Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

VighLajos

Dehogy zavar az átalakítása! Ha zavarna, nem kérdeztem volna!
Várom, ill. várjuk (Sasi)a folytatást vagy itt, vagy a "kibelezős" fórumon. Végülis a mechanikai átalakításokba belefér...

[#worship]

hostya

Szerintem is jobb lenne ha nyilvánosan folytatnád ezt a témakört.
Az én 'szálkeresztes' projektemhez biztosan hasznos lenne. [#wave]

vadember

Vegyél használt mikrométereket. Szétberheled őket és van 0,5 mm-es emelkedésű orsód és anyád. A használt piacon 1000-1500 Ft nálunk. Ennyibe a menetfúró és a metsző is belekerül.

ggdr57dg

Motoros belinkelte a weblapot, ahol M4X0,5 menetfúrót árulnak. De árulnak itt http://www.szerszambazis.hu/menetmetszok/menetmetszo-m-5x0-5-hss-szerszam" TARGET=_fnew>M5X0,5-ös menetmetszőt is, ha ez kell a meglévő M5X0,5-ös menetfúródhoz.

PSoft

Ez se rossz ötlet,mindjárt szét is szedem.

Kiadna,...vagy hármat.:)))

http://kepfeltoltes.hu/120827/293-146_quantumike_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

PSoft

pisti73

Sziasztok!

Lehet az előbb rossz helyre tettem fel a kérdést.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Golyósorsó és golyósanya beszerzés előtt állok. Építgetem, vagyis gyűjtögetem a gépemhez az alkatrészeket és szemezgetek http://www.cncdrive.hu/shop/index.php?productID=263" TARGET=_fnew>EZZEL a golyós egységgel. Használta már valaki ezt a típust? Ha igen mi róla a vélemény? Mennyire megbízható, pontos stb...

wcsxp0uxa

Szia!
Kb 1 hónapja építettem be ennek a típusnak a vékonyabbik változatát.(sfu 12-4 Bf-16-ba) Használtam azóta kb 20 órát ,tehát tartósságról nem tudok nyilatkozni. Az orsó anyaga jó kemény ,a 12 -es átm. 8mm-ig van meg edzve.(gondolom amit kinéztél az 10-12mm ig lehet) Az enyém kottyanása 0.05mm alatt van .Hasonlítani nem tudok mert ez az első ilyen orsóm . A benne lévő műanyagcső viszont 1-szer megtréfált (ferdén van levágva) , 2 golyóm bánta . A hosszabbik orsóm talán 1 kicsit görbe is volt ,de még így is jól fut.

vadember

Ezt inkább küldd el nekem, a hét végén megyek az ócskapiacra és veszek neked érte cserébe három régit!

Szalai György

Nem hagyott nyugton ez a Te tükör felfogatód, ezért számoltam egy kicsit, de lehet, hogy kár volt.
Egy nekem tetsző lézersugár átmérője 1mm. Ezt szeretném gondolatban pozícionálni, a szögben állítgatható tükröd segítségével, 0,1mm pontossággal, (jobb volna 0,05mm) a tükörtől 1000mm távolságra lévő lencsére.
Ahhoz, hogy a sugarat 1000mm távolságból 0,1mm-rel arrébb mozdítsam, el kell billentenem a tükröt kb. 0,00573 fokkal.
Mondjuk, hogy a tartó szerkezeten a golyó (mint forgáspont) és a beállító csavar közötti távolság 50mm. Akkor, hogy létrejöjjön a tükör 0,00573 fok elbillenése, a beállító csavart kb. 0,005mm-el kell eltekerni.
Ez pedig 0,5mm/fordulat emelkedésű csavar esetén 0,01 fordulat, azaz 3,6 fok. Megnéztem a szögmérőn, hogy mennyike az.
Szerintem ennyire pirinyót nem lehet állítani egy 10mm átmérőjű csavarfejen.
Légy szíves, ha van kedved számolj utána, hátha elbénáztam. Érdekel a véleményed a tükörtartó használhatóságáról.

c2nsu773m

Szalai György

Köszi. Milyen pontosan kell pozícionálni és mekkora távolságban?

000000000

Egy kérdés általánosságban
Van két hajtás. Az egyik fogasszíjas, a másik trapézorsós. Mindkettő azonos tömeget mozgat, azonos motorfordulatonkénti elmozdulással.

Melyiknek van nagyobb motornyomaték igénye? Nyilván, a motorfordulatszám is hasonló és léptetőmotor.
Csak általánosságban. Semmi konkrét adat.

svejk

A fogasszíjasnak is van több varációja.  

Először az állandósult sebességet nézve:  
A trpézorsó-anyának jó nagy a súrlódása, de egy rosszul megválasztott hajtóművel, -ami a szíjhajtáshoz kell az azonos sebességhez- is lehet sok veszteséget belevinni.

A gyorsulást nézve a trapézorsót forgatva tehetetlen tömeget viszünk a rendszerbe, melynek gyorsításához sok energia kell, de szíj áttételeinél is el tudunk követni hibákat.

Szóval konkrét adatok nélkül szinte lehetetlen megválaszolni a kérdést.

000000000

Azért kérdeztem álltalánosságban, hogy a kettő közti külömbség érdekel.
Adott motor nyomatéknál, azonos elmozdulást nézve melyik rendszernek van nagyobb vonóereje?
A szíj hajtásnál az áttételi arányok viszik a nyomatékot. Ez tiszta. A menetes orsóknál hogy alakul a helyzet a menetemelkedés és a bekezdések száma, menet átmérő ügyileg? Ott hogy változik a nyomaték?