalra lehegesztettem egy ötös lemezt a kúp tengelyvonalába. A formája hátrafelé csökkenő háromszög, a kúp vonalát követi és csak kb. 5 mm távolság van közöttük végig.
A tölgy és a bükk egyébként nem ellenfél neki.

KoLa

Még egy apróság!én egyből kétbekezdésű menettel indítottam a kísérleti példányokat! ui. egy fordulat alatt sokkal jobb két vágóél mint egy! a kezdésnél pedig nem olyan 'cigányfúrós' hanem van szembe egy másik él is, mint a csigafúróknál általában! így egymásnak betámasztva fúrnak, fordulatonként kétszer annyi éllel!

KoLa

A menetes helyett van már jobb megoldás!
Csapos cserehegy 8-s stift-el rögzítve, valahol láttam! nem rossz ötlet!
Az elfordulásgátlóról annyit, hogy a kúphegy végétől legalább 70-80 mm-re kezdődjön, mert ha valami korhadt külsejű fa kerül elő akkor a lágy rész nem hasad viszont nekiütközik alul az elfordulás gátlónak, és megáll a tudomány!
A tapasztalat az hogy a cserehegy átmérőjén reccsen a fa és utána már nincs meg az az erő ami megforgatná a fát!persze a görcsök közbeszólnak, ha nagy az átmérője a kuglinak akkor nem tud átfordulni, ha kicsi akkor meg szétreccsen!
Hasítottunk 600mm átmérőjű vizes bükkfát 110-s kúppal ,3KW-s motor 500-s fordulatra harmadolva, sugárirányban megállt benne a kúp a cserehegy átmérőn!de ha oldalazva fogyasztottuk akkor semmi gond nem volt!
A menetél max 1mm mélyen vág bele a fába és hasít , de itt két él van egy fordulatra...

7vpav5d32

Lali tudja, hogy mennyit hoztam már tőle. Szerintem 25-30 darabnál tartunk. Nincs azzal semmi gond! 3-400-as fordulat és legalább 3Kw-s motor. A baleset veszély csak balfaszságból adódik. A beszúrási magasság max a guriga 1/3-a kell, hogy legyen akkor nem tud forgatni. Szerintem a kúp átmérőjének sem kell a 80-asnál nagyobbnak lennie, inkább a tengelyre kell olyan 6-8 szögletű kúpos burkolat ami esetenként tovább hasít és a forgatást is gátolja. Az asztalra vagy kúp alá szerelt éket azt azonnal levertem mert az az igazán veszélyes mikor abban akad meg a fa szála. Ha gubancosnak látszik a rönk akkor először egy-két húrt kell leszedni és utána lehet menni sugárban.

B.Tibor

Lehet, hogy hülye kérdés, de az, hogy a kúp balmenetes vagy jobbmenetes annak villanymotoros hajtásnál mi a jelentősége, azon kívül, hogy a fát jobbra vagy balra csavarhatja az ember kezében?

KoLa

Pali! a hántolást mi fordítva szoktuk alkalmazni ! az etalont festjük, és, kék színnel, az jobban látszik mint ez a narancsos lé, ahol kék lesz, ott hántoljuk!

hostya

Az a lapos ék az asztalon nem a rönk elfordulásának a megakadályozására van.
Az elfordulást maga az asztal meggátolja.
Annak az éknek az a dolga, hogy  amikor a hasítókúp nem "pattintja" ketté a tekét, akkor a kezelő maga felé húzza a fát,(lásd videó(k) és ilyenkor a lefektetett tekét ha 'bütüről' elkapja/behúzza a kúp (ilyenkor kevésbé hasad).
Ha nincs ott az az ék, akkor vagy lefullad, vagy ahogy © vadember írja, a 40-es tengely is elhajlik.

lari

Én csináltam magamnak cserélhető kúpos hasítót, de az egymásba rögzítést nem menettel, hanem poligonnal oldottam meg.
Ebben az esetben nincs olyan, hogy visszafelé forgatva kicsavarodna a cserekúp az alapból.
Hátulról pedig egy behúzócsavarral van rögzítve a cserekúp.
Kétbekezdéses menetet preferálom én is, mivel a hegy nem törik el olyan könnyen.

000000000

A traktorhajtású kúpos hasító balmenetes a kihajtás forgásiránya miatt ,villanymotoros hajtásnál meg mindegy .Valamikor hasítottunk traktorhajtásúval gyári szerkezet volt azt hiszem 120-as kúp volt rajta.Védőkeret volt körbe csak oldalt lehetett betenni a fát eleve kizárt hogy valaki szemből nekiérjen a kúpnak.Amiket árulnak azon meg semmi ilyen.Előfordult amikor a nyers fában a kúp gőzt csinált aztán valósággal ugy robbant szét.A göcsökre ághelyekre figyelni kell ne abba menjen a kúp mert beszorul.Még az 50 lovas traktort is megállította.

000000000

Az enyém 4kw fordulat felére csökkentve.
Kúpátmérő 100
Csúcsmagasság 120.
Cserélhető hegy és a kúp 12-es hernyócsavarral rögzítve a tengelyen.
Kuglihoz számomra megfelelő,néha beszorul .
Én tetem rá egy vészgombot.
A tengely és a kúp között hagyjál annyi helyet ,hogy csőkulcsa beszoruláskor vissza tud tekerni.
Ha lenne megfelelő ékszíjtárcsa tovább csökkenteném az áttelt .
Egy nagyobb és nehezebb tárcsa lendkerékként is jó szolgálatot tenne.
Az asztal lehajtható,hogy ne foglaljon annyi helyet:)