Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

vjanos

Jópofa gép  
:)
http://www.youtube.com/watch?v=fy7xMITGyy8&feature=related" TARGET=_fnew>Itt mutatják közelebbről a fejet.

http://www.acmetek.biz/g10.shtml" TARGET=_fnew>Itt meg a főbb paraméterei...

000000000

Ezekszerint jól találgattam, hogy léptetővel fordítja rá a fejet az anyagra.

B.Tibor

Tegnap elkészült az 5x0,25-ös metsző és fúró. Egy élmény ilyen kis emelkedésű menetet készíteni metszővel. Pár másodperc alatt kész, és szebb is mint késsel esztergán vágva :)

PSoft

Húúhhhh!

Gyors voltál,köszönöm!

Írok magán-ban.[#worship][#worship][#worship]

B.Tibor

Oké!
Neked csináltam. Megbeszéljük a többit. E-mail ment!

Szedlay Pál

Teljesen laikusként kérdezem, miért lesz szebb a felület amikor a metszővel nincs vágósebességed, esztergán pedig igen.

Béni

A metszőnél nincs hátszög alámunkálás, így az esetleges élhibákból adódó egyenetlenséget felsimítja. Az anyag (munkadarab) rugalmassága is rásegít erre.
Emiatt jobb a felület.
(Szerintem.)

PSoft

Ha jól számolok,akkor ennél az 5x0,25-ös metszőnél kb. 80 vágóél dolgozik azon,hogy az a menet "tuti" legyen.

Míg,ha késsel,padon vágod,....

B.Tibor

Jogos a kérdés, de a válasz valami olyasmi, hogy 40-50 közötti vágóél dolgozik a menetnek a szépségén, ahogy PSoft írta. Az első 2-3 menetnek azért a háta alá van köszörülve, hogy könnyebben el lehessen kezdeni az anyagot, és jobban is vágja.

A vágási sebesség meg elég nagy, mert a metsző az esztergán a fúrótokmányba befogott metszőtartóban van (kilazított morze kúp mellett, és így szabadon tud forogni a fúrótokmány), és annyi, hogy kézzel elkezdem a menetet, és utána az esztergát bekapcsolom, 1000-1200-zal forog, megfogom pár mp-re a tokmányt, és ilyenkor végigvágja a menetet, és amikor a végére értem a menet résznek, elengedem a tokmányt, ami forog tovább az anyaggal együtt, és utána fordított forgásiránnyal visszajövök az elejére.
De különben késsel is kb ezen a sebességgel vágtam, és valahogy mégis repedezettebb volt a menet. De ez csak 10x-es nagyítóval látszik. Nem nagyok ezek a hibák.

Levideóztuk magunknak emlékül, de akkor felrakjuk a YouTube-ra is, hogy egyértelműbb legyen.

4um5b65d

Ez az a kérdés amire nem lehet egyértelműen fekete vagy fehér választ adni.
Qrva sok mindentől függ, hogy szép lesz e a felület vagy sem.
Az , hogy nincs hátszög ez így nem fedi a valóságot. Amit sokan nem tudnak: Amint a metsző élei belekapaszkodnak az anyagba azonnal hajlik az él a terhelés irányába. Ez alakítja ki a hátszöget. Ez menetfúrónál is így van. Forgácsoláskor minden hajlik, minden nyeklik, semminek sincs állandó geometriája.
Magyarán menetmetszéskor az élek annyira kihajolnak, hogy az anyagból valójában többet forgácsolnak el, mint amennyit a metsző nyugalmi helyzetében indokolna. A menetfúrót is ha a megfelelő mérőeszközzel precízen leméreteznénk, majd az elkészült menetet is ugyanígy megmérnénk, azt tapasztalnánk, hogy az elkészült menet nagyobb a menetfúrónál.
Ha nem így lenne akkor a menetfúrót nagyon nehéz lenne vissza felé is tekerni, mivel a menetek nagyon kapaszkodnának egymásba.
Az, hogy egy menetfúrónak mindig van hátraköszörülése, az is téves diagnózis. Még a köszörült menetfúrónak sincs mindegyiknek. Ennek ellenére lehet vele menetet fúrni, mivel az élek kihajlanak.
Szedlay Úr kérdésére, hogy miért szebb a metszett menet ????
Miért, szebb ????
Nem feltétlenül.
A késsel vágott menetnél egyszerűen a fizikának engedelmeskedve lényegesen nagyobb vágási sebességet kell elérnünk, mint a megszokott esztergálásunk és máris szebb a felület mint a metszett.
Aki látott már CNC-n készült M6-os menetet késsel vágni az tudja miről van szó.
Hagyományos gépen nem nagyon tudjuk elérni az optimális vágási sebességet a kis meneteknél.
Ekkor mit csinálunk ? Metszővel dolgozzuk meg az anyagot. A metsző munkája ilyenkor nagyon hasonlít arra a műveletre, mikor egy ékszíjtárcsa profilját esztergáljuk. Normál vágási sebesség mellett eléggé csíkos lehet a felület, de ha levesszük a vágási sebességet a "minimumra", majd relatív nagy erővel nyomjuk a kést az anyagnak akkor szépen kitisztul a felület. (Mintha metszenénk)  A turning.fw-n volt is ilyen technológiai sor amin mutattam, hogy mennyit változik a felület a technológiai adatok megváltozásakor.
Valaki majd linkeli aki tudja melyik volt az.

De mint minden más ebben a forgácsolósdiban, ez sem lehet szentírás. Lesz, hogy akármit csinálsz akkor sem lesz szebb egyik vagy másik elkészítési módon a menet. Kell hozzá jó sok év mire kontroll alatt tudod tartani, de van , hogy az évek sem segítenek.

4um5b65d

Semmi köze nincs a vágóélek darabszámának ebben az esetben a szép menethez. Az első pár él dolgozik csak. Ha kopott az az első pár él akkor szóba jöhet a többi is, de még ekkor sem az dönti el a dolgot, hogy hány él dolgozik.

B.Tibor

Köszönöm ezt a szakmai hozzászólásodat, én is csak tapogatózok, mivelhogy nem vagyok szakmabeli, végzettségem villamosipari technikum (csak műkedvelő vagyok), és örülök, hogy szakmailag kicsit helyrerakod ezeket a dolgokat, bennem is.

Béni

Ez a kihajlósdi, illetve a terhelés hatására anyagba hajlás tökéletesen így van.
Ebből az okból szokás a furatkést is központ fölé rakni, hogy terhelés hatására ne az anyagba hajoljon.

PSoft

Értettem!...Főszerkesztő Úr!:))

És,...el is fogadom.[#worship][#worship]

4um5b65d

Tegyük még hozzá, hogy minél kisebb a furat annál inkább egy kicsit fölé kell rakni, annak ellenére, hogy egy nagyobb furatnál sokkal könnyebb fölé rakni.