Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Ha egy motorfordulatra mindkét esetben x lineáris elmozdulás tartozik, akkor teljesen mindegy milyen a hajtómű, az áttétel arányával fog fordítottan nőni a motor nyomatéka, persze ezt át kell számolni lineáris erőre.
Gondolom a mondatom vége érdekel Téged.
Ezt csavarorsónál a http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1179043794" TARGET=_fnew>Képletek és számítások topic #2-es bejegyzése alapján tudod legkönnyebben kiszámolni.
A szíjhajtás gondolom nem okoz problémát, ott egyszerű forgatónyomaték/erőkarral lehet számolni a lineáris erőt.

Szalai György

A két feltételezett hajtásod közül az egyik egy csavarorsó, ami biztosan nem végtelen hosszú. Ebből az következik, hogy a hajtás nem egyenletes sebességgel és egy irányban mozog, hanem változó sebességgel és iránnyal.
(A fogasszíjas hajtás működhetne egy irányban és egyenletes sebességgel, de feltételezem, hogy az összehasonlítás miatt most az is annyira dinamikusan működik, mint az orsós hajtás.)
Azonos tömeget, azonos dinamikával mozgatva szerintem annak van nagyobb motornyomaték igénye, amelyiknek nagyobb a vesztessége (súrlódás, szíj hajtogatás, stb.) és a motortengelyre redukált tehetetlenségi nyomatéka.
Szerintem.

000000000

Valami ilyenre gondoltam.

B.Tibor

PSoft!
Nem tudom aktuális-e még a 0,25 mm emelkedésű finom menet. Csak próbából csináltam egy menetfúrót, az eredmény nem rossz, talán még jónak is mondható.
http://kepfeltoltes.hu/120831/0-25_mm_menet__M3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
0,25 mm emelkedésű menet

(Sajnos a port képtelenség normálisan kitakarítani a menetekből! Lassan nagyobb a por, mint a menet :)

6fabbzvm

[#eljen] ügyes vagy, szabad szemmel már nem is lehet látni szerintem [#buck]

svejk

Ez sirály!
Hagyományoson vagy HobbyCNC esztergán készült?
Metszőt is tudsz? :)

svejk

A kést is láthatnánk?

Révész Richárd

Megtaláltam a menetfúrót.
Lefotóztam de nem tudom most felrakni a képet, holnap megpróbálom otthonról.
Mérete: 5/16" 40 menet 1"collban

B.Tibor

Hagyományos Univerzal 3 orosz esztergán készült, 10x-es nagyítóval kellett nézegetni a menetnek az alakját.  
A kés meg egy HSS kés (még az esztergával adták valamikor) annak köszörültem finoman meg a végét. Lefényképezhetem, de égés, nagyon csúnya szegény. Újra akartam már köszörülni, nagyon el volt kopva a vége.
A kés éle ki lett polírpapíron húzva, és 10x-es nagyítóval le lett ellenőrizve, hogy ne legyen rajta semmi sorja meg hasonló.

Elfelejtettem írni a fotóhoz, hogy 55 fokra csináltam a menetet, hogy kicsit mélyebb legyen a menet, mint a metrikus 60 fok. Így is 4,5-es fúróval előfúrva megcsinálja a menetet szépen alumíniumba.
Még annyit, hogy ez tényleg csak egy próba volt, én se gondoltam, hogy jó eredmény születhet, mert egy 6-os hulladék anyagból csináltam a fúrót, így nem is lehet beedzeni... Most már nagyon bánom, hogy nem legalább C45-ből csináltam, mert abból már több menetfúrót készítettem, pl. 6x0,5-öst, 3/4-es angolt, meg szoktam marókat is, amit nem lehet kapni egykönnyen (56 fokos fecskefark maró)

Az edzésről is jó lenne egy kicsit beszélgetni majd. Az eredmény jó, de nem biztos, hogy az előírás szerint csinálom. Az edzett C45-ös anyaggal tudom a lágy acélt szépen forgácsolni. Hogy meddig tart, még nincs tapasztalatom, mert nem használom rendszeresen, csak alkalmi dolgokra.

000000000

De mintha nem lenne hátraköszörülés ezen e menetfúrón....Vagy optikai csalódásról van szó.  

svejk

Igazi hobbysta vagy, bármi is legyen a szakmád!
Gratulálok!

B.Tibor

Úgy van köszörülve, mint az igaziak, van hátszöge is, de olyan kicsi a menetmélysége, 0,2 mm-től alig több, hogy nem igazán látszik, és nem lett annyira drasztikusan aláköszörülve. Az első 5 mm-es vágóélnél is csak egy mm mélyen lett megköszörülve körülbelül. Mivel ez csak egy próba volt, nem akartam több energiát belefektetni.  
Különben nagyító alatt lett köszörülve egy Praktikeres Mini Grinder-rel és a pici flex korongjával, amit adnak vele. Jól hozzá lehet férni ilyen kis dolgokhoz.
Jó lenne későbbiekben CNC-síteni ezeket a köszörüléseket, mert elég rizikós, néha megszalad az ember keze, és olyan helyre köszörül, ahova nem szeretné.

B.Tibor

Kösz a gratulációt, de van még mit tanulnom, és az a jó, hogy van is kitől itt a fórumon :)
Metszőt még nem csináltam, de nagy a kísértés, hogy egyszer meg kéne próbálni.

Itt a késről a kép, és lefotóztam a tegnapi munkámat is, egy kis fecskefarkú maró, és mellette a 10x10-es húzott anyagból a próbamarása.
Ez a maró csak kézzel készült, semmi CNC nincs benne, szemmel lett beosztva egy papír minta alapján, és szemmel lett kiköszörülve is. Ehhez képest meglepően szépen dolgozik, és olyan felületet csinál, per pillanat szebbet mint a gyári, nem tudom meddig fog ilyen szépen dolgozni, de majd tesztelem, mennyit bír egy edzett C45-ös anyag hosszútávon.

http://kepfeltoltes.hu/120831/0-25mm_kes_es_f-maro_1000_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
(A menetkés orra meg lett emelve a menetvágáskor.)

SquirrelTech

Én is gratulálok :) Tippként mondanám, ha ennyire szeretsz forgácsolószerszámot fabrikálni, akkor mindenképp érdemes  szupportköszörűként felszerelni a mini grindert az eszterga késtartóra... Sok mindenhez nem fog utána kelleni a nagyító. ;)
Az én első T-horonymaróm kezdetei, de HSS-ből:
http://hobbymaro.puhasoft.hu/Tomi/Eszterga/Dremel_HSS2.jpg" border=0>

B.Tibor

Köszönöm a tippet.A HSS anyagot egy fúró szárból nyerted és megmunkálás után megedzetted? A fúró vége alapesetbe könnyen esztergálható,mert nincs beedzve.Érdekelne a részlet ha nem terhellek vele.