Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Naccerencséd van mert már felgyűrtem az ingujjamat... :)))

Béni

Igen, mert kis furatnál 'x' lehajlás százalékosan nagyobb fogásnövekedést okozhatna, mint nagyobb furatnál ugyanekkora. Meg a szerszám is könnyebben hajlik.
(Persze sok tényező befolyásolja az egészet.)

B.Tibor

http://youtu.be/g7romwIMbv4" TARGET=_fnew>Felment a videó a 0,25mm menetvágásról, ha nem fogalmaztam volna egyértelműen, így már egyértelmű lesz. Szokványos munkafolyamat, semmi új dolgot nem mutatok.

Szedlay Pál

Akkor lenne még egy laikus kérdésem.
Mángorlással lehet-e olyan szép felületű és pontos menetet készíteni mint forgácsolással?

PSoft

Úgy tudom,mángorlással készülnek pld. golyós orsók is.

Vagy,azok csak,....olyanok is???

Béni

A mángorlás és hengerlés igazi előnye a gyorsaságban és az elkészült menet jobb statikai tulajdonságában rejlik. Sorozatgyártásban a méretszórás (átmérő) nem veszi fel a versenyt a köszörült menetekkel.

Béni

Hengerléssel az előgyártmányok. Amelyikek utána nincsenek köszörülve, felületkezelve, azok " olyanok is".
A trapézmenetes orsók viszont többnyire hengerléssel vannak készre munkálva. Amelyek köszörültek, annak az ára összevethető a golyósorsóval.
Mostanában rendeltem néhány közepes pontosságú TR25x5 gépi mozgatásra alkalmas C45-ös orsót. Ára kb. 7000 Ft/m. Ez hengerelt.

Szedlay Pál

Nem a köszörült hanem az esztergált menetekre gondoltam.
Régen volt egy munkám ahol kellett 50.000db csavar.
Egy műanyag alkatrészbe volt beleragasztva egy rugó, ( már nem emlékszem a huzal vastagságára és az átmérőre sem, de 2mm alatti volt) ez volt az anya és ebbe kellett egy nem metrikus csavar.
Mivel nem voltak nagy tűrések elment a dolog, de nem estem hanyatt pont az említett szórások miatt. Lehet a szakember sem állt a helyzet magaslatán, de árban agyonverte a hosszesztergán készültet. A minősége pedig elment, eladtam.
Egy jő géppel egy jó szakemberrel lehet-e olyat mángorolni mint esztergálni ez itt a kérdésem.
+-0,02mm van tűrve a csavar 1,2mm átmérő 0,25mm emelkedéssel, tehát ez sem metrikus.

Szedlay Pál

Lehet az emelkedés 0,35mm, de ez valójában a kérdés szempontjából indifferens.

000000000

Képlékeny alakítással finomabb felületi érdességet lehet elérni, mint forgácsolással. Gondold végig logikusan.

Béni

Igen, az esztergálás pontosságát el lehet érni, a felületminőség viszont jobb lesz mángorlással.

Szedlay Pál

És milyen lesz a darabok mérettűrése?
Tudsz valakit aki elkészítené?

Szedlay Pál

A pontosságra a választ Te már megadtad.

Szedlay Pál

Akkor kérdezném, ki tud, magas minőségben dolgozó  mángorlással foglalkozó kisiparost, céget.

000000000

Érdeklődj profi csavargyártó cégeknél, ha elég nagy a darabszám, bizonyára megtérül a mángorló szerszám elkészítése, és azt a pár századot bőven tudják tartani. Persze az se mindegy, milyen szilárdságú, keménységű anyagból van a csavar.  
Kis darabszámra meg ott a CNC esztergád.